Hej,
Zarejestrowałem się jakiś czas temu na forum i czasem przeglądam głównie ogłoszenia sprzedaży. Z racji poszukiwania nietuzinkowego auta, wciąż wracam myślami do zakupu 156-tki. Słyszę wokół oczywiste opinie, że to szrot, drogi w eksploatacji, psujący się, itp. Dotąd jeździłem Fiatem Punto II 1.9 JTD - więc praktycznie silnik znam jeśli identyczny stosują w Alfach.
Poszukuję generalnie 156-tki w granicach 6-8k, chociaż nie ukrywam, że mogłbym z 1-2 k dołożyć do doinwestowanej jeśli można uniknąć przy zakupie napraw. Nie jestem mechanikiem i nie znam się na tym, więc zwracam się do obytych w temacie. Czy w danej kwocie jest możliwy zakup zadbanej 156tki w dieslu (1,9 - 2,4) - wybrałem te silniki, bo są wg opini najbardziej trwałe i najmniej spalają (z racji doświadczeń poprzednich z JTD mam mniej więcej tego obraz).
A więc:
- czy jest możliwe dorwanie fajnej sztuki po 2001 roku - tutaj głównie zależy mi na silniku 115KM (chyba, że te 105tki to niewielka różnica wtedy może na starszy rocznik zerknę lepiej)
- czy ten rocznik lub wcześniejszy już posiadał kontrolę trakcji?
- czy jest możliwe znalezienie wersji fabrycznie obniżanej,czyli sportpack -chyba,że nie ma to sensu?
- fajnie by było odnaleźć wersję już ze zrobionym rozrządem, zawieszeniem i innymi newralgicznymi punktami - czytaj "zadbana"
- wiadomo, im lepsze wyposażenie lub lift wewnątrz, tym lepiej, bo na lift zewnętrzny w tej cenie nie liczę
Ogólnie nie chciałbym być hejtowany, bo nie opieram pytań na wiedzy rzetelnej, ale na poszukiwaniach i w tych przedziałach cenowych widziałem już fajne sztuki. Będę wdzięczny za pomoc i podrzucenie przykładowych ogłoszeń. Generalnie byłoby super mieć jakieś pomocnego guru, który pomoże przy zakupiePochodzę z Gliwic.
Z góry dzięki za linki, przykłady i porady.
Przemek.