Witajcie
W mojej starej alfie romeo dla żony planowałem założyć gaz. Czy obecne instalacje gazowe bardzo mocno powodują np. straty na mocy samochodu? nigdy na gazie nie jeździłem...
Witajcie
W mojej starej alfie romeo dla żony planowałem założyć gaz. Czy obecne instalacje gazowe bardzo mocno powodują np. straty na mocy samochodu? nigdy na gazie nie jeździłem...
Jeśli instalacja będzie dobrze założona, wszystko dobrane jak trzeba i umiejętnie zestrojone, a czujniki typu przepływka i lambda sprawne i silnik w dobrej kondycji, to nie poczujesz różnicy między benzyną a gazem. Gdyby nie wskaźnik w kabinie to nie wiedziałbym na czym jadę.
Silnik na LPG pracuje ładniej i ciszej!! Żadnej straty mocy nie ma!!
Może to śmieszne, ale są nawet przypadki gdzie na LPG była większa moc - potwierdzona wynikami z hamowniWięc nie ma strat mocy przy obecnych instalacjach sekwencyjnych i w górę.
raczej wydaje mi się, że na maksymalnych koniach mechanicznych czyli duzych obrotach przy instalacji IV generacji - czyli tej najpopularniejszej - nie będzie straty większej jak 5%
ale na elastyczności, czyli pośrednich obrotach wydaje mi się, ale nie mam pewności, że może być z 15% mniej mocy, przynajmniej tak odczuwałem w Kappie
Dokładnie, ale gości którzy tak ogarną LPG jest jak na lekarstwo, a większości gaziarzy- nawet w siedzibie STAGa się po prostu nie chce, bo po co jak i tak jest dobrze, ja dwa miesiące szukałem kogoś kto mi zmodernizuje instalacje, dzwoniłem po znajomych i w końcu wyszło tak że ze starej instalacji został zbiornik i przewody, a samochód miał więcej mocy na LPG i to przy jednym reduktorze. Niestety wyszło że przepływka do wymiany, bo czasem wariowała, jadąc na wymianę samochód został skasowany
W poprawnie złożonej instalacji sekwencyjnej straty momentu obrotowego/mocy nie powinny przekroczyć 5%. Większa różnica to błędy montażysty. Nieznacznie większa moc na gazie jest możliwa, ale wysiłek jest niewspółmiernie do efektu (niezauważalnego przez klienta).
LPG w fazie ciekłej ze względu na sposób podania paliwa automatycznie zwiększa moc (obniża temp zasysanego powietrza, zwiększając jego masę przy zachowaniu objętości = więcej spalonego paliwa = większa moc). Koszty instalacji 2-3 większe od "zwykłej sekwencji", dlatego prawie nikt tego nie montuje w Polsce.
"Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia"
Moje ex:
Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
Moje aktualne:
AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.
Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa