Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Brak przyczypności

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9JTDm 150KM

Domyślnie Brak przyczepności

Witam,

to mój pierwszy temat na tym forum, bo od niedanwa jestem posiadaczem Alfy Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm (150KM) - rocznik 2009. Do tej pory nie miałem powodów do narzekania, auto trzymało się drogi na zakrętach jak przyklejone. Auto kupiłem na butach zimowych i stwierdziłem, że letnie oponki kupię już w nowym sezonie, także przejeździłem kilka ciepłych miesięcy na nich, ale dziś opony wyglądają w porządku. Są to opony 215/55/17.

Ostatnio pogoda się pogorszyła - jesień, pada i droga mokra. Zauważyłem, że dramatycznie spada wtedy przyczepność auta na zakrętach. Kilka razy wpadłem już w lekki poślizg (za pierwszym razem niechcący, bo nie przypuszczałem, że wpadnę, a następne to już kontrolowane, żeby jakoś opisać to, co się dzieje z autem). Ciężko nazwać to pod-, czy nadsterownością, na początku chyba tył ucieka, a potem traci przyczepność przód i niedługo auto wraca na tor. Zaznaczam, że nie jest to szaleńcza jazda -spokojnie wchodziłem w te zakręty, auto nie powinno tak reagować. Np. kiedyś jeździłem Fiatem Palio - podsterowne jak diabli, a na pewno poradziłoby sobie bez problemu z takimi zakrętami. Inny przykład - jechałem zakopianką - przy Myślenicach są niezłe, szybkie zakręty. Było mokro, musiałem zwalniać na zakrętach, żeby nie czuć, że zaraz wylecę z trasy, w tym czasie wyprzedzały mnie takie bryki jak Seicento, Ibizy itd. Podczas tracenia przyczepności nie świeciły się żadne kontrolki typu asr, vdc - a zapalają mi się, jak np. dodam za dużo gazu podczas startu na mokrej drodze i koła się obracają w miejscu .

Początkowo myślałem, że to dupiane opony - WANLI Snowgrip. Niby chińskie, ale opinie na necie nie mają złych, a chwalone są zwłaszcza na mokrej nawierzchni. Więc podejrzewam, że problem leży gdzie indziej.

Spotkaliście się z takim problemem w swoich Bellach? Co radzicie sprawdzić? Ciśnienie w oponach? Zawieszenie? Geometrie? Proszę o pomoc .

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał chiesa Zobacz post
    Witam,

to mój pierwszy temat na tym forum, bo od niedanwa jestem posiadaczem Alfy Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm (150KM) - rocznik 2009. Do tej pory nie miałem powodów do narzekania, auto trzymało się drogi na zakrętach jak przyklejone. Auto kupiłem na butach zimowych i stwierdziłem, że letnie oponki kupię już w nowym sezonie, także przejeździłem kilka ciepłych miesięcy na nich, ale dziś opony wyglądają w porządku. Są to opony 215/55/17.

Ostatnio pogoda się pogorszyła - jesień, pada i droga mokra. Zauważyłem, że dramatycznie spada wtedy przyczepność auta na zakrętach. Kilka razy wpadłem już w lekki poślizg (za pierwszym razem niechcący, bo nie przypuszczałem, że wpadnę, a następne to już kontrolowane, żeby jakoś opisać to, co się dzieje z autem). Ciężko nazwać to pod-, czy nadsterownością, na początku chyba tył ucieka, a potem traci przyczepność przód i niedługo auto wraca na tor. Zaznaczam, że nie jest to szaleńcza jazda -spokojnie wchodziłem w te zakręty, auto nie powinno tak reagować. Np. kiedyś jeździłem Fiatem Palio - podsterowne jak diabli, a na pewno poradziłoby sobie bez problemu z takimi zakrętami. Inny przykład - jechałem zakopianką - przy Myślenicach są niezłe, szybkie zakręty. Było mokro, musiałem zwalniać na zakrętach, żeby nie czuć, że zaraz wylecę z trasy, w tym czasie wyprzedzały mnie takie bryki jak Seicento, Ibizy itd. Podczas tracenia przyczepności nie świeciły się żadne kontrolki typu asr, vdc - a zapalają mi się, jak np. dodam za dużo gazu podczas startu na mokrej drodze i koła się obracają w miejscu .

Początkowo myślałem, że to dupiane opony - WANLI Snowgrip. Niby chińskie, ale opinie na necie nie mają złych, a chwalone są zwłaszcza na mokrej nawierzchni. Więc podejrzewam, że problem leży gdzie indziej.

Spotkaliście się z takim problemem w swoich Bellach? Co radzicie sprawdzić? Ciśnienie w oponach? Zawieszenie? Geometrie? Proszę o pomoc .

Sorki, ale na bank opony. Ja miałem tak na Vredsteinach na których kupiłem, jak zmieniłem na Uniroyale problem zniknął.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Jesli na letnich auto bylo sterowne i nie miales takich problemow tak jak teraz to zmien to chinskie "cos" na porzadne opony. Tak ja radzi CodeMaker. A jak chcesz miec 100% pewnosci to zaloz na probe inne opony (zanim kupisz) i sprawdz. Moze ktos w rodzinie jeszcze nie zmienil opon a ma podobny rozmiar jak Ty.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16v

Domyślnie

Też bym obstawiał opony. We wszystkich czasopismach motoryzacyjnych przestrzegają przed oponami chińskimi, określając je jako niebezpieczne.

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi, sprostuję jeszcze, że nie wiem, jak auto jeździło na letnich, za to jeździłem tymi oponami w ciepłe, suche dni i auto sprawowało się bez zarzutu. A jak u Was działa ASR/VDC? Nie pokazują Wam się jakieś kontrolki podczas działania (np. na zakrętach na granicach przyczepności), że pracuje? Sądziłem, że podczas poślizgu mi się coś pokaże, ale nic.

Użytkownik Rowerzysta Avatar por.Jaszczuk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW JTDm 2007 & VW Passat 2018 2.0TDI

Domyślnie

Cytat Napisał chiesa Zobacz post
    Dzięki za odpowiedzi, sprostuję jeszcze, że nie wiem, jak auto jeździło na letnich, za to jeździłem tymi oponami w ciepłe, suche dni i auto sprawowało się bez zarzutu. A jak u Was działa ASR/VDC? Nie pokazują Wam się jakieś kontrolki podczas działania (np. na zakrętach na granicach przyczepności), że pracuje? Sądziłem, że podczas poślizgu mi się coś pokaże, ale nic.
    Gdy zakupiłem pierwszą AR na tylnej osi były opony chińskie ... objawy były dokładnie takie jak u Ciebie. Wystarczy mokra droga i już jest problem. Masz cztery takie same chińczyki?
    Wymiana opon na normalne europejskie powinna zaradzić Twojemu problemowi.
    ASR/VDC ingeruje dość późno przy poślizgu.

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał por.Jaszczuk Zobacz post
    Gdy zakupiłem pierwszą AR na tylnej osi były opony chińskie ... objawy były dokładnie takie jak u Ciebie. Wystarczy mokra droga i już jest problem. Masz cztery takie same chińczyki?
    Wymiana opon na normalne europejskie powinna zaradzić Twojemu problemowi.
    ASR/VDC ingeruje dość późno przy poślizgu.
    Tak, 4 takie same chińczyki. No cóż, pewnie macie racje, pozostało mi do zastanowienia się, czy szarpać się z kupnem już teraz, czy po zimie. Dziwią mnie za to dość dobre opinie o tej oponie, może kupowane są przez jakiś kapeluszników i nie mam mowy o poślizgach .

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Na forum daewoo pewnie maja dobre opinie;-) Ale tak calkiem powaznie. Moim zdaniem na oponach,hamulcach i oleju nie powinno sie oszczedzac. Te opony sa moze dobre ale do aut segmentu A, do przyslowiowego poruszania sie z domu do sklepu za rogiem. Do auta nienajlzejszego jakim jest 159 powinienes zainwestowac w lepsze gumy. Tak przychodzi mi do glowy abys sprawdzil jaki indeks nosnosci maja te opony. Moze po prostu maja za maly indeks i nie wytrzymuja masy samochodu i w zakrecie na mokrej nawierzchni "poddaja sie". Na suchym jako tako sie trzymaly dzieki beznikowi jednak na mokrym nie wytrzymuja. Porownaj z tym co podaje producent w instrukcji i daj znac czy to wlasciwy trop;-)
    Ostatnio edytowane przez marti ; 06-11-2013 o 22:42 Powód: literowka;-)

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

A może lekko zbieżności się rozjechały z jakiegoś powodu?

Mi po małej regulacji problem zniknął...
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Zimowe gumy chińskie latem zawsze będa dobrze trzymać. Bo są twarde jak diabli, więc jak się nagrzeją to trzymają. A jak asfalt mokry to zimny, opona twarda i auto jedzie jak na mydle.

Co do ingerencji VDC w czasie poślizgu - zapomniałem wyłączyć to ustrojstwo (długo wciskasz asr/vdc) i pojechałem sobie w kontrolowanym podsterownym. Efekt był taki, że w pewnym momencie komputer się pokumał, że coś mu się nie zgadza i przyhamował zewnętrzne lewe koło. Auto tak podbiło, że zaryło felgą o asfalt. Chwilę potem zarzuciło dupą i gdyby nie szybka ingerencja na kierownicy to byłby pewien dach w rowie po wewnętrznej. Strasznie to badziewne, może zimą się lepiej sprawdza ale na mokrym nie jest dobrze.

Inna rzecz, że znawcy tematu twierdzą, że zimą można na tym zajeździć niejedne klocki...