Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: zbyt nisko upuszczająca się szyba przy otwieraniu drzwi

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Żywiec
    Auto
    PF 126p 1976 Giallo * Brera 2.4 JTDM Rosso Alfa * Giulietta QV 8C

Domyślnie zbyt nisko upuszczająca się szyba przy otwieraniu drzwi

jak już pisałem w temacie "co kupić" zanabyłem sobie brerę, pochwalę się nią bliżej, jak ogarnę kilka tematów, między innymi przekładki siedzeń elektrycznych w miejsce manualnych i kilku innych drobiazgów.

Ostatnio wymontowałem fotel kierowcy celem obejrzenia wtyczek i zdiagnozowania miejsca w którym powstał luz, ponieważ fotel ma aktualnie włączoną funkcję bujania , zamówiłem już nowy.

przed odpięciem wtyczek odłączyłem akumulator, po ponowny podpięciu standardowo trzeba było nauczyć szyby automatyki, oraz uzupełnić datę i godzinę, przy pierwszej podróży zaświeciła się kontrolka od zabezpieczenia szyb i pojawił się komunikat że zabezpieczenie lewej szyby nie działa, aktualnie po rozebraniu boczka i nasmarowaniu prowadnic, pospinaniu pancerzy od linek, które szurały po szybie zniknął komunikat, ale szyba kierowcy opuszcza się prawie do połowy przy otwieraniu drzwi zamiast jak poprzednio o 1cm, co z tym zrobić? Idę jeszcze raz odpiąć aku, może potem wszystko wróci do normy?!

Użytkownik Świeżak Avatar saybot
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.4jtdm

Domyślnie

ja właśnie dzisiaj wymieniałem termostat i musiałem odłączyć aku. Przy testowych przejazdach tez mi się zapaliła informacja o szybie w prawych drzwiach. Kilka razy włączyłem wyłączyłem alarm (wtedy szyby lekko obsuwają przy odblokowaniu) i wszystko wróciło do normy

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Żywiec
    Auto

Domyślnie

w sumie po ponownym odpięciu aku i ponownym zaprogramowaniu szyb wszystko jest ok, ciekawe czy w innych autach po odpięciu zasilania też trzeba uczyć komputer od nowa, wydaje mi się to dziwaczne...poprzedni właściciel mówił że po całkowitym wyładowaniu aku na mrozie silnik wszedł w tryb awaryjny i musiał z tym jechać do warsztatu. Może alfa jest na etapie kalkulatorów kiedy inni klepią smartfony zobaczymy co z fotelami, czy body computer ma wgrane ustawienia dla foteli elektrycznych i wystarczy włożyć bezpieczniki, czy będzie trzeba rzeźbić...

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    w trakcie szukania alfy 159

Domyślnie

Cytat Napisał baksiu Zobacz post
    Ostatnio wymontowałem fotel kierowcy celem obejrzenia wtyczek i zdiagnozowania miejsca w którym powstał luz, ponieważ fotel ma aktualnie włączoną funkcję bujania , zamówiłem już nowy.

Kolego co było przyczyną bujania fotela ? kupiłeś cały nowy stelaż ? mój buja przy hamowaniu przód tył (tak jak by się zapadał)

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Żywiec
    Auto

Domyślnie

nie rozkręciłem tego, bo i tak miałem przytartą skórę w lędźwiach i chciałem ele. fotel z pamięcią ustawień, chyba tylko wtedy można wygodnie coś załadować na tylną kanapę, manualne fotele mają tendencję do cofania się przy maksymalnym przesunięciu w przód, lekka niedoróba, ale niestety winny jest mechanizm regulacji wysokości siedziska, na przednim "pantografie" widać spory luz, największy przy mocowaniu rury poprzecznej stelaża, u mnie luz był olbrzymi, poza zużytym lewarkiem biegów- najbardziej niefajna rzecz w nowym nabytku.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    w trakcie szukania alfy 159

Domyślnie

ile dałeś za nowy fotel ?

Użytkownik Świeżak Avatar wit_maj
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Stelvio 2.0 TB, Brera 2.4 jtdm Q-Tronic, 159 1.9 jtdm Q-Tronic, GTV 2.0 T.Spark

Domyślnie

Co do szyb to nawet w instrukcji masz to wyjaśnione.
    Przytrzymaj przycisk "w dół" aż do całkowitego otwarcia szyby przez 10 sekund i później "do góry" również do całkowitego zamknięcia przez 10 sekund. Operację należy wykonać dla lewej i dla prawej szyby.
    Oczywiście mówię tu o komunikacie: "window left side ... not available"
    Zawsze wszystko się resetuje po odpięciu aku.

Pozdro

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Żywiec
    Auto

Domyślnie

on jest nowy dla mnie, ale generalnie używany z 2008roku, może będzie pozbawiony ww wady...na pewno ma ładną skórę i elektrykę-w ASO nie pytałem, zabiła mnie cena gałki zmiany biegów 600zł, postanowiłem już tam nie dzwonić , co do instrukcji, to wykonałem wszystko jak należy, w mojej każą trzymać po min 3s dłużej po zatrzymaniu szyby na skraju, nadal szyba się dziwnie zachowywała i odpiąłem aku, tak sobie myślę, że może szyba była częściowo otwarta przed odpięciem aku i stąd problem.
    Pochwalę się lub pożalę jak przyjdzie fotel, to będzie na dniach...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Żywiec
    Auto

Domyślnie

dobra Panowie, założyłem dzisiaj "nowy" fotel elektryczny i działa idealnie, grzeje, przesuwa się, przyciski świecą i najważniejsze jest niepowycierany i się nie telepie. Oczywiście tak się przypaliłem, że zapomniałem wyłączyć aku i mam błąd poduszek, chyba jedynym sposobem na zgaszenie diody jest podłączenie pod kompa?! Od razu uciszyłem wkurzający przypominacz pasów, zmostkowałem przewody
    Więc jakby ktoś się zastanawiał czy w Brerze da się przełożyć fotele z manualnych na elektryczne, to da się !

Ale oczywiście byłoby za pięknie, gdyby wszystko pięknie działało...mam problem z lusterkami, przywołując ich ustawienie z pamięci fotela opuszczają się dół jakby do parkowania, na domiar złego lusterko kierowcy się nie wyłącza i silniczek dalej kręci mimo osiągnięcia krańcowego położenia, ustawiając lusterka dla pozycji "parking" lewe także się nie wyłącza...co może być za to odpowiedzialne? Możliwe, że trzeba założyć ele fotel pasażera?! Poradźcie coś koledzy!

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 147 1.9 JTDm 150km, Brera 2,4jtdm

Domyślnie

No i ja mam z tym samym problem, otwieram pilotem samochodzik, a szyba opada ok 10cm i się zatrzymuje. Po otwarciu i ponownym zamknięciu nic sie nie dzieje, zostaje te 10cm, nawet po zamknieciu pilotem. Czasem tak mam, nie zawsze, a najgorsze to mi sie zdarzyło jak wszystko było ok , wysiadam z samochodu zamykam pilotem , szybka sie domyka do końca, ale po kliknięciu pilotem szyba sie otwrzy na 10 cm i zostaje, musze się pilnować żeby tak nie została. W elernie pisze, że po odłaczeniu aku trzeba zainicjować szyby góra i dół trzymając guzik przez 3s - tak jak pisaliście powyżej. Muszę średnio raz w tygodniu robić inicjację tych szyb, ale ileż można. Poradzicie coś na to bo ja juz pomysłu nie mam ? Akumulator jest ok, bo dobrze zapala.