Witam, muszę wymienić świece w 1,4 TS. mam ja od pół roku dopiero, może ktoś doradzić jakie świece kupić żeby długo wytrzymały. aha i jeszcze pytanko, co się może stać gdy mam troche za dużo oleju w silniku... POZDRO
Witam, muszę wymienić świece w 1,4 TS. mam ja od pół roku dopiero, może ktoś doradzić jakie świece kupić żeby długo wytrzymały. aha i jeszcze pytanko, co się może stać gdy mam troche za dużo oleju w silniku... POZDRO
O świecach jest b.dużo na forum-poszukaj.
Co to znaczy "za duzo" oleju?
Świece jak mają długo wytrzymać to kup sobie NGK platynowe.
Dzięki za świece...
Co do oleju, tzn zostało za dużo dolane i musze go upuścić, ale czy przez najbliższy czas może się coś stać. To tylko tak pytam bo i tak mam zamiar szybko wyrównać poziom do takiego jaki jest na miarce.
Może zacząć lać olej przez uszczelniacze uszczelki… zależy też ile za dużo zostało dolane jeśli tam minimalnie nie ma czym się przejmować.
W sklepach motoryzacyjnych typu Norauto kupisz specjalną skrzykawę z plastikową rurką, którą wyciągniesz nadmiar oleju z silnika, póki co nie wkręcaj go na wysokie obroty to nie wydmuchasz uszczelek.
Ale tą strzykawka nie wyciągnie nadmiaru oleju ona bardziej nadaje się do wlewania oleju do skrzyni biegówPod auto korek poluzować niech zleci ten nadmiar zakręć i już
![]()
Są chyba dwa rodzaje tego sprzętu jeden do traktowania skrzyni biegów a drugi z cieńszą rurka do odsysania oleju przez otwór bagnetu oleju
Pytałem co wg Ciebie znaczy za dużo oleju ponieważ być może zalałeś więcej niż połowa (między kreskami na bagnecie) i myslisz,że jest za duzo.
Wiele osób twierdzi,że w TS-ie poziom oleju powinien oscylować właśnie w okolicach max na miarce.
Sam niedawno pytałem o prawidłowy poziom oleju:
http://www.forum.alfaholicy.org/topi...highlight=stan
ostatanio znajomy kupił corse było bardzo za dużo oleju dostała konkretnie pare razy od świateł podymiła troche ale już jest si ani nie dymi a i poziom oleju sie ustawił miedzy max i minaczolwiek nie próbowałbym podobniej techniki na alfa na swojej na pewno nie.