Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Dziwne wibracje

DARO-RT
    Gość

Domyślnie Dziwne wibracje

Dzieje się coś dziwnego jak jadę swoim Gtv 2.0 V6 TB niezależnie od prędkości i obrotów silnika i nagle gwałtownie chcę przyspieszyć, wciskam gaz do dechy i bolid dostaje dziwnych wibracji, przyspiesza i cały drży jakby koła były nie wyważone, kiedy odejmę lekko gazu jedzie płynnie niezależnie od prędkości obrotowej silnika jak i na liczniku, nie ma znaczenia czy jadę 100 czy 200 km/h jak gwałtownie nacisnę gaz to dostaje wibracji juz zgłupiałem ... :-/
    Ale to nie jest od kół bo je sprawdzałem, poduszki pod skrzynią i silnikiem też są idealne, zawieszenie całe cacy, nie ma luzów w kierownicy, brak mi pomysłów skąd te wibracje pomóżcie ...

arho01
    Gość

Domyślnie Re: Dziwne wibracje

Może to poduszka pod silnikiem? Ja to miałem głównie wibracje jak przyspieszałem od 0 i po wymianie poduszki wszystko wróciło do normy

Damian
    Gość

Domyślnie

arho01, napisał że poduszki pod silnikiem są oki.

Ja bym szukał na lini kable WN- świece.

Miałem kiedyś cos podobnego w innym samochodzie- zamiast szybkiego przyśpieszania "buczał". Przy normalnym przyśpieszaniu tego nie było. Walnięty okazał się jeden kabel WN.

DARO-RT
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Damian
    Ja bym szukał na lini kable WN- świece
    Też o tym myślałem i chyba zacznę od świec, bo mam je nowe w garage, a przewody to chyba drogie są :-D jak kiedyś pytałem to pan w sklepie mi powiedział około 950 zł :!:

Ale nie jestem do końca pzekonany czy to mogą być kable lub świece, bo bolid przyspiesza normalnie, nie szarpie tylko te piepszone wibracje ...

Rudix
    Gość

Domyślnie

Ja mialem tez cos takiego. Okazalo sie, ze byla to sprawka klockow hamulcowych... Nie puszczaly do konca czy cos takiego. W tej chwili dokladnie nie pamietam...
    Pozdro!!!

DARO-RT
    Gość

Domyślnie

Całkiem niedawno wymieniałem klocki i przed wymianą też tak nim trzepało ...

Tłoczki w zaciskach działały bez zarzutu.

Coś mi się wydaje że to może mieć coś wspólnego ze świecami lub wtryskami, bo jak dostanie pełny gaz to coś jakby nie domaga, a jak delikatnie popuszczę gaz jedzie płynnie i wibracje znikają ;//

klimoo
    Gość

Domyślnie

a może to po prostu złe ciśnienia w oponach? teraz taka pora, że warto srpawdzić.. dzisiaj na trasie do Krakowa miałem podobny problem, dopiero teraz nawiasem mówiac go zauwazyłem.. ciś w oponach po 1.7... dopompowałem do 2.6 z przodu i 2.5 z tyłu.. problemy zniknęły

pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Gtv TS 916 Lusso, 156 JTD SportPack

Domyślnie

Cytat Napisał klimoo
    a może to po prostu złe ciśnienia w oponach? teraz taka pora, że warto srpawdzić.. dzisiaj na trasie do Krakowa miałem podobny problem, dopiero teraz nawiasem mówiac go zauwazyłem.. ciś w oponach po 1.7... dopompowałem do 2.6 z przodu i 2.5 z tyłu.. problemy zniknęły

pozdrawiam
    Ostatnio miałem tak samo jak jechałem na spot AR, zaczął mi tym wibrować tył a pozniej się okazało że wentyl się z lekka odkręcił i miałem koło 1 bara w tym kole.

DARO-RT
    Gość

Domyślnie

wibracje miałem już na letnim komplecie i liczyłemże znikną z wymianą kółek ale tak się nie stało, z całą pewnością nie ma to nic wspólnego z zawieszeniem, kołami czy poduszkami pod silnikiem i skrzynią bo wszystko jest już sparwdzone :wink:

Gdyby to było od ciśnienia w oponach i coś byłoby z kołami nie tak, to nie dostawałby wibracji tylko wtedy kiedy gwałtonie przyspieszam, moge jechać 200 km/h i nic się nie będzie działo, bolid nawet nie drgnie, ale jak nacisnę gaz do dechy to zaczyna się dziać coś dziwnego ... :roll: