Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Temat: Zima i klimatyzacja

Użytkownik Rowerzysta Avatar wStepny156
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW FL 1.9 JTDm16v

Domyślnie Zima i klimatyzacja

Witam serdecznie, być może taki temat już był. Jeżeli tak prosił bym o przekierowanie. "Problem" rozpoczyna się przy temperaturach poniżej 2 stopni Celsjusza. Klimatyzacja po prostu się nie włącza. Rok temu w zimę nie wymieniłem filtra kabinowego i szyby były "zamrożone". Dosłownie je musiałem pewnego dnia skrobać ! Nie wiem co będzie w tym roku. Auto już tak nie paruje ale obawiam się tego. Odnośnie klimatyzacji słyszałem, że tak po prostu jest i nic się z tym nie da zrobić. Jeśli tak rzeczywiście jest to jedno z głowy. Ale jak pozbyć się problemu dotyczącego parowania wnętrza ?

jersey
    Gość

Domyślnie

Trzymaj włączoną klimatyzację. Sprężarka nie zaskoczy, bo za zimno (co ma Ci schłodzić?), ale sam system będzie utrzymywał wilgotność powietrza na sensownym poziomie. Jeżeli masz czyste filtry i sprawną klimę to nie ma szans, żebyś miał szyby zaszronione od wewnątrz. No chyba, że masz w wozie bardzo wilgotno, ale wtedy to trzeba suszyć auto, a nie kombinować z klimatyzacją.

Użytkownik Romeo Avatar murgal
    Mieszka w
    Sandomierz/Wrocław
    Auto
    159 2.4 Berlina

Domyślnie

W niskich temperaturach klimatyzacja się nie załącza dla ochrony sprężarki.

Parowanie to - wilgoć w aucie, zatkany filtr lub mała przepustowość, nie masz zatkanego zbytnio kanału powietrznego od filtra?

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Klima nie będzie działała w niskich temperaturach i to jest jak najbardziej normalne.
    Jeżeli chcesz uniknąć parowania szyb, to przed opuszczeniem i zamknięciem samochodu po prostu go przewietrz. Para na szybach bierze się z różnicy temp. auto/otoczenie. Do tego możesz wrzucić sobie do auta jakiś pochłaniacz wilgoci.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maciaba
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 110KM 2000

Domyślnie

Bez kitu a ja dzisiaj włączam klime i nie działa mówie sobie kurde... co jest znowu z tym samochodem =D W każdym razie szyby miałem cholernie zaparowane

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Dla mnie to jest totalna dupa, że nie mogę klimy włączyć zimą. W innych autach się dało i problem ewentualnego parowania szyb znikał

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maro1500
    Mieszka w
    LbN
    Auto
    AR 156 1,9JTD SW

Domyślnie

A może dało by to rade jakoś obejść?

Użytkownik Ogier Avatar teiras
    Mieszka w
    Katowice - Kostuchna
    Auto
    156 2,4jtd 99r AZZURO NUVOLA 176.1KM 401.9 Nm Skrzynia 6b z 166

Domyślnie

tTo nie chodzi o to że nie działa, że sprężarka sie nie włącza ale daje efekt osuszania powietrza bedącego we wnętrzu, pewnie każdy uzytkownik klimy zauważył że nawet latem jadąc autem wyłaczając klime po chwili w aucie robi sie wilgotno i szyby zaczynają parowc. klima zimą osusza powietrze nawet jeśli sie sprężarka nie załączy, co daje efekt mniej lub w ogóle nie parujących szyb.A który dokładnie przeczytał instrukcje w której to pisze żeby nawet zimą co 2 tygodnie włączyć klime przynajmniej na 15 minut ??

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał Maro1500 Zobacz post
    A może dało by to rade jakoś obejść?
    Ale co chcesz obchodzić?...

Załączenie klimatyzacji może doprowadzić do uszkodzeń kompresora związanych brakiem smarowaniem i własnościami olei, np. oleje POE z czynnikiem R134a. Ważne zastrzeżenie, zima to nie tylko dni mroźne, czy nie użyć klimatyzacji do odparowania szyb jeśli jest odwilż, wilgoć i +9C ? jasne że można. Musimy jednak pamiętać, że sprawny układ klimatyzacji nie załączy się gdy temperatura na zewnątrz pojazdu jest zbyt niska (niższa od temperatury załączenia czujnika umiejscowionego na parowniku). Bez względu na to czy korzystamy z klimatyzacji manualnej czy też automatycznej może być ona pomocna jedynie do pewnej granicy temperatury powietrza i jej załączenie uzależnione jest od zastosowanych zabezpieczeń i technologii. Chcesz mieć pewność, sprawdź w instrukcji auta.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Klimatyzacja osusza powietrze bo JE SCHŁADZA! W przypadku ogrzewania bo przecież o to zimą chodzi nie można osuszyć powietrza. Trzeba z tym żyć.

Klimatyzator nie włącza się gdy temp. zewnętrzna spadnie poniżej 3,5 stopnia.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::