Czołem!
Chciałem poruszyć temat rzekę jakim jest przednie zawieszenie od 147.
Posiadam 1.9 JTD 8v 115km, jakies 17 miesięcy temu wymieniłem komplet wahaczy górnych i dolnych z przodu.
Zobaczywszy cenę kompletu TRW (około 1200 PLN) poddałem się i kupiłem FAST-y (580 PLN komplet) .. był czerwiec 2012.
Mamy grudzień 2013 aktualnie jestem już po kolejnej wymianie górnych wahaczy (w sierpniu 2013) i tylko czekałem kiedy zaczną wołać o wymianę dolne ....
od 3 dni zarówno lewy jak i prawy wahacz umówiły się na to, żeby mnie wkur*#$ i klekoczą sobie ochoczo przy każdym wjechaniu w nierównośc ...
nie będę bluzgał bo nic to nie zmieni ... pozostaje mi jedynie zaplanować kolejny wydatek na święta w postaci wyżej wymienionych części.
Reasumując nudnawy wywód FAST-y dały rade przez 15k na górze i 18k na dole zawieszenia. Pytanie do Was czy uważacie, że kupno TRW za 750 PLN komplet coś zmieni? Cenowo FAST-y to 50% TRW, czy są szanse żeby pojeździły chociaż 2xdłużej? Jakie macie doświadczenia z wahaczami? Może patenty na ich wydłużony żywot? Będę wdzięczny za podzielenie się waszymi doświadczeniami.
P.S.
Problemem w dolnym wahaczu jest oczywiście sworzeń - tylko on się wybiją. Moim skromnym zdaniem wystarczyłoby aby te sworznie opierały się na większej powierzchni (czyli ta kulka zalana w metalu miała np 25% większą średnicę). Być może istnieją takie wahacze?Może wahacze do ciężkiego diesla powinny być inne niż do benzyny?
P.P.S. Jeśli miałbym możliwość "porozmawiania" z jednym z głąbów projektujących to zawieszenia to chętnie przyp... bym mu tym wahaczem w łeb. Nie ogarniam jak można był to tak spier****.