Witam,mam problem z moim brzydactwemJest to ar 156 1.8 ts 98r A w zasadzie to kilka problemow ale po kolei .Po odpaleniu zimnego silnika po kilku chwilach zaczyna nierowno pracowac,jakby nie na wszystkie cylindry,po lekkim nagrzaniu sytuacja wraca do normy,ponadto do czasu nagrzania do ok 50st totalny brak mocy do ok 3000 obr,dodatkowo szarpanie w zakresie 2000 2500 obr jezeli jedzie sie utrzymujac te obroty,najbardziej jest to odczuwalne w okresie letnim,a sporo mniej w zimowym.Na goracym silniku tez szarpanie wystepuje ale nie zawsze ,jak sie alfie zachce
Po nagrzaniu moc z dolu wraca ale wg mnie auto jest dosc ospale i trzeba porzadnie krecic zeby jako tako jechalo ale to subiektywne wrazenie bo nie robilem zadnych pomiarow osiagow,a mam tez e30 z silnikiem m30 wiec moze za duzo wymagam od 144km nie mniej jednak wydaje mi sie ze powinno byc lepiej.Dodatkowe obciazenie w postaci klimatyzacji doprowadza wolne obroty do szalenstwa,faluja w zakresie 500-1500,poza tym przypadkiem falowania raczej brak,czasem okazjonalnie sie zdarzy zaleznie od kaprysu.Auto posiadam od ponad 2 lat,kupilem uszkodzona z silnikiem w bagazniku,wiec nie wiem jak jezdzilo wczesniej.Nowy silnik zostal poskladany z kilku innych mniej uszkodzonych,przy okazji szlif walu,nowe panewki,pierscienie,glowica po remoncie.Z osprzetu nowa sonda,nastawnik przepustnicy,przeplywomierz,swiece,dolot szczelny ,przepustnica czysta,wariator-troche go juz slychac ale dziala, gaz poprawnie ustawiony(problem jest na benzynie i na gazie jednakowo odczuwalny),katalizator tez jest na pokladzie.Od czasu naprawy przejechalem ok 60 tys km,problem pojawil sie ok wiosny w tym roku.TRA zazwyczaj na poziomie 106% przeplywomierz sprawny,sonda dziala, ale jak jej sie chce- czasem wartosci wolno oscyluja w zakresie 0.4 -0.5V,a czasem pracuje w calym zakresie,po odpaleniu zimnego silnika od razu pojawia sie blad p0170,na rozgrzanym mozna usunac i juz nie wroci,dodatkowo blad czujnika predkosci jazdy bo jest odciety jego przewod w wiadomym celu bledow brak.Tak wiec szukam przyczyny tego stanu rzeczy i zabraklo mi juz pomyslow,cwiczylem kilka sztuk ecu z roznymi wersjami oprogramowania zarowno od 1.8 jak i 2.0,wgralem tez soft 066 ktory podobno eliminuje podobna usterke jednak na kazdym sterowniku auto jedzie tak samo.Co do osprzetu mysle ze nie ma tam juz czego szukac,wiekszosc jest nowa a jesli nie nowa to na 100% sprawna.AA i bylbym zapomnial,czasem na bardzo mocno rozgrzanym silniku (dynamiczna jazda miejska) po zgaszeniu i ponownym odpaleniu po chwili rozrusznik kreci bardzo lekko jakby nie bylo kompresji albo byla bardzo slaba ale jakostam zalapuje po chwili krecenia i pracuje normalnie.Jako ze nie mam juz wiecej podejrzanych moja uwaga skierowala sie w strone samego silnika,nie robilem jeszcze zadnych jego pomiarow wiec nie wiem w jakiej jest kondycji ale czy mechaniczne zuzycie czy wyeksploatowanie moze powodowac podobne objawy? W przyszlym tygodniu postaram sie podac obecne parametry adaptacyjne i co nieco pomierzyc..