Pokaż wyniki od 1 do 1 z 1

Temat: [156] Wycieraczki palą bezpiecznik.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar adi.ldz
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD 110KM 2000r.

Exclamation [156] Wycieraczki ze spryskiwaczem palą bezpiecznik.

Witam, mam dziwny problem z wycieraczkami.
    Kiedyś silniczek wycieraczek przednich palił mi bezpiecznik. Po rozebraniu co się okazało był syf i powyginane były styki więc jak pracował to robiło się zwarcie. Dokładnie działo się to na tym elemencie na zdjęciu. Klapka z tymi blaszkami była luźna i chodziły one jak chciały przez co zwierały. Po wyczyszczeniu i dobrym ściśnięciu problem ustał na ponad rok. Jak ktoś rozkładał to na pewno wie o co chodzi. Potrafiło się to objawiać brakiem czasowych wycieraczek, albo niższych biegów albo np wycieraczki stawały gdzie chciały.
    Ostatnio znowu problem wrócił aczkolwiek w inny sposób.

Otóż jak chodzą same wycieraczki to nie ma problemu. Jak próbuje użyć spryskiwacza to zaczyna spryskiwać, wycieraczki się delikatnie podnoszą (o 2-5 cm) po czym trzask, i bezpiecznik spalony. Wystarczy lekko ręką przesunąć wycieraczki dalej (a czasem nawet i nie) wsadzić bezpiecznik i działają dalej. Co ciekawe można nawet spryskać szybę. Wszystko działa jak należy. Przez jakiś czas. Czasem tydzień, czasem dwa dni. Czasem to następnego postoju. Nie jestem do końca przekonany czy to na 100% jest związane ze spryskiwaczem ale np dzisiaj po starcie z pod pracy używałem tylko wycieraczek i było ok. Pod domem spryskałem i też było ok. Za 15 minut wychodzę (wycieraczki nie były przymarznięte - sprawdziłem), uruchamiam furę, prysk prysk i znowu to samo. Zaczęło pryskać, puściłem nawet żeby wycieraczki same ruszyły bez spryskiwacza, i po paru cm po bezpieczniku. Wymiana bezpiecznika i wycieraczki działają. Z mocniejszymi bezpiecznikami próbowałem (nawet 30A zamiast 20A).

Naprawdę dziwna rzecz. Zamówiłem już nowy silniczek, bo co prawda już dawno były z nim problemy (ale wtedy bez rozebrania, przeczyszczenia, poprawienia tych blaszek się nie obywało) lecz nie jestem do końca przekonany czy to rozwiąże problem.
    Czy macie jakiś pomysł co może to powodować? Może ktoś miał podobny problem. Za duże obciążenie? Wilgoć gdzieś? Opór na szybie? Opór na mechanizmie wycieraczek?

Silniczek pewnie dopiero w sobotę wymienię. Do tego czasu nie będę uzywał spryskiwacza i zobaczę czy problem się pojawi. Może innym też to coś pomoże.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Untitled-1.jpg
Wyświetleń:	98
Rozmiar:	185.3 KB
ID:	119281
    Ostatnio edytowane przez adi.ldz ; 29-01-2014 o 19:34