Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Wskaźnik poziomu paliwa cały czas w tym samym położeniu!!

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 156 2.0TS 99r.

Domyślnie Wskaźnik poziomu paliwa cały czas w tym samym położeniu!!

Witam! Zacznę zapewnię mało oryginalnie, od stwierdzenia że jestem nowy na forum i za wszelkie błędy związane z ulokowaniem i treścią mojego posta serdecznie przepraszam
    Jestem świeżo upieczonym, jak na razie w połowie, szczęśliwym posiadaczem Ali 156 2.0 z 99roku. W połowie przez parę mankamentów z zawieszeniem, które wyszły na jaw po zakupie (mój błąd, za duże podniecenie podczas oględzin;D).
    Ale nie tym chciałem Szanownym Kolegą zawracać głowę, mianowicie chciałem zapytać o drobnostkę, która jednak na dłuższa metę jest dość uciążliwym problemem. Otóż wskaźnik paliwa w mojej Ali od początku pokazuję stałą wartość na poziomie 1/4 zbiornika. Ostatnio zabrakło mi paliwa, stan 1/4, zalałem za 100zł stan 1/4. Dodam że po wyłączeniu stacyjki wskaźnik opada na 0!
    Próbowałem już paru zabiegów typu odłączenie akumulatora i nic. Wczoraj zabrałem się za wydobywanie pompy, oczyściłem ją, pływak jest w jak najlepszym porządku, suwak czysty, blaszki dociśnięte.
    CO ciekawe wskaźnik nawet po odłączeniu całej pompy, na włączonej stacyjce, wskazuję tą samą wartość!!! Nie robiło mu różnicy czy pompa jest odłączana przed, czy w po przekręceniu kluczyka. Udało mi się nawet odpalić samochód na odłączonej pompie, co prawda na sekundę, ale ku mojemu ździweniu nie pojawił się żaden błąd, a wskaźnik bez zmian 1/4.
    Po tych zabiegach stwierdziłem że przyczyna nie może leżeć w pływaku, ale jak nie tam to gdzie? I tu kieruje swoje pytanie do Was Koledzy! Pomożecie?

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Poważnie nikt nie jest w stanie mi pomóc?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

A mierzyłeś czy zmienia się rezystacja przy zmianie wysokości pływaka?
    Jest też opcja ze masz zepsuty zegar poziomu paliwa ale to trzeba zdemontować i sprawdzić czy na wejściu zmienia się poziom sygnału.

Ewentualnie poszukaj na szrocie zegary i podmień - są tanie.

Wysłane z mojego GT-I8190
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

wjedz na kraweznik zeby lewa strona byla nizej niz prawa i wskazowka powinna pojsc w gore
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Zmiana wysokości którejkolwiek ze stron samochodu nie daje żadnego efektu. Rezystancję dzisiaj sprawdzę, ale nie wydaje mi się żeby akurat w tym tkiwła przyczyna, ponieważ po całkowitym odłączeniu pompy razem z pływakiem, stan paliwa na wskaźniku nadal się nie zmienia!
    No nic pozostało mi sprawdzić zegary...

Użytkownik Świeżak Avatar perek16
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 16v

Domyślnie

Hej, podepnę się do tematu. Ostatnio gdy zalałem trochę ropy, moja wskazówka się zacięła. Gdy wyłączam zapłon spada normalnie do zera gdy włączam zapłon wskazówka idzie do położenia w którym się zacięła. Myślałem że jak doleje jeszcze trochę to się odblokuje ale poszła do góry o tyle co wlałem i zacięła się w miejscu wskazującym nowszy poziom paliwa. Czasem troszkę spada ale o milimetr i to raz na jakiś czas, do tego wskazuje komp że mam do przejechania 1020 km na połowie zbiornika. Co mam zrobić dzięki za porady.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

A mi wskazówka chodzi jak chce ,dzisiaj chyba pokazywała dobry poziom ale czasem zaraz po przekreceniu kluczyka wedruje na pełny bak chociaż jest w nim mniej niż pół.Czekam na OBD Bluetooth zobacze czy Alfa w ogóle bedzie z tym czymś gadać i co pokaże aplikacja.Bo za taką elektronike to bym makaroniarzy ...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

Cytat Napisał Alfi Zobacz post
    A mi wskazówka chodzi jak chce ,dzisiaj chyba pokazywała dobry poziom ale czasem zaraz po przekreceniu kluczyka wedruje na pełny bak chociaż jest w nim mniej niż pół.Czekam na OBD Bluetooth zobacze czy Alfa w ogóle bedzie z tym czymś gadać i co pokaże aplikacja.Bo za taką elektronike to bym makaroniarzy ...
    mam to samo,na początku próbowałem kopać się z tym,wyjmowałem czujnik,czyściłem go,na końcu kupiłem inny testowany przy mnie ze 20 razy z rozbitego auta.Gość przekręcał kluczyk i za każdym razem w rozbitym aucie wskazówa wędrowała w to samo miejsce.Przy mnie został wymontowany,tego samego dnia zamontowałem go u siebie i ....zaczął żyć swoim życiem.Teraz myślę.że może w zegarach jest coś nie halo.Narazie jest kurewsko zimno i nie mam chęci majstrować przy temacie,ale na wiosnę zaatakuję to raz jeszcze.Może przy okazji coś zamataczę ze wskaźnikiem temperatury bo też pierdoły pokazuje.NP.FES 80 stopni ,a wskaźnik 60 i tak do znudzenia.Co ciekawe ten egzemplarz jest moim czwartym Alfa Romeo,ale pierwszym z takimi wyskokami.
    W sumie auto jest super,ale wskaźniki makaronom się nie udały.

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

bo w alfie wskaznik paliwa i temp pokazuje przyblizone informacje
    w sumie w orlando tez czasem wskaznik swiruje jade mam full bak i nagle spada do rezerwy.zgasze silnik i na nowo odpale to poziom rosnie i po chwili znowu full pokazuje.
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

No dobrze przybliżone informacje powiadasz.To wytłumaczcie mi dlaczego włoskie Punto II technologicznie raczej do tyłu wg. Alfy a to co na zegarach to pokazuje perfekt,czyli temp. silnika i poziom paliwa a no i srednie spalanie.Mi też auto sie podoba silnik daje radoche z jazdy tylko te drobne niedociągniecia.Ja jak już tu kiedyś pisałem najchetniej zamieniłbym ten wyswietlacz (zaslepił) uniwersalnym tylko musze zapytać mechanika czy mi to podłączy .Ale na pierwszy ogien OBD bluetooth .