Witam! Zacznę zapewnię mało oryginalnie, od stwierdzenia że jestem nowy na forum i za wszelkie błędy związane z ulokowaniem i treścią mojego posta serdecznie przepraszam![]()
Jestem świeżo upieczonym, jak na razie w połowie, szczęśliwym posiadaczem Ali 156 2.0 z 99roku. W połowie przez parę mankamentów z zawieszeniem, które wyszły na jaw po zakupie (mój błąd, za duże podniecenie podczas oględzin;D).
Ale nie tym chciałem Szanownym Kolegą zawracać głowę, mianowicie chciałem zapytać o drobnostkę, która jednak na dłuższa metę jest dość uciążliwym problemem. Otóż wskaźnik paliwa w mojej Ali od początku pokazuję stałą wartość na poziomie 1/4 zbiornika. Ostatnio zabrakło mi paliwa, stan 1/4, zalałem za 100zł stan 1/4. Dodam że po wyłączeniu stacyjki wskaźnik opada na 0!
Próbowałem już paru zabiegów typu odłączenie akumulatora i nic. Wczoraj zabrałem się za wydobywanie pompy, oczyściłem ją, pływak jest w jak najlepszym porządku, suwak czysty, blaszki dociśnięte.
CO ciekawe wskaźnik nawet po odłączeniu całej pompy, na włączonej stacyjce, wskazuję tą samą wartość!!! Nie robiło mu różnicy czy pompa jest odłączana przed, czy w po przekręceniu kluczyka. Udało mi się nawet odpalić samochód na odłączonej pompie, co prawda na sekundę, ale ku mojemu ździweniu nie pojawił się żaden błąd, a wskaźnik bez zmian 1/4.
Po tych zabiegach stwierdziłem że przyczyna nie może leżeć w pływaku, ale jak nie tam to gdzie? I tu kieruje swoje pytanie do Was Koledzy! Pomożecie?