Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Temat: Alfa na zimnym silniku chodzi na 3 cylindry a po zagrzaniu na 4

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dereza
    Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie Alfa na zimnym silniku chodzi na 3 cylindry a po zagrzaniu na 4

Witam,mam problem z Alfą a mianowicie ,gdy silnik jest zimny odpalam auto i chodzi przez 10 sekund normalnie ,,czyli na 4 cylindry po tym okresie zaczyna chodzić na 3 cylindry do pory ,gdy silnik trochę się nagrzeje.
    Na ciepłym silniku normalnie odpala,choć czasami zdąży jej się długo odpalać z 5 sekund,auto podczas jazdy szarpie,dławi się jakby iskra przeskakiwała co chwile,wczoraj w nocy otworzyłem maskę popsikałem wodą i było na przewodach pełno iskier jak mrówek,czy to oznacza,że przewody WN będą do wymiany?auto kupiłem tydz temu z takimi objawami,poprzedni właściciel twierdzi,że niedawno wymieniał świece na nowe.
    W skrócie auto czasami długo odpala,dławi się,szarpie podczas jazdy,chodzi na 3 cylindry.
    Rano zamontowałem przewody wn które kupiłem od kolesia na allegro za 20zł,mówił że są jeszcze dobre firmy ngk,zamontowałem pojechałem do garażu popsikałem wodą i nadal pełno iskier lata po przewodach a mówił koleś,że całkiem dobre są ha,teraz wydaje mi się,że jeszcze więcej jest iskier na tych wymienionych przewodach aż oświetlone są cewki do okoła,chyba jeszcze gorsze te przewody niż moje stare.
    Moje pytanie ,czy wymiana przewodów na nowe ,może naprawić mój problem?dziwne jest to,że auto lepiej chodzi na gazie niż na benzynie,ma więcej mocy,ale też przerywa muli,tylko mniej niż na benzynie.
    Czy iskrzenie przewodów zawsze oznacza wymianę ?chcę się upewnić,bo przewody do alfy są dosyć drogie 250zł ngk.
    Ostatnio edytowane przez dereza ; 30-01-2014 o 19:57

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

takie ognie sztuczne to nic dobrego ,auto nie bedzie dobrze palilo i chodzilo , iskier nie ma byc w ogole , a swiece sprawdzales czy ufasz człowiekowi,

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Raczej sam sobie odpowiedziałeś na zadane pytanie, wymień na nowe i nie rozważaj dalszego oszczędzania na używanych przewodach.

Użytkownik Romeo Avatar jary17
    Mieszka w
    Lidzbark Welski, Poland
    Auto
    164 3.0 12V była przesiadka na 166 3.0 V6 24V+156 1.6TS BMW E36 1.8is

Domyślnie

No jak sam zauważyłeś masz przebicie na przewodach, wymiana ich na nowe nie na używki, a już tym bardziej za 20 zł na pewno pomoże. Ja jeszcze zrobiłbym przegląd świec to tak w skrócie i na łatwiznę.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar RAV1986
    Mieszka w
    Korczyna koło Krosna
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 136 KM 1999 r.

Domyślnie

Przewody tylko nowe. Przyjrzałbym się jeszcze świecą tak na wszelki wypadek.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    156SW 1.9JTD 105KM 01r

Domyślnie

Na świecach i przewodach WN nie ma co oszczędzać, spróbuj podmienić kable od kogoś kto ma dobre i zobaczyć na innych kablach, podepnij pod kompa i zobacz jakie błędy wywala

Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

Dziś zamówiłem nowe przewody na allegro,przyjdą w następnym tygodniu i jak je zamontuję to napiszę czy pomogły,mam nadzieję że pomogą bo to jest bardzo uciążliwy problem.
    Wiadomo,czego spodziewać po przewodach za 20złniestety nie mam do pożyczenia przewodów ,bo nikt ze znajomych nie ma alfy(bo psują się itd itd-myślenie stereotypowe)
    Na jednych,jak i drugich przewodach są iskry czyli wychodzi,że bez wymiany na nowe bez sklepu nie obejdzie się.
    Mam nadzieję,że wymiana pomoże bo przewody do alfy do tanich nie należą
    Firma ngk
    Dzięki za pomoc
    Ostatnio edytowane przez dereza ; 31-01-2014 o 17:36

Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

Przyszły mi dziś przewody zamontowałem i dalej to samo,macie jakieś pomysły co może być?kupiłem same przewody bez fajek.
    Podłączyłem pod kompa wykazało błąd mieszanki paliwowo powietrznej,mechanik głąb nawet nie umiał powiedzieć co jest popsute omg,trzeba do innego jechać.
    a sonda lambda jakies daje objawy?też ciężko odpala na ciepłym,szarpie,muli,chodzi na 3 cylindry?
    Ostatnio edytowane przez dereza ; 04-02-2014 o 14:06

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Wystarczy MESem zrobić diagnostyke i będzie wiadomo czy wtrysk czy cewka padła.

Wysłane z mojego GT-I8190
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

Sprawdziłem dziś świece i okazało się,że wymienione były świece,ale 4 duże a 4 małych poprzedni właściciel nie wymienił,także nie powiedział do końca prawdy.
    oczywiście cały komplet będzie wymieniany,te małe świece są w bardzo słabym stanie
    Świece zamówiłem ngk może przyjdą w tym tyg albo następnym i wymienię.
    Mechanik powiększył przerwę aby sprawdzić czy to wina świec i lepiej teraz chodzi nie ma różnicy między benzyną i gazem.
    nie stać mnie na platynowe więc zamówiłem zwykłe
    Jak już wymienię to napiszę czy pomogło,mam nadzieje,że pomoże i będę miał spokój z zapłonem,bo szlag człowieka trafia czasami.
    Ostatnio edytowane przez dereza ; 05-02-2014 o 16:59