Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Olej w cylindrze 1,9 jtdm

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    ALFA 159 1,9JTDm 150KM

Domyślnie Olej w cylindrze 1,9 jtdm

Od dłuższego czasu mam problem - gdy auto postoi parę godzin po odpaleniu przez jakieś 30sek nierówno pracuje i dymi na biało-niebiesko tak jak na tym filmiku (film z innego tematu, nie mój)
    http://www.4shared.com/video/kYadDkmS/IMG_2161.html
    Potem wszystko jest ok nie dymi chodzi równo.

Dzisiaj wymieniłem świece bo myślałem, że to jedna z nich nie grzeje tak jak powinna, ale już wiem, że to nie to.

W pierwszym cylindrze od akumulatora zbiera się olej i wygląda to tak jak by spływał z góry
    Co dziwne oleju nie bierze, olej wymieniam średnio co 12-15kkm i miedzy czasie nie dolewam.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20140130_205731.jpg
Wyświetleń:	185
Rozmiar:	31.8 KB
ID:	119543
    Pozostałe świece wyglądają jak nowe.
    Czy to mogą być pierścienie? jakieś uszczelki ? W tym temacie niewiele wiem nigdy nie rozbierałem silnika i nawet nie wiem co i jak tam wygląda.

Dodam, że autko jeździ bardzo dobrze nie dymi, ma moc.
    Ostatnio edytowane przez floor ; 30-01-2014 o 23:01

Użytkownik Maniak resoraków Avatar juhass
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Giulietta MA 2011; Giulia 2021 USA

Domyślnie

Objawy by paliwa pasowały do zużytych uszczelniaczy zaworowych, ale dlaczego tylko na pierwszym cylindrze? Jak sprawdzałeś obecność tego oleju w nim?

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

opcji może być kilka . Te które sam napisałes plus uszczelniacze o kt pisał juhass do puszczania dużych ilości oleju przez turbinę. ( rozbieganie sie silnika - choroba szalonych dieseli ) Po zerwanie klapki wirowej i uszkodzenie cylindra. Najpierw bym sprawdził turbinę i klapki wirowe. Reszta wiąże się z zrzucaniem góry silnika.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    159 2,4

Domyślnie

Stawiałbym na uszczelniacz prowadnicy zaworów.Jednak tego dokładnie sie nie dowiesz jeśli nie zrzucisz góry.Gdyby nie grzała świeca to dym po uruchomieniu byłby czarny.Jeśli jesteś pewien ze ten dum jest z tego konkretnego cylindra to tylko i wyłącznie uszczelniacz prowadnicy.Pozwalenie sie klapek w kolektorze powodowałoby dymienie ciągłe a nie tylko po zapaleniu.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Fleyvor
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Ja robiłem juz prawie wszystko w swoim aucie. Regenerowałem turbo, wymienialem koncowki wtryskow, usunolem klapki wirowe i to kompletnie nic a nic nie pomogło mówisz ze wymieniles swiece i tez nic wiec i u mnie tez by to nic nie dalo. Ja sobie dalem spokój bo nikt nie jest w stanie poprawie zdiagnozować usterki rozwali sie cos bardziej to objade wszystkch mechanikow i powiem co mysle o ich pracy a sory nie pojade.... pojde na piechote

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Kolego Fleyvor a próbowałeś aktualizować/zmieniać oprogramowanie silnika? U mnie był podobny problem i aktualizacja pomogła. Nie wiem tylko czy w przypadku 1.9 jest tak samo. Pzdr.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Fleyvor
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Auto zaczelo mi dymic w sierpniu czyli w miarę cieplo jeszcze bylo. W między czasie zrobiłem mapę silnika na 180 koni. Zero poprawy zero jakiejkolwiek zmiany. Samochód był u conajmniej 10 mechaników w tym serwis Bosha Woliński Centrum gdzie po sprawdzeniu wszystkich parametrów silnika: ciśnienie na cylindrach, korekty wtrysków, próby przelewowe, sprawdzenie uszczelki pod glowicą i tak dalej powiedzili "diesel tak ma marudzisz pan". Po takim tekscie odechciewa sie jezdzic do "fachowców" i nikt nie jest mi w stanie powiedzieć co jest z moim autem Najlepiej jezdzić aż strzeli coś ze przestanie jezdzić to wtedy "fachowcy" znajdą usterke za kupe kasy i prosta naprawa bez diagnozy

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    FIat Croma 1.9 150KM

Domyślnie

Ja mam podobny problem. Oczywiście większość mechaników uważa, że szukam dziury w całym.
    Ja również obstawiam uszczelniacze zaworów ale wizja ściągania głowicy odstrasza mnie od eksperymentowania. A może słyszeliście o jakimś magiku, który potrafi to zrobić bez zdejmowania głowicy?
    Using Tapatalk

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał ramrir Zobacz post
    Ja mam podobny problem. Oczywiście większość mechaników uważa, że szukam dziury w całym.
    Ja również obstawiam uszczelniacze zaworów ale wizja ściągania głowicy odstrasza mnie od eksperymentowania. A może słyszeliście o jakimś magiku, który potrafi to zrobić bez zdejmowania głowicy?
    Wymiana uszczelniaczy zaworowych bez zdejmowania głowicy? Hmm, no to chyba jakiś Chris Angel to będzie musiał zrobić... albo dobrej klasy ginekolog.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo Avatar murgal
    Mieszka w
    Sandomierz/Wrocław
    Auto
    159 2.4 Berlina

Domyślnie

Może przez wydech będzie to robił ?
    Moje wściekłe 2.4

Budowa stron internetowych, sklepów itd. > Maniak Design Studio