Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: ABS not avaible ...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie ABS not avaible ...

Witam odkąd pojawiły się mrozy , zdarza się że przy rozruchu pojawia sie taki komunikat "ABS not avaible ..." szybko znika więc całości nie pamiętam. Komunikat ten pojawia się tylko po mroźnej nocy gdy samochód ciężej odpala . MIał ktoś taką przypadłośc? z góry dzięki za pomoc

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Falcon40
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 150KM '07

Domyślnie

Akumulator.

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Akumulator

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

dzieki temat do usuniecia

Użytkownik Romeo Avatar gar_krk
    Auto
    159 / MiTo

Domyślnie

Niedługo zaczną się też pojawiać inne komunikaty, także może być niezła choinka jeśli nie sprawdzisz aku.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Stelvio First Edition 2.0 280 KM

Domyślnie

a ja mam taką samą przypadłość, a akumulator wymieniałem na nowego Boscha przed poprzednią zimą (czyli prawie półtora roku temu). Czy to możliwe, że zaraz padnie, czy należy się tym przejmować?

Użytkownik Romeo Avatar gar_krk
    Auto
    159 / MiTo

Domyślnie

Cytat Napisał Jakub_Z Zobacz post
    a ja mam taką samą przypadłość, a akumulator wymieniałem na nowego Boscha przed poprzednią zimą (czyli prawie półtora roku temu). Czy to możliwe, że zaraz padnie, czy należy się tym przejmować?
    Najlepiej sprawdź aku miernikiem, będziesz wiedział.

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Oczywiście przede wszystkim sprawdź parametry ładowania i czy nie ma poboru prądu na postoju, ale najprawdopodobniej masz niedoładowany akumulator. Mam dwuletni akumulator i w tym roku przy silnych mrozach pojawił się komunikat przy odpalaniu o wyłączeniu chyba ASR lub ABS. Podładowanie akumulatora rozwiązało problem. Zauważyłem, że jeżdżąc głownie na dystansach około 8 km do pracy nie jestem w stanie naładować dobrze akumulatora przy mocnych mrozach. Myślę że sporo prądu zabiera dodatkowe ogrzewanie elektryczne i wiatraki, które odpalają się prawie na maksa jak temperatura w układzie nawiewu wzrośnie. Jeszcze jedno. Myślę, że jak komputer wyłączy któryś z systemów przy odpalaniu auta a jedziemy w dalsza drogę to warto zatrzymać się po kilku kilometrach i uruchomić auto jeszcze raz z wszystkimi systemami.
    Proponuje podładować akumulator i wszystko będzie dobrze.

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Ja miałem to samo z nowym aku. Jak temperatura w nocy spadła do -18 to też mi wywaliło komunikat o ABSie, ale auto stało tydzień nie jeżdżone.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Stelvio First Edition 2.0 280 KM

Domyślnie

Dziękuję panowie - bardzo logiczne w sumie - faktycznie jest tak, że jeżdżę głównie na krótkich odcinkach i silnik może nie zdążyć się zagrzać, a akumulator podładować. Tak czy siak błąd znika po sekundzie lub dwóch.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia