Strona 1 z 13 1234567891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 125

Temat: Zakup Alfy Romeo GTV - Problemy i ceny

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa GTV

Domyślnie Zakup Alfy Romeo GTV - Problemy i ceny

Chce kupić alfe gtv 1996r 2.0 16V za ok 6 tys (wiadomo nie spodziewam się bezproblemowego auta tym bardziej za ta cenę ale tez nie chce wykładać paru stów co miesiąc by nią jeździć) ale do tej pory słyszę tylko że Alfa to drogie i awaryjne auto. Chciałem zapytać właścicieli GTV czy wydaja dużo kasy na eksploatacje auta? Jak jest z kosztami za części? I jakie najczęściej problemy ma GTV? Dodam ze chce kupić także gaz do niej? Ale tu także spotkałem się z opiniami ze Alfy ciężko znoszą gaz. Dlatego postanowiłem zapytać na Waszym forum. Gdyż tu są sami użytkownicy alfy.
    Z góry dziękuje za pomoc.

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Cytat Napisał kristof1745 Zobacz post
    Chce kupić alfe gtv 1996r 2.0 16V za ok 6 tys (wiadomo nie spodziewam się bezproblemowego auta tym bardziej za ta cenę ale tez nie chce wykładać paru stów co miesiąc by nią jeździć) ale do tej pory słyszę tylko że Alfa to drogie i awaryjne auto.
    Raczej nie pownino być tak, że będziesz co miesiąc dokładał po kilkaset zł... bardziej będzie to wyglądać, że raz na jakiś czas(rok, dwa, trzy? zależy od auta i traktowania go) dołożysz kilka tysięcy... Ale za to później będziesz miał spokój, poza drobnymi psikusami jak niedziałająca antena, zamarznięte zamki, padnięty przepływomierz i takie tam drobniejsze usterki...

Za 6 tyś to możesz się spodziewać raczej auta, którego jednak będzie trzeba trochę dodać, ale to nie jest regułą... ważne jest, żeby dobrze przetrzepać auto przy jego oględzinach...
    Może być tak, że na sam początek lub po 2000km będziesz musiał zrobić remont silnika, bo poprzedni właściciel nie interesował się zbytnio stanem oleju... Na szczęście nie jest to tak drogie jak w przypadku V6 W kilku tyś zł się zmieścisz...

Chciałem zapytać właścicieli GTV czy wydaja dużo kasy na eksploatacje auta? Jak jest z kosztami za części? I jakie najczęściej problemy ma GTV?
    Jak wyżej... prawdą jest, że po Alfie nie możesz się spodziewać niezawodności japończyka... Ceny części na normalnym poziomie, bez szaleństw chociaż rozbudowane tylne zawieszenie może po kieszeni pociągnąć...
    Ogólnie opinia ta temat awaryjności Alfa Romeo jest nieco wzięta z sufitu... A dla przykładu zapytaj tych znajomych co Ci mówią, naopowiadali takich historii czy mieli kiedyś jakąś Alfę... Pewnie powiedzą, że nie, ale słyszeli, że ktoś miał i(...), a ten ktoś nie miał, tylko jego kolega miał i taki głuchy telefon
    Oczywiście Alfy mają usterki stosunkowo częściej niż niemieckie czy japońskie auta, ale mają wile innych atutów, o których się przekonasz po zakupie

Dodam ze chce kupić także gaz do niej? Ale tu także spotkałem się z opiniami ze Alfy ciężko znoszą gaz. Dlatego postanowiłem zapytać na Waszym forum.
    To że jakieś auto nie jeździ dobrze na gazie to nie wina silnika a tego kto zakładał instalację. Ogólnie nie ma problemu z normalną jazdą na gazie z silnikiem TS.
    Co innego JTS, ale to dla Ciebie na razie nieistotne lub jak chcesz to poczytaj trochę na forum...

Na forum są praktycznie wszystkie informacje, które szukasz, wystarczy tylko poszukać

I polecam ten temat http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...ania_zima.html

Jak coś źle napisałem to mnie poprawcie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Trin
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie/Świdnica
    Auto
    Było Gtv 2.0 JTS, jest 406 coupe 3.0

Domyślnie

Identyczny dylemat przed zakupem miałem, masa opinii wziętych z czarnej dziury dodana polską pikanterią w stylu " w alfach koła same odpadają widziałem!" powiem tak opowieści można między bajki włożyć. Problematyczne staje się użytkowanie tego auta bez podstawowej wiedzy majsterkowicza ale od tego mamy forum;] większość drobnych usterek wynikających z niedbalstwa poprzednich właścicieli idzie zrobić na parkingu przed domem, zbytnio przy tym nie rzucając się w oczyXD kolega wyżej napisał o tylnym zawieszeniu, remont całego to wydatek około 2tyś ale nie sądzę że trafi ci się takie padłoXD elektryka to druga sprawa, sprawdz czy działają elektryczne szybki, czy klima hula sobie sprawnie czy nie ma hałasów z deski rozdzielczej po włączeniu nawiewu, czy kierunki działają normalnie i wszystkie światła też. Silniczki od pozycjonowania świateł często lubią się zawiesić i np. podnosi tylko jeden a drugi milczy... silnik najlepiej popytać jaki był lany olej i co ile był sprawdzany stan. Ja sprawdzam raz w tygodniu, oczywiście w przypadku tsa wariator, jeżeli silnik chodzi tak jak ropniak czyli klekocze dość intensywnie to znaczy że wariatore do wymiany koszt to coś koło 400zł może 500 z tego co czytałem, dobrze to zrobić wraz z wymianą rozrządu... Sprawdź czy elementy karoserii dobrze spasowane, a szczególnie maska czy równo przylega do zderzaka. Ogólnie poczytaj sobie parę tematów nie dalej jak 2 strony;] i będziesz miał jasność. Koszty paliwa zależy od jazdy, ja w Jtsie mieszczę się w granicach 50-53zl za 100km styl mieszany. Gaz do tsów pakują bez problemów. Powodzenia w poszukiwaniu;]

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Chce kupić alfe gtv 1996r 2.0 16V za ok 6 tys (wiadomo nie spodziewam się bezproblemowego auta tym bardziej za ta cenę ale tez nie chce wykładać paru stów co miesiąc by nią jeździć) ale do tej pory słyszę tylko że Alfa to drogie i awaryjne auto. Chciałem zapytać właścicieli GTV czy wydaja dużo kasy na eksploatacje auta? Jak jest z kosztami za części? I jakie najczęściej problemy ma GTV? Dodam ze chce kupić także gaz do niej? Ale tu także spotkałem się z opiniami ze Alfy ciężko znoszą gaz. Dlatego postanowiłem zapytać na Waszym forum. Gdyż tu są sami użytkownicy alfy.
    Z góry dziękuje za pomoc.
    Kolego mam do zbycia Gtv 2.0TS 1996 rok, przebieg ok. 180 kkm (na liczniku 140 kkm) kolor zielony metalik, silnik po remoncie (wariator, pierścienie tłokowe, uszczelniacze zaworów, oczywiście nowy rozrząd z pompą, zalany olejem 10W60), nowe kompl. sprzęgło, nowe hamulce tył i przód, nowe zawieszenie (amortyzatory tył, przód, wachacze przód, wachacze górne tył, nowa pompa wspomagania) włożyłem w nią ponad 4000,- technicznie bez zarzutu, nadwozie do poprawek lakierniczych. Jeśli jesteś zainteresowany napisz na PW.
    Ostatnio edytowane przez stanlizak ; 07-02-2014 o 10:15

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Cytat Napisał stanlizak Zobacz post
    Kolego mam do zbycia Gtv 2.0TS 1996 rok, przebieg ok. 180 kkm (na liczniku 140 kkm) kolor zielony metalik, silnik po remoncie (wariator, pierścienie tłokowe, uszczelniacze zaworów, oczywiście nowy rozrząd z pompą, zalany olejem 10W60), nowe kompl. sprzęgło, nowe hamulce tył i przód, nowe zawieszenie (amortyzatory tył, przód, wachacze przód, wachacze górne tył, nowa pompa wspomagania) włożyłem w nią ponad 4000,- technicznie bez zarzutu, nadwozie do poprawek lakierniczych. Jeśli jesteś zainteresowany napisz na PW.
    kristof1745 i taką alfę za 6 tyś. warto kupić
    Ostatnio edytowane przez Zonkil ; 07-02-2014 o 17:23

Użytkownik Świeżak Avatar Slepecci
    Mieszka w
    Polanica-Zdrój
    Auto
    GTv 2.0 TS

Domyślnie

Nie wiem co to za dylematy Kup i sie przekonaj, miałem jedną alfę i wszystko grało, jeździłem rok, teraz mam drugą, jeżżę pół roku i też wszystko hula... Poza wariatorem hehe, ale to zrobie jak bede miał blokady do wałków

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm

Domyślnie

Rzeczywiście kupując Alfę nie powinieneś oczekiwać niezawodności Toyoty. Czasami jakieś pierdoły wyjdą, ale auto zawsze cię do celu dowiezie. Dużo zależy od sposobu użytkowania. Zresztą to się tyczy wszystkich samochodów. Wg mnie jedne auta traktuje się inaczej inne inaczej. Alfa, BMW czy inne "usportowione" auta same zachęcają do szybszej jazdy. Wspomniana Toyota juz raczej nie... Co do gazu w Alfach to mogę z czystym sumieniem polecić. W 146 przejechałem około 160kkm przez 11lat i nic się nie działo. Nawet wariatora przez ten czas nie wymieniałem. Zastanawiam się czy na wariator dobrze nie wpłynął prosty system gazowy - żeby przełączyć na gaz trzeba trochę przygazować. Jak przygazujesz to od razu olej napływa do wariatora pod odpowiednim ciśnieniem. Taka moja teoria. Nie wiem czy prawdziwa ale kiedy gazu nie było wariator na gwarancji był chyba 4 razy wymieniany Kiedy zastanawiałem się nad GTV od razu była opcja LPG. W GTV mam wtrysk gazu. Pali około 11-12 LPG. Koszty utrzymania GTV? Małe nie są, ale większość to koszty na "ulepszenie". Poza tym kiedy coś zaczyna stukać nie czekam aż odpadnie tylko od razu wymieniam. Oczywiście kupując auto (niekoniecznie GTV) trzeba założyć "zestaw startowy" za ok. 5000 (ubezpieczenie, nowe opony, wymiana rozrządu, akumulatora, wahaczy..) żeby się później nie zdziwić. Niestety nawet w aucie za 6000 tys pewne koszty trzeba będzie ponieść.

Użytkownik Romeo Avatar fajf
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    AR Spider 2.0TS `97 Hardtop

Domyślnie

Panowie nie przesadzajcie z pakietem startowym 5000. bo za taką cenę to ze złomu można prawie nówkę zrobić, jak kupi się w miarę zadbany egzemplarz, ze zdrowym silnikiem i nie obitą budą to 2000 wystarczy na rozrząd z wariatem i parę rzeczy które wyjda na przeglądzie, a ile chce się włożyć w dopieszczanie to już inna bajka...

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm

Domyślnie

zgadza się. do tego dolicz dobre opony za 1500-2000, akumulator, ubezpieczenie i dobijesz do 5.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wedżi
    Mieszka w
    Włocławek
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta

Domyślnie

Nie wiem czy jest ktoś kto ma Gtv i jeździ. Raczej każdy traktuje swoje samochody jako dzieci, dlatego Gtv to studnia bez dna. Zawsze znajdzie się coś, co można poprawić, aby było jeszcze lepiej Na samą kosmetykę lakieru można wydać majątek.
    Tak czy siak. Można dać się zabić za ten układ kierowniczy
    24.05.2013-05.05.2015 Alfa Romeo Gtv 2.0 Twin Spark
    09.05.2015-20.09.2016 Alfa Romeo GT 2.0 JTS
    21.09.2016- Alfa Romeo 156 SW '02 2.4 @ 180PS+
    13.04.2021 - Alfa Romeo Giulietta Sportiva 2.0 jtdm 150@208PS