Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: [145] Temperatura w aucie

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubin

Domyślnie [145] Temperatura w aucie

Witam!
    Jest taka sprawa...

Za pewno jest to spowodowane, że jest zima... ale może sie mylę..

Baardzo długo auto sie nagrzewa.. ustawię temp. na ciepło i ustawie predkość dmuchoway na 4.. i nic to nie daje.. na liczniku gdzie jest pokazana temperatura płyny chłodzącego często skacze, tzn.. jest 50 stopni.. a po jakimś czasie 90 stopni... po krótkim czasie, ale nadal z nawiewu leci zimne powietrze.. pozniej spada na 50 stopni i za nim sie nagrzeje to ponad 1 h jazdy moze nawet dluzej i jest dopiero cieplo... tak ma byc w zime?!

siwy144
    Gość

Domyślnie

odpowietrz układ a jak nie da to chyba bedzie termostat jak takie skoki temp.

piećka
    Gość

Domyślnie

He he a dupcia marżnie .Łącze się w bólu mam tak samo.Termostat mam sprawny a temp. i tak bardzo wolno rośnie.Ja nauczyłem się żyć z tym ogrzewaniem( raczej jego brakiem ).Po latach wypracowany patent wygląda tak .Rano -20 odpalam ,skrobie szyby (jakieś 5-7 min) wsiadam jadę (dmuchawa na 1 na szyby ) tak z 5 km, temp. dochodzi do 65 c. dmuchawa na 2 , po 10 km. ok 80 c. można dać na full ale ja akurat już wysiadam pod pracą Jeśli chcesz żeby silnik złapał jakąś temp. przy ujemnych temp. nie włączaj od razu ogrzewawnia ,a na 4 to zabijasz chłodzenie silnika.Ja zima uzywam max 2 stopnia dmuchawy.Bo jak bym dał 4 to po 10 km. miałbym ciągle 50 c.Te silniki bardzo długo się grzeją zimą .No i podstawa dobry termostat.W mojej Alfie po 10-12 km. (nawet w -20) mam 80 c.No i zapomnij o 4dmuchawy w wysokie mrozy dmuchawa zbija temp.tak że bez chłodnicy mozna jeżdzić .Pozdr Piter

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubin

Domyślnie

Cytat Napisał siwy144
    odpowietrz układ a jak nie da to chyba bedzie termostat jak takie skoki temp.
    W jaki sposób odpowietrzyć? a co do kolegi wyzej to zaczne rowniez tak stosowac a jak rozpoznać, ze termostat jest dobry/uszkodzony?

piećka
    Gość

Domyślnie

W Jtd ciężko spawdzić bo długo sie grzeje , a na postoju to wieki.Typow sprawdz. polega na tym iż po dopaleniu silnika sprawdzasz rury wychodżce z termostatu do chłodnicy .Normalnie puki silnik nie złapie 80-90 c.powinny być zimne .Jak masz walnęty termostat to powinny robić się ciepłe od 50 c.w zwyż ,ale wtedy nigdy byś nie osiągnął 70 c. w mrozy.Piter

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubin

Domyślnie

Cytat Napisał piećka
    W Jtd ciężko spawdzić bo długo sie grzeje , a na postoju to wieki.Typow sprawdz. polega na tym iż po dopaleniu silnika sprawdzasz rury wychodżce z termostatu do chłodnicy .Normalnie puki silnik nie złapie 80-90 c.powinny być zimne .Jak masz walnęty termostat to powinny robić się ciepłe od 50 c.w zwyż ,ale wtedy nigdy byś nie osiągnął 70 c. w mrozy.Piter
    Ok dzieki.. stwierdzam, ze moj termostat jest dobry

ViP Maniak resoraków Avatar Rufik
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    wigry 3/AR166 1,4 tdi

Domyślnie

a ja mam inny patent hehe
    ale tez przez jakis czas marznołem
    poprostu ta gałeczke co sie temperature podkreca pociagam lekko do siebie i przekrecam ja az za wskaznik wtedy leci cieplutkie powietrze
    dodam jeszcze ze niemam problemu z skokami temperatury twoja włoszka sie poprostu przegrzewa i czesto sie wentylator załancza moze to bys spowodowane zbyt małym chłodzeniem np walnietą chłodnicą badz czesciowo przytkana rada jest taka zeby ją zdemontowac i solidnie wypłukac
    pozdrowka rafał . :wink:
    [IMG][/IMG]Lubia chlyb ze tustym

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Cytat Napisał rufiki
    poprostu ta gałeczke co sie temperature podkreca pociagam lekko do siebie i przekrecam ja az za wskaznik
    To tak się da ?? Chyba coś popsułeś skoro się tak przekręca :mrgreen:

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kedzierzyn-Kozle, Poland
    Auto
    AR 145 1.6 boxer '96 i AR 147 1.9 JTD 8v '01

Domyślnie

Moze jakies turbo-ogrzewanie, bo u siebie tez nie umiem tak zrobic ;p
    Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.

ViP Maniak resoraków Avatar Rufik
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    wigry 3/AR166 1,4 tdi

Domyślnie

czyli jestem wyjątkowy .
    [IMG][/IMG]Lubia chlyb ze tustym