Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Wymiana bateri w immobiliserze

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie Wymiana bateri w immobiliserze

Witajcie,
    piszę w ogólnym bo temat nijako się ma, do któregoś z pod katalogów. Mianowicie chodzi mi o immobiliser (pilot), który mam przy kluczykach od mojej alfy. Chciałbym wymienić baterię, bo obecnie żeby otworzyć auto z pilota, muszę przystawić praktycznie go pod samą szybę i nakierować na czujnik podczerwieni (przy podsufitce). Myślę, że jest to wina baterii, która zwyczajnie jest już słaba. Wszystko wydawało by się proste, jednak słyszałem, że po wyjęciu baterii może mi się rozkodować pilot i wtedy rodzi się problem. Jak to jest w Alfach? A może ktoś dokładniej wie jak to jest w modelu 164?

Immo mam raczej oryginalne, bo pilocik mam taki mały, czarny, kwadratowy z logiem Alfa Romeo i kontrolką. Jeden przycisk od otwierania i zamykania.
    Może ktoś coś wie?

Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Pierwszy raz słyszę, żeby pilot miał się "rozkodować" po wyjęciu baterii, to by było dość idiotyczne. Co prawda w 156 a nie w 164, ale wyjmowałem często, wymieniałem baterię, w końcu nawet całą elektronikę z wkładką klucza przełożyłem do nowego plastiku i chodzi jak powinno.
    "Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,
    najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."

"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."

Użytkownik Embrion
    Auto
    ALFA 156 SW 1,9 JTD 110KM

Domyślnie

Kilka dni temu wymieniałem, otworzyłem wymieniłem, założyłem i nic się nie rozkodowało a też łapał z poł metra dopiero, po wymianie łapie z około 5metrów także śmiało wymieniaj

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Więc waszym zdaniem pilot po wymianie baterii się nie rozkoduje?
    Wrzucam zdjęcie poglądowe:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0182.jpg
Wyświetleń:	103
Rozmiar:	89.7 KB
ID:	121598
    Mowa o tym czarnym pilocie. Bateria w nim jest chyba słaba, przydała by się wymiana, tylko zastanawia mnie czy po wyjęciu starej, nic się nie rozkoduje i centralka będzie dalej zamykała się z pilota

Cytat Napisał KHOT Zobacz post
    w końcu nawet całą elektronikę z wkładką klucza przełożyłem do nowego plastiku i chodzi jak powinno.
    U mnie nie ma przycisków na kluczyku, tylko jest oddzielny pilot, tak jak na zdjęciu i zastanawia mnie, czy wyjecie w nim baterii nie spowoduje rozkodowania czegoś.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Centralka immo to centralka immo pilot to pilot, dwa odrębne systemy. W kluczyku znajduje się tylko pastylka immo, pilot w 164 jest poza kluczykiem.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Czyli że śmiało mogę wymieniać bateryjkę w pilocie, bez obawy że cokolwiek się rozkoduje? Pilocik nadal będzie zamykał i otwierał centralkę (drzwi) ?

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Tytanowy Zobacz post
    Czyli że śmiało mogę wymieniać bateryjkę w pilocie, bez obawy że cokolwiek się rozkoduje? Pilocik nadal będzie zamykał i otwierał centralkę (drzwi) ?
    Tak, często wymieniam baterie i jeszcze mi się to nie przytrafiło.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Słyszałem i czytałem, że coś może się rozkodować i wtedy jest problem... Stąd moje obawy.

Dobra, to jutro podjadę do zegarmistrza u którego zawsze w zegarkach baterie wymieniałem i powiem, żeby włożył nową do pilocika Ma dobre bateryjki, które długo trzymają, nie jakieś tam chińskie podróbki, które po paru tygodniach padają.

Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar lutek26
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Ciekawe ile zapłacisz u zegarmistrza. Ja kupiłem w necie 2 szt maxell za 4 zł z wysyłką .Działają już rok

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Dokładnie, nie zdziw się jak zegarmistrz Ci policzy 20-30 zł za baterię wartą 2 zł. Możesz podejść do jakiegoś dobrego sklepu komputerowego, bateria powinna być identyczna (przymierz, czy wielkość się zgadza) jak te wsadzane w płyty główne do podtrzymania biosa, policzą Cię z 5 zł może, jak drożej to uciekaj.
    "Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,
    najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."

"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."