Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: 156 SW 2001r 1.9 JTD - Sprężyny do sportpacka

Użytkownik Świeżak Avatar kotlin
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 8V 2002r

Domyślnie 156 SW 2001r 1.9 JTD - Sprężyny do sportpacka

Koledzy, mam pytanie odnośnie sprężyn jakie były montowane w sportpackach, może mi je ktoś opisać?? Czy ktoś się spotkał z białymi sprężynami novitec?? Czy zwykłe sprężyny od 156 SW są wymienne z tymi od sportpacka, pomijając oczywiści kwestie długości - chodzi mi o średnicę i o to jaki amortyzator w nią wchodzi. Mechanik mi stwierdził że jedna jest pęknięta i w związku z tym chcę wymienić obie.

BTW, wie ktoś może o ile dokładnie były obniżone Sportwagony ze sportpackiem?? Znajduję rozbieżne informacje, raz że o 15mm, innym razem że o 25 a jeszcze innym że o 30.
    Ostatnio edytowane przez kotlin ; 17-02-2014 o 17:54

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Sportpack w SW i to przedliftingowym (przed 02r.) raczej nie ma szans bytu, gdyż w tym czasie - okresie nie było fabrycznego obniżenia dla wersji SW, dla sedana były i było to - 20mm względem serii. Po 02r. było już obniżone zawieszenie dla 156 SW, ale zawsze oparte na systemie samopoziomowania zawieszenia tylniego - NIOVOMAT Tj. jak nie było w SW nivo to sprężyny i amory były seryjne.
    Żeby to dobrze rozgryźć to trzeba sprawdzić po nr. Vin. Spróbuj to sprawdzić w programie eper.

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Wg tego info http://www.alfaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=37428 były sportpacki SW po 2000r, ale masz rację, doczytałem że bez obniżonej zawieszki. U mnie mam tapicerkę ze sportpacka 1, progi, obszytą kierownicę i gałkę zmiany biegów, a'la carbonowy słupek, czarne zegary z bursztynowym podświetleniem, antenę do telefonu na dachu, więc myślałem że to będzie sportpack.Chyba że za granicą ktoś się bawił w retrofiting, bo w pl jestem pierwszym właścicielem. Trochę nie ogarniam tego info z epera, coś takiego mi wyskakuje:

MVS Description Engine Stamp
    116.646.0(0) SW 1.9 JTD CF3 110 CV PROGRESSION C/CONDIZIONATORE AR 37101
    116.646.0(1) SW 1.9 JTD CF3 115 CV PROGRESSION C/CONDIZIONATORE 937A2.000

Czyli skoro mam obniżone zawieszenie, to ktoś pewnie ją obniżał na własną rękę. To teraz będę miał niezły zgryz aby znależć info na temat o ile ją ktoś obniżył :/
    Ostatnio edytowane przez kotlin ; 17-02-2014 o 19:04

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Jeszcze można pokusic się o odczytanie numerów ze sprężyn i nazwe producenta, lecz po tylu latach (jak masz jeszcze oryginały) to będzie ciężko. Mnie się w każdym razie udało - oryginalne amory i sprężyny z przodu od 12 lat

Użytkownik Pirat drogowy Avatar puszuszek
    Mieszka w
    SUCHEDNIÓW
    Auto
    byla alfa 156 2.0ts 1999, była 156sw 1.9jtd 2000,jest 147 2.0ts selespeed

Domyślnie

ja w swoim 1.9 jtd sw mam zalozone zawieszenie od mojej poprzedniej 2.0 ts sedan która miała zawieszenie sportpack

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Zrób fotki jak to wygląda, gdy auto jest bez obciążenia najlepiej z pełnym bakiem Powiedz jeszcze jak to się ma w przypadku 4 osób na pokładzie, pełnego baku i troche gratów w bagażniku? Nie dobija czy nie obciera w nadkolach? Lepszym wyjsciem było by chyba założenie kompletu sportpack z wersji jtd (jeżeli różniły się wysokością usiadania po załadowaniu pełnego auta).

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Tak to wygląda w tej chwili:

W aucie jest ponad pół baku, przy pełnym jest niewiele niżej. Auto sprawdzone na trasie do Holandii z pełnym bakiem, 4 "dużymi" osobami na pokładzie + dzieckiem w foteliku i bagażniku załadowanym do pełna - na trasie żadnych dobijań czy obcierania - jedyne nieprzyjemne sprawy to spotkania z leżącymi policjantami - co wredniejszy lekko przytrze.
    Ostatnio edytowane przez kotlin ; 23-02-2014 o 11:54