Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Alfa 159 - Kutno

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,4 jdtm

Domyślnie Alfa 159 - Kutno

Witam wszystkich serdecznie!

Bardzo poważnie myślę o kupnie Alfy Romeo 159 i byłaby to moja pierwsza Alfa.
    Jednak do tej pory nie zdecydowałem się, jaki silnik byłby dla mnie bardziej odpowiedni (póki co jeżdżę głównie po mieście).
    Dlatego też zwracam się z prośbą o pomoc w tym temacie - rozważam opcję z silnikiem diesela 1,9 (150KM), ewentualnie benzynowe 1,8.

Prosiłbym Was o pomoc w ocenie, czy poniższe ogłoszenia warto brać pod uwagę (ewentualnie czy macie jakieś informacje dotyczące sprzedającego):
    http://allegro.pl/sliczna-159-oplaco...000636261.html
    http://allegro.pl/piekna-159-oplacon...005886120.html
    http://allegro.pl/sliczna-alfa-oplac...006331758.html

Wszystkie te ogłoszenia pochodzą od tego samego sprzedającego.

Dziękuję wszystkim forumowiczom za pomoc i wszelkie porady!

Pozdrawiam!

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    W drodze...

Domyślnie

zapomnij, za 20 tys chcesz kupić alfe z 2007 roku?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Dejf
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    AR 147 1.9 120 KM

Domyślnie

Za drogie szukaj tańszych

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Następny tołknięty a po co to zmieniać jeździć tymi "niemcami" i głowy sobie nie zawracać! Nie no ja chyba przestane przeglądać ten temat bo epilepsji dostanę... Już tylko kopiuje swoje posty i z innych tematów bo to nie ma sensu:

Hmm... tak się zastanawiam wiadomo, ze AR nie najlepiej trzymają wartość ale nie przesadzajmy, że ktoś odda samochód który kosztował ok 130 tyś zł w dobrym stanie za 25 tyś... Ja dopóki nie pojechałem po swoją też myślałem, że za gramanicą zapłacę jeszcze mniej. Jakie było moje zdziwienie jak oglądałem dobre samochody za 2 razy tyle co w PL sprzedają idealne. A gdzie koszty transportu, zarobek, itp.
    Można, pewnie, że można kupić za 25 tyś ale raczej trzeba liczyć się ze sporymi kosztami zaraz po zakupie aby nie trafić na "dzwonnika" albo "pływaka".

Popatrz na klubowiczów, którzy sprzedają 159 jakoś nikt za taką cenę nie puszcza bo tutaj raczej każdy chce sprzedać dobre auto bez wad i kosztów zaraz po zakupie. A utrzymanie w takim stanie kosztuje. Ponadto liczysz, że na "pakiet startowy" wydasz 1 tyś zł??? Człowieku wymiana kompletnego rozrządu w
    ASO to wydatek rzędu 1200 zł a do tego olej i filtry, klocki i tarcze, dpf + egr, prawdopodobnie opony + jakieś inne pierdoły. Na zachodzie nikt tego nie robi przed sprzedażą bo tam serwis jest jeszcze droższy. Więc liczenie, że kupując auto za tą kwotę włożysz tylko 1 tyś zł to jak trafić 6-tkę w lotka.
    Prawdopodobnie i tak Cię nie przekonam ale dość mam już negatywnych opinii, kupi taki jeden z drugim pierwszą alfę za śmieszne pieniądze a potem będzie narzekał, że się jednak psują, że to, że tamto...

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,4 jdtm

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
    Szczerze mówiąc to nie specjalnie się orientowałem w cenach, zanim napisałem ten post. Po prostu przejrzałem oferty z mojego województwa i zwróciłem uwagę, że jest możliwość obejrzenia 3 aut u jednego sprzedawcy (co jest niewątpliwym plusem, chyba, że ktoś lubi wycieczki )
    Oczywiście, nie zakładam, że wydam na początku tylko 1 tyś., zdaję sobie sprawę, jakie potrafią być koszta (przez pierwszy rok w swój obecny samochód zainwestowałem ok. 5 tyś.). Zastanawiam się tylko, bo człowiek bez żadnych problemów pozwala sprawdzać auto w dowolnym serwisie - czy wtedy nie powinny wyjść na jaw wady (wiem, że nie wszystkie, ale jednak te najpoważniejsze powinny).
    Ile w takim razie, Waszym zdaniem, Alfa w dobrym stanie z 2006/2007 roku powinna kosztować?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Tak drugi wątek postu tyczył się innego gościa który planował kupić AR 159 za 23.000 zl wyłożyć na pakiet startowy 1 tyś zł... jak dla mnie to Matrix Myślę, ze ok 30.000 zł.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,4 jdtm

Domyślnie

Ok, dzięki
    A co sądzicie o tym:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-4...C30659283.html
    Wiem, że jest to rocznik 2008, a nie 06/07, ale (jeśli źle sobie rozumuję, to proszę poprawcie mnie) cena taka związana jest z dużą pojemnością silnika, a co za tym idzie mniejszą ekonomiką jazdy? Czy w ogóle ktoś miał wcześniej do czynienia z tym komisem?

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Raczej cena związana jest ze stanem samochodu. 2.4 nie są wcale tańsze od 1.9 z powodu większego zużycia paliwa. Myślę że wręcz przeciwnie 2.4 będzie droższe w zakupie z powodu większych opłat(akcyza).

Użytkownik Świeżak Avatar mroku
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 Berlina 2.4jtd

Domyślnie

Cytat Napisał Godoj Zobacz post
    Ok, dzięki
    A co sądzicie o tym:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-4...C30659283.html
    Wiem, że jest to rocznik 2008, a nie 06/07, ale (jeśli źle sobie rozumuję, to proszę poprawcie mnie) cena taka związana jest z dużą pojemnością silnika, a co za tym idzie mniejszą ekonomiką jazdy? Czy w ogóle ktoś miał wcześniej do czynienia z tym komisem?

Śledzę rynek od dłuższego czasu i ta alfa chyba już z pół roku się sprzedać nie może. Teraz dorzucają jeszcze nowe opony (!). Coś musi być na rzeczy.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    W drodze...

Domyślnie

dokładnie wstępna cena była chyba około 34 tys w tamtym roku.