Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Sprzęgło 1.9JTDm 16v

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    Alfa Romeo 147 FL Distinctive 1.9 JTDm

Domyślnie Sprzęgło 1.9JTDm 16v

Cześć,
    tak jak w temacie. Sprzęgło na wymarciu , wreszcie wpadła forsa i chce to w tym tygodniu (lub przyszłym) załatwić. Skąd i jakie sprzęgło łyknąć? Pytałem u Niedziałka, około 780zł Valeo po uwzględnieniu zniżki. Znalazłem też na alledrogo to: http://allegro.pl/sprzeglo-alfa-rome...950688990.html . Pisałem do allegrowicza czy sprzęgło będzie pasować, ten twierdzi że to akurat nie , ale ma za 595zł takie co pasować będzie - Valeo (nie powiem, cena dużo atrakcyjniejsza niż ta od Niedziałka). Do tego chcę dodać, że będzie jakiś program w przyszłości, więc jeżeli jakieś mocniejsze sprzęgło wchodzi do 147 1.9JTDm 16v np. od 2.4JTDm 20v to śmiało proszę pisać. Nie obrażę się też jak ktoś poda godny zaufania sklep z atrakcyjnymi cenami gdzie dostanę sprzęgło, z góry dzięki !

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

A jakie masz objawy zużytego sprzęgła - co do sprzęgieł Valeo poczytaj sobie trochę o nich na forum są dość słabej jakości lepiej kupić z LUK'a, seryjne sprzęgło w 150 KM MJTD powinno wytrzymać spokojnie do 400 Nm, więc program na serii spokojnie da radę

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zamość
    Auto

Domyślnie

Ślizga się i na zimnym ciężko jedynka wchodzi - czyli dość typowe . No właśnie spotkałem się też z opinią, że w paczce LUK'a można znaleźć sprzęgło Valeo. Najchętniej bym łyknął Sachsa, ale tego to już w ogóle ciężko dostać...

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Ze sprzęgłami jest tak że przeważnie jak kupisz luka, Sachs czy valeo to ponoć w środku jest i tak valeo, ja za swoje luka sprzęgło +dwumasa kompletne z łożyskiem i dociskiem płaciłem u mechanika 2k, ale co on mi tam włożył okaże się przy następnej wymianie (czyli mam nadzieję że za baaardzo długo). Gdy spytałem czy to prawda że te wszystko firmy sprzedają dwumasy po kompletnej regeneracji jako nowe to się gość trochę zmieszał i nic nie powiedział. Ogólnie odpukać narazie chodzi choć do tego warsztatu już nigdy nie pojadę. Czyli jak będziesz kupował to bierz Valeo większość jest zadowolona zdażają się sporadyczne przypadki, ale na wymianę jedź do mechanika który da ci gwarancję na robotę nie oszczędzaj i nie jedź do pana Ziutka który w razie czego powie że to nie jego wina albo że Cię nie zna, bież paragon lub faktórę na usługę. Mi podczas wymiany doszło paru innych usterek z powodu nie fachowej usługi ( połamany dekiel uszczelniacza półosi) i mimo że mam paragon to szef powiedział mi że kasy mi nie odda ale następnym razem da mi zniżkę, odżałowałem stratę kasy z....łem szefa i powiedziałem że moja noga tam więcej nie postanie. POWODZENIA

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zamość
    Auto

Domyślnie

Ogólnie dwumas narazie nie daje oznak śmierci, więc staram się tylko sprzęgło robić. Chyba, że po wyjęciu okaże się, że jest kiepsko. Mechanika mam ogólnie zaufanego, sam ma Alfę , nawet tą Alfę którą mam jest od niego , także temat ogarnia i jest w porządku. No cóż, zaryzykuję i kupie te sprzęgło za 595zł, facet powiedział że po VINie powinno pasować.

Ps. Alfa z profilowego identyczna jak moja , kolor, ilość drzwi, koło i jak się okazuje też silnik

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Jak znasz mechanika i jest zaufany więc niech on Ci kupi sprzęgło będziesz miał taniej bo on na pewno ma zniżki. Moja ma 150 kucy nie wiem jak twoja.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zamość
    Auto

Domyślnie

Też 150 . No właśnie ma te zniżki , ale i tak wychodzi drożej niż na necie...

Użytkownik Ogier Avatar marekshino
    Mieszka w
    Czeladź
    Auto
    147 Q2

Domyślnie

Jeżeli masz możliwość to szukać Sachs, ja miałem w 2 Alfach Valeo i zawsze było to samo,łożysko oporowe 35 tys i pęka nie polecam. Dwumas to już obojętna sprawa.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zamość
    Auto

Domyślnie

Jeszcze nie zamówiłem, ale Sachsa nigdzie nie mogę znaleźć ..

Użytkownik Ogier Avatar marekshino
    Mieszka w
    Czeladź
    Auto
    147 Q2

Domyślnie

Cytat Napisał Astin Zobacz post
    Jeszcze nie zamówiłem, ale Sachsa nigdzie nie mogę znaleźć ..
    Sachs, faktycznie jest ciężko dostać, to szukaj LUK. Koło dwumasowe, najlepiej ocenić jak się wyjmie przy okazji, jeśli jest w miarę OK to po co wydawaj ponad 1000 zł. Jeśli jest w kiepskim stanie to kupisz na miejscu bez problemu Valeo. Dwumasy robią dobre.