Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Pompa wspomagania - wyciek

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie Pompa wspomagania - wyciek

Witam ostatnio zaobserwowałem pewne wycieki w okolicach rozrządu/wałka korbowego, niestety okazało się że pompa wspomagania padła tzn. leje się z niej po wszystkich kołach itp . Znalazłem warsztat specjalizujący się w regeneracji pomp wspomagania w Bielsku-Białej - czy ktoś wie czy taka operacja ma sens, facet krzyknął sobie za to 320 zł z rachunkiem albo 270 zł bez , daje roczną gwarancję na robotę. Niemniej jednak sprawa wspomagania w mojej pięknej doprowadza mnie do szału, przedtem maglownica była regenerowana 5'cio krotnie ! - aż przestała lać (wszystko opisane w moim wątku), teraz zaczęło ciec z tej pompy - nie wiem może maglownice padały bo pompa dawała za duże ciśnienie, całe szczęście że za magiel nie płaciłem ani razu bo za pierwszą regenerację płacił poprzedni właściciel, a potem 4 kolejne były na gwarancji - tyle że bella wisiała miesiąc na podnośniku... . Moje pytanie brzmi co do pierona może powodować te stałe problemy z wyciekami płynu wspomagania - jak nie magiel to pompa..., bella nie ma nachulane 1 mln km przecież , raptem teraz 128 tyś, więcej stoi niż jeździ bo przez ponad rok zrobiłem tylko niecałe 10 tyś - a tutaj same problemy w głównej mierze z tym wspomaganiem, bardzo proszę o pomoc bo mi już ręce opadają, szczególnie że na magiel skończyła się gwarancja, tyle dobrze że teraz się z niej nie leje tylko znowu pompa zaczęła "krwawić"

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lucas
    Mieszka w
    Chojna
    Auto
    AR 156 2.4JTD '99 136KM, AR 156 SW TI 20V 175km

Domyślnie

Regeneracja pompy wspomagania jak najbardziej ma sens - oczywiście jeśli mówimy o oryginalnej z pierwszego montażu (TRW chyba); na pewno większy niż kupno zamiennika za 300zł.
    Ja swoją regenerowałem rok temu i chodzi bez zastrzeżeń, cena jaką ci podał mechanik ok - roboty kupa z jej wyjęciem.
    A te problemy z całym układem wspomagania to już grubsza sprawa bo albo kończąca się pompa uszkadzała maglownice albo wielokrotne naprawy maglownicy załatwiły pompę.
    Po regeneracji pompy cały układ trzeba dokładnie przepłukać i przedmuchać ale to mechanik powinien doskonale sam wiedzieć.
    AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
    Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
    Polcomtex.pl - usługi brukarskie

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Odpuść sobie regenerację.Kup używkę to lepsze rozwiązanie.Nie kupuj zamiennika.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar motodoktor1
    Mieszka w
    RZESZÓW
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4JTDm 210KM/250 KM by Weloo i 3200GT 2001 375KM V8

Domyślnie

Pompę wykończyła cieknąca maglownica.Nic tak nie morduje pompy jak praca na sucho bez oleju a to musiało Ci sie zdarzać przy lejącej maglownicy.Dwukrotnie zakładałem używki.Bardzo dużo pracy w porównaniu z innymi markami.Obie pompy chodzą idealnie już dłuższy czas.Pozdrawiam Tomasz

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

A jaka jest cena za robociznę (wyjecie/wsadzenie) pompy?, bo ogólnie to rozrząd mam zrzucony - bo myślałem że cieknie wał korbowy ;p, tak łopatologicznie trzeba chyba jeszcze wyjąć pompę wysokiego ciśnienia, w sumie za założenie rozrządu i wymianę uszczelniaczy facet powiedział 200 zł, tyle że nie wiem ile dopowie za wyjęcie pompy - bo ona ewidentnie leje, uszczelniacze tak są profilaktycznie wymienione, żeby potem nie robić sobie roboty.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

wymiana pompy to godzina czasu no może 1.30 ja ostatnio zakupiłem na aledrogoza40 zł używkę i śmiga aż miło
    Kolejna alfa kolejne problemy