Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: Nie rozpoznaje kluczyka (bez komunikatu "Elektronic key not recognized")

Użytkownik Embrion
    Auto
    159 2.4 JTDm

Unhappy Nie rozpoznaje kluczyka (bez komunikatu "Elektronic key not recognized")

Witam kolegów

Wczoraj moja bella zrobiła mi psikusa i pod dużym centrum handlowym stwierdziła, że jednak nie ma zamiaru wracać do domu. Przeszukałem fora polskie i zagraniczne w poszukiwaniu podobnego problemu i żadnego rozwiązania niestety nie znalazłem dlatego zwracam się z prośbą o poradę.

Sytuacja wyglądała tak, że po skończonych zakupach wsiadam do auta, wkładam kluczyk elektroniczny do "stacyjki" tablica wskaźników zaświeciła się normalnie wiec kluczyk został wykryty, wciskam sprzęgło potem przycisk start... i ciemność (tak jak bym nie wcisnął sprzęgła) wszystko zgasło. OK, coś nie zaskoczyło, wyciągam więc kluczyk wkładam go ponownie i znowu to samo, ciemność po wciśnięciu przycisku Start. Pomyślałem więc, że może to problem z czujnikiem przy sprzęgle bo podobno takowy jest i czasem sprawia kłopoty. Pomachałem więc sprzęgłem, wkładam kluczyk i tym razem jest jeszcze gorzej, ciemność tak jak bym klucza w ogóle do stacyjki nie włożył brak komunikatu, tablica wskaźników ciemna. Próbowałem kilkukrotnie i nic. Kolejna myśl może to rozładowana bateria w kluczu, jednak potem zdałem sobie sprawę, że to pomysł bez sensu ponieważ immobilizer jest przecież zasilany indukcyjnie. Niemniej jednak ponieważ byłem koło sklepu wymieniłem baterię i oczywiście nic to nie dało. Zatem kolejna diagnoza - akumulator. Było blisko do domu wiec przyjechałem małą bellą (147), podłączam przewody (oczywiście plus do plusa, minus do masy) próba i... bez zmian: wkładam kluczyk i zero reakcji. Zatem próba numer 2 - podmianka akumulatorów, co prawda ten od 147 jest mniejszy ale powinien przynajmniej pozwolić na zapalenie się tablicy wskaźników i potwierdzić diagnozę ale nie niestety nic to nie dało. Pomiar napięcia na baterii ze 159 pokazał 12.7 V, co prawda napięcie to jeszcze nie wszystko ale zaczynam obawiać się że to jednak nie jest jego wina. No wiec została ostateczność czyli holowanie. Na szczęście mała 147 minimalnie się krztusiła ale dała radę zaciągnąć swoją trochę większą bo prawie 2 tonową siostrę na podjazd. Oczywiście okazało się że nie mam w bagażniku 147 haka który powinien znajdować się przy kole zapasowym ale to już inna historia . Pod domem zabrałem się za sprawdzanie bezpieczników w kabinie, jednak wszystkie wyglądają OK. Do sprawdzenia zostały jeszcze bezpieczniki główne przy akumulatorze. Na razie testowałem je tylko miernikiem w obwodzie wiec raczej mało miarodajny test. Dodam, że wszystkie systemy nie wymagające wkładania klucza do stacyjki działają tzn. radio gra, oświetlenie kabiny działa, centralny działa. Wkładanie klucza do stacyjki nie powoduje żadnego efektu, testowałem też kluczyk zapasowy.

Czy ktoś miał podobny przypadek albo ma jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny?

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Podlacz belle pod kompa. Powinno zalogowac jakies bledy...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

A drugi kluczyk?

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Napisal kolega ze testowal tez kluczyk zapasowy.

Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk
    "A zatem posiadanie tego samochodu jest jak życie z przepiękną, lecz przy tym zdrowo kopniętą dziewczyną. Bardzo dobrze wiecie, dlaczego się zaangażowaliście. I w tym samym stopniu jesteście świadomi, że wasz związek po prostu nie ma żadnych szans."
    J.Clarkson

Warszawscy Alfaholicy - Facebook Group
    Brera Team Poland - Facebook Group

Użytkownik Embrion
    Auto
    159 2.4 JTDm

Domyślnie

Do komputera podłączyć niestety nie da rady, przynajmniej przez mój interfejs KKL (być może egzaminer by zadziałał). Bez możliwości włączenia kluczykiem KKL nie łączy się z ECU (timeout).

Drugi zapasowy klucz testowałem, ta sama historia. Nawet jak wcisnę palcem dno gniazda na klucz kiedy zaskoczy zapadka nic się nie dzieje. Normalnie bez klucza pokazywał błąd "Elektronic key not recognized".

Użytkownik Rowerzysta Avatar meiss
    Auto
    159 1,9 JTDm 16v, 156 2.0 T.S.

Domyślnie

A włączenie zapłonu samym grotem działa? Może wtedy się podepniesz do ecu?
    Ostatnio edytowane przez meiss ; 23-03-2014 o 15:42

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Z 2-m-ce temu miałem identycznie (na szczęście w domu). Myślałem, ze jakieś zwarcie w inst. rozładowało aku.Z kabli z 2-go aku. po kilku nieudanych próbach odpuściło i rozrusznik zaczął kręcić ł.Profilaktycznie przeczyściłem wszystkie styki na aku. i masę z nadwoziem, do dzisiaj to się nie powtórzyło i nie wiem co to było (na pewno nie rozładowany aku.)

Użytkownik Embrion
    Auto
    159 2.4 JTDm

Domyślnie

Będę musiał przeczyścić styki i połączenie z masą jak przestanie padać.

W jaki sposób włączyć zapłon samym grotem? Wkładałem go w ten mały otwór obok miejsca na klucz elektroniczny ale nic się nie dzieje. W instrukcji tez nie znalazłem nic na ten temat.

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Bo nie da się zapłonu włączyć samym grotem...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Panowie czy ktoś miał taki problem ? I jak się udało go rozwiązać ?