Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Temat: 2.0 V6 TB vs 3.0 24v V6 - porównanie, wskazówki przed zakupem.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Alucard30
    Mieszka w
    Mazowieckie
    Auto
    2.4 JTD ++

Domyślnie 2.0 V6 TB vs 3.0 24v V6 - porównanie, wskazówki przed zakupem.

Przymierzam się do zakupu GTV.
    Interesuje mnie porównanie dwóch silników - 2.0 V6 Turbo i 3.0 24v V6, bo tylko te mnie interesują.
    Jak wygląda eksploatacja, różnice w dostępie i cenie części ? Na co zwrócić uwagę ?
    Jak osiągi ? 2.0 V6 TB wydaje się bardziej ciekawa odnośnie podnoszenia mocy jako że to turbobenzyna, natomiast 3.0 24v V6 ma odpowiednia moc już na wstępie i pewnie idzie od samego dołu ?
    Porównanie spalania pomijam, bo to mało istotne - auto ma przede wszystkim dawać fun z jazdy, no i nie dać się objeżdżać byle pierwszemu TDI.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kris377
    Mieszka w
    Myszków
    Auto
    Alfa romeo 166 2.0 TB V6

Domyślnie

Jako ,że użytkuję 2.0 TB tylko w innej budzie mogę Ci powiedzieć tak.
    Kwestia spalania schodzi na drugą stronę.
    Co do osiągów ,żeby jechało trzeba cały czas dosyć wysoko kręcić z stąd też czasami takie spalanie.
    W 3.0 będziesz miał dostęp już od samego dołu ,wiec moim zdaniem jeżeli miałbym teraz kupować to 3.0.
    TB to fajna zabawka ,ale tak jak mówię spali tyle co 3.0 a jest troszeczkę bardziej wymagające w eksploatacji (poza rozrządem) który jest sporo tańszy.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Alucard30 Zobacz post
    Przymierzam się do zakupu GTV.
    Interesuje mnie porównanie dwóch silników - 2.0 V6 Turbo i 3.0 24v V6, bo tylko te mnie interesują.
    Jak wygląda eksploatacja, różnice w dostępie i cenie części ? Na co zwrócić uwagę ?
    Jak osiągi ? 2.0 V6 TB wydaje się bardziej ciekawa odnośnie podnoszenia mocy jako że to turbobenzyna, natomiast 3.0 24v V6 ma odpowiednia moc już na wstępie i pewnie idzie od samego dołu ?
    Jeśli nie masz dużego zaplecza finansowego na zabawę z 2.0 TB (szczególnie, jeśli chcesz jeszcze podnosić moc) - to nie myśl o tym silniku.
    Najlepszy jest 3.2 V6, następnie 3.0 V6, 2.0 TB to jest motor dla pasjonatów z kapitałem
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo Avatar fajf
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    AR Spider 2.0TS `97 Hardtop

Domyślnie

w Polsce raczej nie kupisz TB która trzyma moc, bo ich właściciele włożyli już tyle kasy, że 20 tysi to będzie dla nich mało żeby sprzedac dobre auto, na zachodzie pewnie lepiej nie jest. Średnia moc dostepnych na rynku TB to ok 170 km czyli prawie jak TS, szukaj 3.0 bez zastanawiania się

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

jest żółta TB na allegro
    jeżeli to co napisał to prawda, to jest to największy rodzynek od lat...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar maras37
    Mieszka w
    Poznan
    Auto
    AR GTV 3.0 V6 24V

Domyślnie

ta tania taka ? jak by była czarna była by droższa......

kupuj 3,0 ,będziesz się tam z turbinami użerał....ale to już nie wiem jakie klimaty wolisz ,,szybcy i wściekli '' czy ,,bullitt'' ja tam wolę ten drugi
    Ostatnio edytowane przez maras37 ; 24-04-2014 o 17:55

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa gtv v6 TB

Domyślnie

zależy kto co lubi - fajf cały czas piszę jakie do TB złe a nigdy chyba nie jechał nawet alfą z takim silnkiem... 170KM pewnie sporo alf ma ale łatwo przywrócić moc w okolicę 190-200KM bo wiadomo, że praktycznie żaden samochód z turbo nie trzyma mocy jak ma w specyfikacji - nawet przez przytkany kat po tylu latach. Ale te 170KM i tak nie wiele słabiej jedzie od 3.0 24v a zdrowe TB jedzie praktycznie tak samo przy czym właśnie na trasie nie trzeba redukować biegów aby złapać moment tak jak jest to w 3.0 bo w TB dzięki turbo masz o wiele wcześniej dostępny moment obrotowy. Ale sporo osób woli TS'a chyba tylko po to aby dostawać na światłach od passata tdi a to trochę wstyd z alfą wyglądającą na sportową bo nie oszukujmy się gtvka nie jest sportowym samochodem ma tylko takie zacięcia

Jeśli masz zamiar coś robić z TB to trzeba przejechać się kilkoma i porównać - drogie są kable zapłonowe, często trzeba ustawiać luzy zaworowe a przez to zmieniać uszczelki pod pokrywami (problem jest z dostępnością uszczelek od świec). Rozrząd w TB ustawia się na znakach które są na wałkach oraz kole.

Jak masz 10-14tys to lepiej kup 3.0 bo zwiększenie sensowne mocy w TB to drugie tyle no chyba, że chcesz sam chip (najlepiej ze ściągniętym boost limiterem oraz wtryskami od 3.0 wtedy można podejść pod 250KM) Jak chcesz więcej to już trzeba wymieniać zarówno turbo jak i wtryski na sporo większe - IC ogarnia 300KM więc fmic nie jest konieczny ale wiadomo zimniejsze powietrze = lepiej)

Dostępność części do 3.0 24v jest o wiele większa bo te silniki szły w 166 a tego dużo jest na rynku i wiadomo w jakich cenach (szczególnie sprowadzane angliki na części). TB w gtv różnie się od tej ze 166 układem zapłonowym - wałki rozrządu też nie pasują (no dobra jeden pasuje). Gtv TB nie była wypuszczona z kierownicą po prawej stronie także nie ma wysypu szrotów z UK. Dostępność części TB jest porównywalna z 3.0 12v

@mac!ek
    był jakiś czas temu większy rodzynek który poszedł chyba za 14tys i miał ponad 300KM i o wiele więcej modyfikacji niż ta żółta.

Podsumowując z mojej strony:
    Jak nie będziesz nic robił tylko zamierzasz lać olej i paliwo bierz bez zastanowienia się nawet 3.0 - więcej pali ale części póki co są dostępne. Jeśli jednak będziesz miał więcej gotówki po zakupie samochodu i będziesz chciał coś dłubać bierz 2.0 v6 tb - o wiele bardziej przyszłościowy silnik jak chce się zwiększać moc choć tak jak koledzy piszą wyżej czasami trochę trzeba się trochę pomęczyć z jej bolączkami szczególnie jak się kupi szrota za mniej niż 10 tys..

Użytkownik Romeo Avatar fajf
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    AR Spider 2.0TS `97 Hardtop

Domyślnie

milky ja nie napisałem że jest TB złe, jeździłem kilkoma w tym jedną która miała aż 190 km i wrażenia są super, (pewnie gdyby były dotepne częściej w spiderach zaryzykowałbym taki silnik, ale tylko dla tego że wydaje na auto sporo kasy i lubie przy nim grzebać a przejeżdżam rocznie max 3 tys km) niestety znam kilka osób ze zlotów gtv (na których raczej nigdy nie byłeś a ja bywam) które od paru lat już probują ogarnąć te silniki i wiem ile kosztowało to pracy i kasy, przy 3.0 24V nie ma aż takich problemów bo nie są tak czule
    poza tym TB ze średnią mocą 170 km jedzie niewiele lepiej niż lżejszy TS, więc nie ma jak jej porównac do 3.0

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

GTV z TB i projekt zwiększania w tym mocy do 300KM to jest przedsięwzięcie, które zeżre lekko licząc 40 tysięcy, jeśli całość będzie miała potem skręcać, hamować i nie wybuchnąć przy przyspieszaniu. A i tak zawsze istnieje niebezpieczeństwo, że silnik wyzionie ducha i reanimacja TB (sensowna) to wydatek lekko licząc 8-10 tysięcy złotych. Są fajniejsze samochody do kupna w takim przedziale finansowym, których nie trzeba bardzo rzeźbić, a jeździć będą lepiej. Bez wielkiej obawy, że coś powie papa.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa gtv v6 TB

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    GTV z TB i projekt zwiększania w tym mocy do 300KM to jest przedsięwzięcie, które zeżre lekko licząc 40 tysięcy, jeśli całość będzie miała potem skręcać, hamować i nie wybuchnąć przy przyspieszaniu. A i tak zawsze istnieje niebezpieczeństwo, że silnik wyzionie ducha i reanimacja TB (sensowna) to wydatek lekko licząc 8-10 tysięcy złotych. Są fajniejsze samochody do kupna w takim przedziale finansowym, których nie trzeba bardzo rzeźbić, a jeździć będą lepiej. Bez wielkiej obawy, że coś powie papa.

Skąd takie głupoty wymyśliłeś? Przerobienie TB na 300KM to jest koszt ok 4tys... najlepiej jak piszą Ci co nie mają o tym pojęcia...
    - 1x używane td05h ~400-500zł (pasuje plug&play do gtv tb z początkowych roczników
    - koło kompresora evo3-big 16g + odpowiednia muszla - sprowadzanie z japoni / usa z cłem to jakieś 750zł
    - do tego zestaw naprawczy jakieś 200zł ( turbin mitsubishi nie trzeba wyważać jak się złoży tak samo - każda część w tych turbinach jest wyważana oddzielnie wystarczy złożyć prawidłowo a jak nie to +200zł wyważenie)
    - wydajniejsze wtryski ok 400zł
    - świnka - 630zł + zewnętrzy map aby nie ciągnąć rurki do wewnątrz jakieś 85zł

i to chyba wszystko co potrzebujemy aby silnik mial 300KM (przy ok 1.2bara na tej turbinie) - wiadomo montaż jeszcze i program w FI na det3.
    Spokojnie to działa na seryjnym układzie wydechowym bez pre-cata i na seryjnym IC. Pompa paliwa też daje radę. To jest koszt zrobienie silnika na taką moc która jest bezpieczna no chyba, że ma się g*** a nie silnik to wtedy i na t25 może strzelić. Jak dobrze pamiętam to przecież blok 2.0 i 3.0 v6 12v to jest to samo tylko 3.0 jest rozwiercone także 2.0v6 jest wytrzymałą konstrukcją

idąc dalej:
    hamulce - łatwa droga czyli mega drogi zestaw z adapterem pod 330 który jest na allegro (chyba 1799zł) + tarcze 500zł + klocki (150-200zł)

@fajf

Ale co mnie interesują zloty Gtv na drugim końcu PL? Gtvke mam sporo dłużej od Ciebie więc w szczególności na TB znam się o wiele lepiej niż TY dla tego nie rozumiem gdzie się zaczyna temat z TB Ty musisz tam coś napisać.. Czyżby tak Cie bolało, że masz wolnego TSa i nic z nim więcej nie zrobisz w normalnych pieniądzach aby był szybszy? Lepiej sprawdzaj ilość oleju na bieżąco aby panewka albo wariator nie poszły TB jest awaryjne jak każde auto z turbiną - w większości pada osprzęt a nie silnik. A jak dla Ciebie np nieszczelność w dolocie, zapchany kat czy nie ustawione zawory dające 170KM to argument to super... Ja praktycznie wszystko sam robię przy samochodzie bo lubię to robić (przy silniku czy zawiasie). W powyższym zestawieniu przerobienia na większą moc to jedynie koszt montażu świnki i wysterowaniu jako FI mnie interesuje resztę robię sam... W chwili obecnej został mi już sam zakup kompa bo wszystko mam
    Będę wyciągał chipy bo idzie do mnie inny komp - przejadę razem z 156 3.0 q2 których jest już kilka w LBN nagram specjalnie dla Ciebie GoPro i zobaczysz, że TB nie bardzo odstaje natomiast 156 2.5 odstawia o kilka długości więc to porównanie do 2.0 TS to jakaś pomyłka (chyba, że porównywałeś z TB w trybie awaryjnym która ładuje do 0.5 bara to może wtedy jadą prawie podobnie choć i tak TB szybciej) Dostępność części jest jaka jest ale nie przejmuj się jeszcze kilka lat a może nawet i nie kilka i dostępność do TSów będzie podobna.

Ale w sumie kupujcie 3.0 24v - rozwalicie będzie więcej zestawów na swap hamulców tańszych niż ten na 330