Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Montaż czujników cofania

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Działdowo / Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD

Domyślnie Montaż czujników cofania

Na dniach będę chciał zamontować czujniki cofania, mógłby mi ktoś zmierzyć oraz najlepiej nanieść odległości na zdjęcie wymiary oryginalnych czujników?

Czy jest gdzieś opis, jak zdjąć tylni zderzak? Bo bez zdejmowania to raczej nie ma możliwości podejścia.
    Jak by ktoś miał jakieś przydatne informacje, jak wiercić itp byłbym wdzięczny za podzielenie się

Użytkownik Romeo Avatar Iwan87
    Auto
    GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive

Domyślnie

Jak będziesz zdejmował zderzak to zrób relację Mi też się przyda

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Działdowo / Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD

Domyślnie

nie ma problemu
    Postaram się popstrykać zdjęcia, ale wolałbym mieć jakieś info, żeby niczego nie urwać/połamać.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 2004

Domyślnie

Druga strona analogicznie.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20140519_155938.jpg
Wyświetleń:	347
Rozmiar:	74.1 KB
ID:	131905   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20140519_155951.jpg
Wyświetleń:	337
Rozmiar:	109.6 KB
ID:	131906  

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Działdowo / Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD

Domyślnie

dzięki serdeczne, o to mi chodziło! Świetna robota.

Teraz mi jeszcze jedno pytanie zostało, kupiłem czujniki aby z 'bzykiem', bo nie lubię zaśmiecać samochodu jakimiś zbędnymi gadżetami(ekranami) w środku, gdzie najlepiej będzie go zamontować? Ze schowaniem raczej nie będzie problemu, tylko kwestia, żeby było go dobrze słychać.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Matejko'
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Alfa GT JTD

Domyślnie

nie wiem jak w alfie, ale np w leonie II jak montowalem czujniki to z tylu zderzaka byly zaznaczone miejsca gdzie wiercic

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150KM

Talking

Cytat Napisał mis Zobacz post
    Na dniach będę chciał zamontować czujniki cofania, mógłby mi ktoś zmierzyć oraz najlepiej nanieść odległości na zdjęcie wymiary oryginalnych czujników?

Czy jest gdzieś opis, jak zdjąć tylni zderzak? Bo bez zdejmowania to raczej nie ma możliwości podejścia.
    Jak by ktoś miał jakieś przydatne informacje, jak wiercić itp byłbym wdzięczny za podzielenie się

A wiec:

1. jest mozliwosc montazu czujnikow bez zdejmowania zderzaka. Wystarczy kanal, poluzowanie dolnych srub, jakis drucik do przeciagniecia kabli. Zdejmij tylny plasik w bagazniku, pusc kable tym otworem co idzie zasilanie do oswietlenia rejestracji. Wazne zebys wyczail gdzie idzie pianka w zderzaku - tych miejsc unikamy, ja zewnetrzne zamontowalem zaraz za momentem gdzie sie pianka konczy zeby nie lapaly za bardzo bokow. Co bym Ci polecal to wziasc jakis kij od szczotki np., postawic go w pionie i do zderzaka i zobaczyc gdzie zderzak najbardziej lapie pion, wtedy unikniesz strzelaniem sygnalem za bardzo w gore albo za bardzo w dol. Dobrze byloby miec czujniki z mozliwoscia regulacji nachylenia, ale jesli juz kupiles inne to zrob tak jak opisalem. Do pracy najlepiej dwie osoby, po poluzowaniu dolnych srub zderzaka, delikatnie go odchylamy i za pomoca druta staramy sie wciagnac kable do srodka.
    2. montaz centralki i buzzera: jak juz zdejmiesz tylna scianke bagaznika bedziesz mial pod wykladzina na tylnej sciance po prawej i lewej stronie wystarczajaco miejsca zeby z jednaj strony zamontowac buzzer, a z drugiej centralke. Sprawdz buzzer przy zamknietym bagazniku czy jest wystarczajaco glosny.
    3. Jesli chcesz dopasowac czujniki kolorystycznie - ja zamowilem swoj kolor w sprayu z elakiery.pl - tam jest sekcja gdzie sie podaje model, rocznik, kod koloru i nabijaja i wysylaja. Warto lakierowac przed montazem robiac np. otwory otwornica w kartonie po butach, wsadzic tam czujniki i lakierowac na tym - zaoszczedzisz maskowania auta itp.
    4. Jesli nigdy nie instalowales sam czujnikow to moge Ci doradzic, ze nic na sile i jesli nie chca wejsc, mozna spokojnie skorzystac z wody z mydlem/plynem do naczyn zeby latwiej wchodzily w otwory.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Działdowo / Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD

Domyślnie

Dzięki serdeczne, na pewno przyda się taki dokładny opis.
    Ja z racji, że od razu instaluje kamerę cofania, i tak musiałem zdjąć zderzak, bo myślałem, że będzie wygodniej.
    Okazało się, że z 2 'zjeb...mi' śrubami, które musiałem wiercić, rozcinać itp, zeszło mi cały dzień :/
    Mam zdjęcia, więc w wolnej chwili zrobię opis + fotki.

Czujniki już kupiłem czerwone, ale pewnie bedą trochę się różniły. Jednak i tak zamierzam malować i robić zderzak, bo jest w jednym miejscu podrapany.
    Nigdy nie instalowałem czujników, ale myślę że dam z tatą radę wywiercić ładnie otwory.
    tak jak @Matejko' napisał, z tyłu widać miejsca, gdzie powinno się je wywiercić
    Tylko teraz pytanie, jak wywiercę od tyłu, to z przodu nie będę miał odprysków itp ?
    Ostatnio edytowane przez mis ; 20-05-2014 o 19:00

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150KM

Domyślnie

wierć od przodu, a jak pewnie widzisz - czujniki mają kołnierze, które zamaskują wszelkie nierówności itp.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Matejko'
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Alfa GT JTD

Domyślnie

od tylu zrob dziure na prowadzenie wiertla otwornicy i pozniej wierc delikatnie od przodu