Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Nie działa dmuchawa i elektryczne szyby

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR 166, 2004r. 2.4 JTDm 175KM

Domyślnie Nie działa dmuchawa i elektryczne szyby

Kilka dni temu podczas wymiany żarówki od świateł w klapie z tyłu coś chyba zepsułem. Mianowicie - nie działa mi nawiew (wcale), podgrzewanie tylnej szyby (tak jakby ICS ją chciał włączyć, ale nie mógł - kontrolka od razu gaśnie po naciśnięciu, a jak kiedyś miałem spalony bezpiecznik od szyby właśnie, to normalnie trzymało włączone), elektryczne szyby - i tutaj ciekawa sprawa. Zaraz po włączeniu zapłonu działają przez jakiś czas, a potem znika napięcie. Regulacja i składanie lusterek działa, ale szyby już nie. Sprawdzałem bezpieczniki - pod kierownicą wszystkie wydają się być dobre, koło pompy ABSu też (wyczytałem tutaj gdzieś na forum że F6 i F9 jest właśnie od tego, ale one też są całe), w bagażniku też wydaje mi się że wszystko jest okej. Przyczynę już chyba znalazłem - poprzedni właściciel dokładał czujniki parkowania i puścił kable przez tą gumową przelotkę pomiędzy klapą a karoserią. Kable się przetarły i zrobiło się zwarcie. Kolejna sprawa - nie działają mi też światła cofania - tutaj też obstawiam coś z tymi nieszczęsnymi czujnikami, bo pod kostkę od świateł po lewej stronie było wpięte 'na pałe' zasilanie centralki. Z góry dziękuję za jakiekolwiek pomysły.

Aha - chciałem sprawdzić też bezpieczniki na podszybiu (podobno są jakieś koło filtra kabinowego), ale ich nie znalazłem - mam tylko puszkę od filtra i jakieś wiązki przewodów.

Użytkownik Embrion Avatar apophis
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    ALFA ROMEO 166 2.4 JTD

Domyślnie

na podszybiu odkręcasz jedna osłonę potem jeszcze jedna takie podłużne pudełko tam masz bezpieczniki z przekaznikami

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto

Domyślnie

Najgorsze jest właśnie to, że po FL inteligenci z makaronlandu te bezpieczniki stamtąd wywalili - jest tylko filtr kabinowy i nic więcej. Auto pojechało do elektryka, mam nadzieję że uda się naprawić tanim kosztem.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrekx Zobacz post
    Najgorsze jest właśnie to, że po FL inteligenci z makaronlandu te bezpieczniki stamtąd wywalili - jest tylko filtr kabinowy i nic więcej. Auto pojechało do elektryka, mam nadzieję że uda się naprawić tanim kosztem.
    Kolego, rozmieszczenie bezpieczników w 166 FL z dokładnym opisem jest zamieszczone w ogólno dostępnej instrukcji - wystarczy przeczytać.
    I tak:
    - wentylator nawiewu bezp. nr 2 30A w skrzynce za pompą ABS (rys. 89),
    - ogrzewanie szyby tylnej bezp. nr 1 30A w bagażniku, (rys. 93)
    - zasilanie centralki klimatyzacji bezp. nr 19 5A pod kierownicą (rys. 86).

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto

Domyślnie

Pisałem w pierwszym poście - bezpieczniki sprawdzone, między innymi te o których mówisz - wszystkie są całe