Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: Łupnięcie przy zapalaniu na zimnym

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 120KM

Domyślnie Łupnięcie przy zapalaniu na zimnym

Panowie, temat przewijał się już tutaj, ale wydaje mi się, że okoliczności opisywane były trochę inne. Otóż - przy zapalaniu po kilkugodzinnym postoju silnik niekiedy uruchamia się z charakterystycznym łupnięciem. Kilka obserwacji:
    - łupnięcie jest raz mniejsze, raz większe, a często nie występuje wcale
    - na rozgrzanym silniku, albo po postoju powiedzmy 1-2 godz. (krótkim) auto zapala zawsze idealnie
    - zjawisko jest uzależnione od temperatury! w zimie zapalał zawsze idealnie, podczas upału uderzenie jest, tak mi się zdaje, częstsze i mocniejsze
    - czasem jest to skorelowane z nieco dłuższą pracą rozrusznika - kręci przez chwilę i łup: odpala

Na pewno nie jest to:
    -dwumas (wymieniany i brak innych objawów)
    - chyba nie akumulator - było sprawdzane ładowanie itd. wszystko wyszło ok. (choć kusi mnie, żeby wymienić, bo na dawnym forum 159 ktoś opisywał taki problem, wymienił mnóstwo rzeczy - a na końcu okazało się, że problem całkowicie rozwiązała wymiana aku. Ale trochę szkoda mi kasy, tym bardziej, że jakoś strasznie to zjawisko mi nie doskwiera)
    Wymieniałem ostatnio poduszki silnika i skrzyni. WYmieniłem 3, została jedna stara o nr 50501606. Może to ona jest temu winna? Niby temperatura mogłaby wpływać na sprężystość gumy, ale w świetle wcześniejszych obserwacji (zima - ok, lato - gorzej, na zimnym - łup, rozgrzany - ok) to wydaje się nielogiczne.

Ma ktoś jakiś pomysł?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Ja mam to samo. Właśnie zamówiłem dziś nowe poduchy i w przyszłym tygodniu wymiania. Napiszę jakie wrażenia.
    Sprawdź też może jakie masz korekty wtrysków.
    U mnie nowy aku, wtryski ok, dwumas wymieniony, zostały poduchy.
    Kiedyś gdzieś czytałem, że komuś pomogła korekta programu i ustawienie nowych dawek wtrysków. Masz program?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 120KM

Domyślnie

Wtryski są ok, niedawno sprawdzane przy okazji usuwania EGR. Programu nie mam. Wymieniasz wszystkie 4 poduszki? U mnie wymiana 3 (myślałem że tyle jest) rozwiązała problem puknięcia przy zmianie biegów 1-2, czyli coś, co mnie najbardziej wkurzało. Ale silnik dalej czasem łupnie. Napisz koniecznie jaki efekt dała wymiana poduch

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar rosek11
    Mieszka w
    RPZ - RJA
    Auto
    VW TOUAREG

Domyślnie

Ponoć pomaga zwiększenie ciśnienia na listwie wtryskowej.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto

Domyślnie

Tak wymieniam wszystkie cztery. Później, jeśli to nie pomoże, jadę na korektę programu. Coś trzeba na to dziadostwo znaleźć, bo aż nie przystoi autu z tego segmentu tak zapalać:-(

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał lukasz1979 Zobacz post
    Panowie, temat przewijał się już tutaj, ale wydaje mi się, że okoliczności opisywane były trochę inne. Otóż - przy zapalaniu po kilkugodzinnym postoju silnik niekiedy uruchamia się z charakterystycznym łupnięciem. Kilka obserwacji:
    - łupnięcie jest raz mniejsze, raz większe, a często nie występuje wcale
    - na rozgrzanym silniku, albo po postoju powiedzmy 1-2 godz. (krótkim) auto zapala zawsze idealnie
    - zjawisko jest uzależnione od temperatury! w zimie zapalał zawsze idealnie, podczas upału uderzenie jest, tak mi się zdaje, częstsze i mocniejsze
    - czasem jest to skorelowane z nieco dłuższą pracą rozrusznika - kręci przez chwilę i łup: odpala

Na pewno nie jest to:
    -dwumas (wymieniany i brak innych objawów)
    - chyba nie akumulator - było sprawdzane ładowanie itd. wszystko wyszło ok. (choć kusi mnie, żeby wymienić, bo na dawnym forum 159 ktoś opisywał taki problem, wymienił mnóstwo rzeczy - a na końcu okazało się, że problem całkowicie rozwiązała wymiana aku. Ale trochę szkoda mi kasy, tym bardziej, że jakoś strasznie to zjawisko mi nie doskwiera)
    Wymieniałem ostatnio poduszki silnika i skrzyni. WYmieniłem 3, została jedna stara o nr 50501606. Może to ona jest temu winna? Niby temperatura mogłaby wpływać na sprężystość gumy, ale w świetle wcześniejszych obserwacji (zima - ok, lato - gorzej, na zimnym - łup, rozgrzany - ok) to wydaje się nielogiczne.

Ma ktoś jakiś pomysł?

Wymień akumulator, prawdopodobnie za mały prąd rozruchowy. Jak pojeździsz akumulator się podładuje i zapala lepiej.

Najlepiej poproś kogoś kto ma sprawny duży aku żeby Ci pomógł przetestować na zimno.

Gdyby sie okazało, ze to akumulator proponuję Centra Futura Ca770 12V 77Ah 760A to jest większy akumulator od montowanych fabrycznie ale wchodzi bez problemu. Podłoże akumulatora jest powiększalne.

Teoretycznie moga być jeszcze poduszki ale stawiam na akumulator

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto

Domyślnie

Mam właśnie tą Centrę, zakupioną w grudniu. I jak łupanie przy odpalaniu było, tak jest:-(
    Ja zauważyłem jeszcze jedna rzecz. Jak np. włożę kluczyk, tak z dwa,trzy razy to odpala z łupnieciem ale jakby mniejszym:-)

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar rosek11
    Mieszka w
    RPZ - RJA
    Auto
    VW TOUAREG

Domyślnie

kolego, spróbuj zwiększyć ciśnienie na listwie wtryskowej na niskich temperaturach.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 120KM

Domyślnie

Koncepcja aku nie przekonuje mnie też dlatego, że w zimie zapalał zawsze od strzału i bez łupnięcia. Wiem, że aku może być przyczyną w podobnych przypadkach, ale chyba nie w tym konkretnym. Przykład Martiego to też potwierdza.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał marti Zobacz post
    Mam właśnie tą Centrę, zakupioną w grudniu. I jak łupanie przy odpalaniu było, tak jest:-(
    Ja zauważyłem jeszcze jedna rzecz. Jak np. włożę kluczyk, tak z dwa,trzy razy to odpala z łupnieciem ale jakby mniejszym:-)
    A spróbuj inaczej włóż kluczyk poczekaj 10 sekund, wyciągnij włóż natychmiast jeszcze raz potrzymaj 10 sekund wciśnij sprzęgło i daj start !

Dodano po 5 minutes:

Może trzeba przeczytać to :
    http://autokult.pl/2011/08/10/co-war...owych-poradnik
    Ostatnio edytowane przez ris ; 12-06-2014 o 18:32 Powód: Dodano