Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: 145 boxer - wymiana poduszek skrzyni biegów

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie 145 boxer - wymiana poduszek skrzyni biegów

Hej,

Odczuwam ostatnio nieprzyjemne stuki oraz szarpnięcia nadwoziem przy zmianie biegów. Jak robię to delikatnie to objaw nie występuje, lecz jak trzeba szybciej zmienić biegi to następuje nieprzyjemne szarpnięcie. Poprzedni właściciel wymienił kompletne sprzęgło, a przy okazji urwał śrubę mocująca poduszke boczną skrzyni do sanek i przez to poduszka jest nie przykręcona. Teraz mam problem, bo z tego co widze to ową poduche (lewa strona skrzyni) jest zasłonięta drążkiem stabilizatora oraz układem wydechowym, co praktycznie bez demontażu owych cześć się nie obejdzie.

Pytanie zasadnicze.
    1. Czy ktoś wymieniał boczne poduszki skrzyni biegów bez demontażu skrzyni? Jakim sposobem? O ile z prawą pójdzie gładko (dużo miejsca), to z felerną lewą będzie więcej problemu?
    2. Jak zdemontować cały tylni ogon skrzyni biegów bez demontażu samej skrzyni? Z tego co zaobserwowałem to problemem będzie górna tulejka, która jest dokręcona od góry skrzyni (praktycznie nie da rady włożyć ręki). Potrzebuje ją zrzucić, bo owe gumu są też pozrywane i poprostu rozpadają się, co widać.

Najwazniejsze pytanie. Czy jest szansa dostać owe poduchy do starego boxera w 145? Szukałem już wszędzie i jedynie znalazłem jedną do ogona - tą dolnią. Swoją drogą wygląda jak tuleja gumowa stabilizatora tylko dłuższa.
    Polityka Fiata jest tak, że do 20 letniego auta powoli nie ma szans dostać już części. Zostają już tylko chyba włochy i jakies stare zapasy.

Użytkownik Znawca Avatar Jerry1
    Mieszka w
    KRA
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Można tez zregenerować poduszkę.zazwyczaj tam gdzie robią tuleje poliuretanowe do zawieszeń.Miałem ostatnio tak zrobić do swojej 155 bo też słabo z częściami do niej,ale udało się zastąpić nową poduszką od 156v6

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Nikt nie wymieniał poduszek skrzyni biegów bez jej demontażu w boxerze 145/6?
    Tydzień szukania i jest dostępna tylko jedna poduszka do boxera w 145/6 i to jeszcze zwykła gumowa, którą już mam.... Brak części na magazynach.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    Alfa 159 1.9 jts 2009

Domyślnie

Witam ja tak samo jestem na etapie wymiany poduszek. Od jakiego auta by podeszły takie poduszki do boxera 1.6 rok 96 ?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    Alfa 159 1.9 jts 2009

Domyślnie

Zapytam jeszcze raz miał by kkto do sprzedania takie poduszki pod boxera 1.6

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Więc zdemontowałem poduszki skrzyni biegów te boczne, nie te w tzw. ogonie.
    U mnie sprawa była prosta. Poprzedni właściciel urwał śrubę mocującą poduszkę do sanek podwozia.
    Poduszka była w dobrym stanie, nie popękana, dlatego uratowałem ją poprzez rozwiercenie urwanej śruby, poprawienie gwintu i ponowne zamontowanie.
    Poduszki są dwie po bokach skrzyni. Demontowałem tą od strony kierowcy.
    Do demontażu musiałem postawić auto na tzw." klockach", zdemontować koła, rozpiąć stabilizator (prosta opcja - łatwy dostęp) - co by mieć miejsce na włożenie klucza poprzez manewrowanie drążkiem.
    Efekt? Brak wibracji na biegu jałowym, łagodniejsze odpalanie i gaszenie silnika (wcześniej miałem mocny stuk).
    Do zrobienia zostały jeszcze poduszki w owym ogonie na końcu skrzyni. Tutaj, będzie chyba trochę trudniej z demontażem tego ogona.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar marek145
    Mieszka w
    Pniewy
    Auto
    AR 145 1,6 Boxer

Domyślnie

"Do zrobienia zostały jeszcze poduszki w owym ogonie na końcu skrzyni. Tutaj, będzie chyba trochę trudniej z demontażem tego ogona."
    To jest jeszcze trudniejszy temat oryginał nie jest dostępny.Gdybym znał oryginalny wymiar to by sie dorobiło.A demontaż nie jest taki zły.ja już 4 razy skrzynie biegów wyciągałem z zamkniętymi oczami bym ją wyciągnął

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Jedną poduche, która wygląda jak guma na stabilizator mam nową, ale do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze jednej (mowa o tych co mocują owy ogon do samej skrzyni nie do podwozia).
    Doradź mi, czy te poduchy na tylnim ogonie da się wymienić bez demontażu skrzyni? Coś widzę, że będzie co najmniej ciasno.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar marek145
    Mieszka w
    Pniewy
    Auto
    AR 145 1,6 Boxer

Domyślnie

Chodzi ci o tą okrągłą gumę od tego ogona?

Dodano po 3 minutes:

http://www.fiat-autoparts.com/pl/kat...-skrzyni-biegw
    Tu masz ten ogon
    Ostatnio edytowane przez marek145 ; 11-10-2014 o 17:30 Powód: Dodano

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Właśnie to ten tzw. ogon.

Z tym, że ja mam na dziś kupioną gumę na śrubę nr. 7 - moja stara jest spękana mocno. Lecz więcej zachodu z wymianą bedzie przy nr. 10.
    Jest tam dość ciasno na kręcenie kluczem.
    Aczkolwiek jakbym to robił to wymieniam komplet czyli 3 te gumy na tym ogonie.
    Tą okrągłą da się jeszcze gdzieś zdobyć?