Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: kontrolka wtrysku paliwa

wilczasty
    Gość

Domyślnie kontrolka wtrysku paliwa

Witam!
    mam problem, otóż w mojej alfie świeci się podczas jazdy ta kontrolka.
    Mechanik powiedział, że to błąd w komputerze. Więc pojechał, podpiąłem i.. nadal się świeci.
    Silnik podobno jest sprawny.
    Rozrząd, świece, oleje i filtry były ostatnio wymieniane.

Na co mogę zwrócić jeszcze uwagę? Strasznie mnie irytuje to świecące na czerwono cudo.

W bravie (ten sam silnik)kontrolka ta włącza się po przekroczeniu zablokowanej prędkości i uniemożliwia wkręcanie się na wyższe obroty.
    Tu, w alfie kontrolka ta zapala się kiedy jej się podoba i nie powoduje żadnych zmian w przyśpieszaniu czy wkręcaniu się na obroty. Po prostu się świeci.

crazyqs
    Gość

Domyślnie

Przyczyna tej kontrolki mogą być jeszcze przepływka, krokowiec, sonda i czujnik położenia wałka rozrządu oraz wiele innych rzeczy które wpływają na działanie silnika. Albo jak u mnie świeci się ciągle, choć nie ma żadnych błędów a silnik chodzi bez zarzutów.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał wilczasty Zobacz post
    Witam!
    mam problem, otóż w mojej alfie świeci się podczas jazdy ta kontrolka.
    Mechanik powiedział, że to błąd w komputerze. Więc pojechał, podpiąłem i.. nadal się świeci.
    Silnik podobno jest sprawny.
    Rozrząd, świece, oleje i filtry były ostatnio wymieniane.

Na co mogę zwrócić jeszcze uwagę? Strasznie mnie irytuje to świecące na czerwono cudo.

W bravie (ten sam silnik)kontrolka ta włącza się po przekroczeniu zablokowanej prędkości i uniemożliwia wkręcanie się na wyższe obroty.
    Tu, w alfie kontrolka ta zapala się kiedy jej się podoba i nie powoduje żadnych zmian w przyśpieszaniu czy wkręcaniu się na obroty. Po prostu się świeci.
    jesli byla podpieta pod komputer z programem do AR musial byc odczytany blad ktory powoduje te swiecenie... ten sam silnik w Bravie?czyli masz JTD?.jak kolega wyzej napisal,powodow moze byc wiele.komputer prawde powie.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

wilczasty
    Gość

Domyślnie

komputer wykrył i podobno wykasował te błedy.
    a ona nadal świeci.

Mechanik (zaufany - od alf i fiatów), znajomy w dodatku, mówi, że silnik jest w 100% sprawny.

tak, mam JTD i w alfie i w bravie

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wilczasty Zobacz post
    komputer wykrył i podobno wykasował te błedy.
    a ona nadal świeci.

Mechanik (zaufany - od alf i fiatów), znajomy w dodatku, mówi, że silnik jest w 100% sprawny.

tak, mam JTD i w alfie i w bravie
    zapytaj go czego ten wykasowany blad dotyczyl.jesli byl blad np czujnika temperatury i go wykasowal a czujnik jest niesprawny to wykasowanie dalo tyle ze wykasowal Ciebie kolego.

DARO-RT
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał crazyqs Zobacz post
    jak u mnie świeci się ciągle, choć nie ma żadnych błędów a silnik chodzi bez zarzutów
    U mnie jest identycznie, kontrolka się świeci a na komputerze w ASO nie ma żadnych błędów wszystko sprawne :-) wychodzi na to że Alfy już tak mają ;-)

Spróbuj kiedyś odpalić alfę bez czekania aż kontrolki zgasną, przekręcając kluczyk w stacyjce jednym ruchem przejdź do pozycji w której rozrusznik kręci, bo u mnie odkryłem że po takim zabiegu kontrolka się nie świeci :-D

Wilczasty widzę że masz JTD, ale spróbuj tak jak opisałem, kiedy silnik będziesz miał ciepły i nie będziesz musiał czekać aż się świece zagrzeją ;-) może to u ciebie też tak zadziała ...

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał DARO-RT Zobacz post
    U mnie jest identycznie, kontrolka się świeci a na komputerze w ASO nie ma żadnych błędów wszystko sprawne :-) wychodzi na to że Alfy już tak mają ;-)

Spróbuj kiedyś odpalić alfę bez czekania aż kontrolki zgasną, przekręcając kluczyk w stacyjce jednym ruchem przejdź do pozycji w której rozrusznik kręci, bo u mnie odkryłem że po takim zabiegu kontrolka się nie świeci :-D

Wilczasty widzę że masz JTD, ale spróbuj tak jak opisałem, kiedy silnik będziesz miał ciepły i nie będziesz musiał czekać aż się świece zagrzeją ;-) może to u ciebie też tak zadziała ...
    wedlug mnie i tego co wiem nie jest mozliwe by kontrolka awari swiecila a komputer nie wykryl bledu ktory to powoduje.ALFY napewno tak nie maja...

crazyqs
    Gość

Domyślnie

U mnie na komputerze nie ma żadnego błędu, a kontrolka tak czy siak się świeci, więc to chyba możliwe.

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał crazyqs Zobacz post
    U mnie na komputerze nie ma żadnego błędu, a kontrolka tak czy siak się świeci, więc to chyba możliwe.
    nie jest to mozliwe moim zdaniem.ECU poamieta nawet nieaktywny blad,a co dopiero aktywny ktory powoduje palenie lampki.jedynym wytlumaczeniem chyba moze byc ze ten ktory sprawdzal to na kompie nie bardzo wiedzial co robi...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kedzierzyn-Kozle, Poland
    Auto
    AR 145 1.6 boxer '96 i AR 147 1.9 JTD 8v '01

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    nie jest to mozliwe moim zdaniem.ECU poamieta nawet nieaktywny blad,a co dopiero aktywny ktory powoduje palenie lampki.jedynym wytlumaczeniem chyba moze byc ze ten ktory sprawdzal to na kompie nie bardzo wiedzial co robi...
    Tez mi sie tak wydaje. Mialem tak u siebie i u mojego ojca w Vectrze. ECU pamieta bledy.
    Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.