Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Sprężyny zawieszenia

Użytkownik Świeżak Avatar pieron
    Auto
    Brera SkyView '07 2,4 JTDm

Unhappy Sprężyny zawieszenia

Mam z@jeb#@?y problem z dostaniem jakichkolwiek sprężyn do zawieszenia tyłu. W zasadzie wszędzie twierdzą, że w tej chwili są niedostępne a fiat sprzedaje tylko parami i to za prawie 500zł więc niech sobie je mają dalej
    Potrzeba mi JEDNEJ sprężynki bo moja strzeliła a zbliża mi się rejestracja [brera 2,4jtdm 147kW] Może ktoś ma jakieś namiary albo nawet i używkę? W razie konieczności vin mogę podesłać na pw.
    Ludzie pomocy bo powyrywam resztę włosów z głowy ;]

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    AR 159 3.2 Q4 JTS

Domyślnie

Porządne sklepy generalnie sprzedają sprężyny parami. W końcu to Twoje bezpieczeństwo. Rozumiem że ta sprawna jest na aucie od nowości? Co do sklepu spróbuj na fiat-autoparts.com.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

fiat-autoparts ma dobre ceny tylko na przednie górne wahacze do 159. Reszta części raczej nie zachwyca cenami. Sprężyna do Brery skyview kosztuje u nich 520 zł/szt. Spróbuj uderzyć do tanifiat na allegro, mają części kilka procent tańsze niż salon.

Co do samych sprężyn – nie kupuj przypadkiem sprężyn od 159. Brera jest lżejsza i auto mocno wstanie. Choć z drugiej strony masz ciężki skyview, to można by od jakiegoś lekkiego sedana przymierzyć.... ja bym jednak tak nie robił. Sam miałem w zeszłym roku taki problem i skończyło się na nowych tylnych sprężynach z aso za 700 zł... i po kilku miesiącach nowych na przodzie za podobną kwotę.... Szukałem jeszcze używanych. Ale trudno było na szrocie ocenić od jakiego auta jest sprężyna (sedan vs SW vs auta z szyberdachem i ciężkie Q4).

Acha, u mnie pękła jedna z tyłu zimą, a druga z tyłu na początku wiosny. One nie pękają od awarii/uderzenia, tylko po prostu ze zmęczenia. Spodziewaj się pękniętej drugiej za niedługo. Niestety.

Sprawdziłem, według referencji podejdzie sprężyna od 159 sedana 2.4 z podstawowym wyposażeniem i od jakiegoś sedana 3.2. Może w takim razie jakiś zamiennik też podejdzie, ale trochę to ryzykowne.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 28-09-2014 o 12:32

Użytkownik Romeo Avatar serath
    Mieszka w
    ZG
    Auto
    AR 159SW 1.9JTDm

Domyślnie

Spróbuj podpytać:
    - iParts.pl (najlepiej mailowo lub telefonicznie, bo stany magazynowe na stronie czasem pokazują głupoty) - ja u nich dorwałem sprężyny do 159 SW na tył, a na stronie mieli teoretycznie braki (a jedna pękła na wysokości pierwszego zwoju i wkurzało mnie tłuczenie)
    - na forum kolega arekgr też był w stanie pomóc z załatwianiem części w przyzwoitych cenach
    "Alfa comes with a great responsibility, 'cause no kid ever grew up with a picture of Passat on his bedroom wall."

Sprzedam: Logo (przód/tył), dekielki, QV
    Polecam: Koce, kocyki, ręcznie robione maskotki

Auto

Domyślnie

Kolega Arek miał kiedyś kayaba za 100zł od sztuki... Niestety sąsiedzi mi mieszkanie zalali i pieniądze się rozeszły. Pisałem na maila ale się nie odezwał, mogę jeszcze uderzyć na pw ale pewnie już nie ma :[
    Spróbuje faktycznie napisać maila do iparts może to coś da bo już nawet intercars nie pomógł :/
    Sama sprężyna poszła na ostatnim zwoju więc głównie przeszkadza trzaskanie. Jako tako da się jeździć, ale po co mam wszystko wytrzepać w aucie.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Producenci zamienników niestety nie mają nic w ofercie do Brery (jeśli chodzi o seryjne sprężyny). Może taka awaria to dobry pomysł na zamówienie zestawu sprężyn obniżających o parę cm? Komplet sprężyn kupisz za taką kwotę ile kosztuje jedna nowa sprężyna w ASO. No może ciut więcej. iparts, intercars czy inni posiłkują się tymi samymi katalogami zamienników sprężyn, które możesz przejrzeć na stronie KYB, Lesjofors czy Monroe.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Producenci zamienników niestety nie mają nic w ofercie do Brery (jeśli chodzi o seryjne sprężyny). Może taka awaria to dobry pomysł na zamówienie zestawu sprężyn obniżających o parę cm? Komplet sprężyn kupisz za taką kwotę ile kosztuje jedna nowa sprężyna w ASO. No może ciut więcej. iparts, intercars czy inni posiłkują się tymi samymi katalogami zamienników sprężyn, które możesz przejrzeć na stronie KYB, Lesjofors czy Monroe.
    W aso komplet kosztuje 500 a obniżanie oznaczało by, że już nigdy nie wjadę na żaden krawężnik czyli całkiem odpada Auto jest i tak wystarczająco niskie.

Czyli trzeba szukać dalej...
    ------------------
    edit: Faktycznie dostałem odpowiedź z iparts i pomimo jako takich braków na stronie mają KYB za 135
    Ostatnio edytowane przez pieron ; 29-09-2014 o 21:23

Auto

Domyślnie

Ok, mając garść informacji stwierdziłem, że dobrze było by je na przyszłość zostawić dla wszystkich. I tak sprężyna tylna w brerze faktycznie może zostać zamieniona na sprężynę z lekkiego 159. Dokładnie z wersji 1,8mpi/1,9jtd [z wersji 120/150km]
    Wszystko pasuje ale auto i tak podniesie się o jakieś 5/6cm, Stąd wymieniłem obie. Akurat nie na Kyb'a jak pisałem a na lesjofors 4200710 [z tym numerem indeksu łatwo znaleźć samą sprężynę ale również odpowiedniki innych marek takich jak np. lekko tańszego KYB'a]
    Wymiana nie jest skomplikowana ale jeżeli ktoś chcę to służę pomocą.
    Przy okazji index przedniego amortyzatora od KYB 341700
    A, że wymieniłem drugą, dobrą sprężynę to mogę ją komuś tanio odstąpić. Wyrzucał jej przecież nie będę ;]

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa brera 2.4 jtd 210 km 2009r.

Domyślnie

Cytat Napisał pieron Zobacz post
    Ok, mając garść informacji stwierdziłem, że dobrze było by je na przyszłość zostawić dla wszystkich. I tak sprężyna tylna w brerze faktycznie może zostać zamieniona na sprężynę z lekkiego 159. Dokładnie z wersji 1,8mpi/1,9jtd [z wersji 120/150km]
    Wszystko pasuje ale auto i tak podniesie się o jakieś 5/6cm, Stąd wymieniłem obie. Akurat nie na Kyb'a jak pisałem a na lesjofors 4200710 [z tym numerem indeksu łatwo znaleźć samą sprężynę ale również odpowiedniki innych marek takich jak np. lekko tańszego KYB'a]
    Wymiana nie jest skomplikowana ale jeżeli ktoś chcę to służę pomocą.
    Przy okazji index przedniego amortyzatora od KYB 341700
    A, że wymieniłem drugą, dobrą sprężynę to mogę ją komuś tanio odstąpić. Wyrzucał jej przecież nie będę ;]

Mam, ten sam problem, szukam sprężyny na tył do brery z 2009 roku silnik 2.4 jtd 210km.
    Pieron może Ty podratujesz?? Pozdrawiam

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubuskie
    Auto
    AR 159 SW 2.4 210KM + bonus by CINSOFT

Domyślnie

A to nie jest czasem tak, że powinno się wymienić obie sprężyny, nawet gdy pękła tylko jedna? Jednak ta stara jest w jakimś stopniu zużyta i będzie "odstawała" od tej nowej, tak jak z amorami. Ja miałem taki problem w zeszłym roku i też wymieniałem obie, z ASO swoją drogą, bo wydaje mi się ze 500zł przy ogólnej wartości auta to dramatu nie ma, a zawsze to oryginalna część.