Witam. Jestem Marek, mieszkam w Krakowie.
Tydzień temu nabyłem moją pierwszą w życiu Włoszkę, jaką jest Alfa 159 1.9 JTDm 8V.
Tak wiem, słabe, nie jedzie, muł itd.
Był to mój świadomy wybór i z takim silnikiem chciałem.
Po pierwsze wiem, że silnik ten jest mniej problematyczny niż jednostka 16v.
Druga sprawa mój poprzedni samochód (Seat Toledo 1.9 ARL po programie, z którego wyciągnąłem ok 200KM i 450 Nm), którym przejeździłem 3 lata, spowodował, że chyba już się wyszalałem i wystarczy mi coś normalnego
A poza tym, obecnie większość czasu spędzam w trasach po Europie, gdyż pracuję jako kierowca. Do Polski zjeżdżam niestety tylko na kilka dni. Dlatego też nowym nabytkiem jeszcze nie zdążyłem się nacieszyć i na drugi dzień po zakupie musiałem wyjechać
Poprzednio (w sumie to i nadal) gościłem na forum Seata i innych pokrewnych. Temat o moim byłym samochodzie jest dość obszerny, ale tym się już cieszy nowy właściciel. Auto ((wraz ze mną) uczestniczyło w wielu klubowych mniejszych i większych zlotach.
Poprzednie moje pojazdy, a trochę ich było, należały do grupy VAG (oprócz jednego)
Zacznę może od najstarszych:
1. VW Golf 3 1.4 1992r - potwór
2. VW Polo Classic 1.9 SDI 1997r - potwór nr2 ale przynajmniej oszczędny
3. Audi 80 1.9 TDI 1992r
4. VW Bora 1.9 TDI + chip, 2000r
5. BMW E46 2.0 D, 2000r
6. Seat Toledo II 1.9 TDI ARL + chip, 2002r
7. Seat Toledo I 1.9 TDI (ostatni miesiąc produkcji 1999r rodzynek na pełnej opcji) równoczśenie z drugim Toledo
8. VW Golf 3 Cabrio, 1.9 TDI (równocześńie z Seatem, przez 2 sezony)
W ostatnich miesiącach sprzedałem 2 ostatnie auta i stwierdziłem, że czas na coś innego niż niemieckiePod uwagę brałem Volvo, Saaba, Mazdę, ale przez przypadek wsiadłem do Alfy 159 i stwierdziłem, że chcę taką
Jak o powyższych modelach wiem prawie wszystko i znam je na wylot, tak o Alfie nie wiem prawie nicTakże liczę, że tutaj się podszkolę i pomożecie mi w tym
pozdrawiam