Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Potrzebna pomoc - connect nav+, laser , cd error

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar emisieq81
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    159SW 1.9 JTDm 150KM 2009

Domyślnie Potrzebna pomoc - connect nav+, laser , cd error

Witam, z góry zaznaczę że szukajką z forum nie znalazłem rozwiązania...

Otóż dziś moja connecy nav+ długo kręciła kręciła i kręciła płytką, w końcu wywaliła cd error i dupa blada.Myślę sobie może płytkę źle nagrałem(audio), bo mp3 ostatnio mi się coś ciężko odtwarzały więc dlatego audio nagrałem. Wyciągnąłem, wrzuciłem orginał Limp Bizkit i grała bez zająknięcia, no to strzeliłem sobie 2 piwka na odwagę i wymontowałem ustrojstwo, rozebrałem z postanowieniem wyczyszczenia lasera co też uczyniłem Cały happy walnąłem 3 browarka i wszystko zmontowałem do kupy po czym montaż w Belli i........ szok teraz żadnej płytki nie czyta, noż ku... no nie mówię sobie, chciałeś poprawić , poczyścić to teraz posłuchasz ale radyjka

Koledzy miał ktoś podobny problem ? że po czyszczeniu lasera(soczewki)przestało czytać ?
    Czy możliwe że podczas czyszczenia "przesunąłem soczewkę na tych "sankach" co jeździ i dlatego taki efekt ??? żę nie może zaskoczyć czy cuś
    Ewentualnie czy Wymieniał ktoś laser w connect nav+??? Jakie koszta?? gdzie itp ?
    Co z tym fantem zrobić, bo mnie krew zaleje (albo browar dzisiaj)

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Fiat Croma 2007 1.9jtdm

Domyślnie

A mozesz przyblizyc w jaki sposob czysciles soczewke lasera?

Wysłane z mojego Grand X In

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał scrabit Zobacz post
    A mozesz przyblizyc w jaki sposob czysciles soczewke lasera?

patyczkiem do uszu nasączonym alkoholem

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Fiat Croma 2007 1.9jtdm

Domyślnie

Kup 3 browarki, rozloz to i zloz na nowo.. A browarki wypij na koncu ;-) moze sie machnales i cos zle poskladales..

Nie chce krakac ale w podobny sposob zalatwilem laser w odtwarzaczu DVD - z ta roznica ze uzylem preparatu na bazie alkoholu do elektroniki.. Po 2 dniach DVD ozyl, ale nie minal tydzien i ponownie pojawily sie problemy z odtwarzaniem plyt.. Ostatecznie wyzional ducha..

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał scrabit Zobacz post
    Kup 3 browarki, rozloz to i zloz na nowo.. A browarki wypij na koncu ;-) moze sie machnales i cos zle poskladales..

Nie chce krakac ale w podobny sposob zalatwilem laser w odtwarzaczu DVD - z ta roznica ze uzylem preparatu na bazie alkoholu do elektroniki.. Po 2 dniach DVD ozyl, ale nie minal tydzien i ponownie pojawily sie problemy z odtwarzaniem plyt.. Ostatecznie wyzional ducha..

Dziwna sprawa , rano wpadam do garażu po autko i od razu wrzucam płytę(tą samą której nie chciało czytać po czyszczeniu) i o dziwo drogę do pracy umiliła mi muzyka odtwarzana z CD jedyną teorią jaką na to mam to że alkohol chyba musiał odparować dobrze Zobaczymy co będzie dalej, ale płytka chodzi jak burza na razie

Użytkownik Romeo Avatar serath
    Mieszka w
    ZG
    Auto
    AR 159SW 1.9JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał emisieq81 Zobacz post
    Dziwna sprawa , rano wpadam do garażu po autko i od razu wrzucam płytę(tą samą której nie chciało czytać po czyszczeniu) i o dziwo drogę do pracy umiliła mi muzyka odtwarzana z CD jedyną teorią jaką na to mam to że alkohol chyba musiał odparować dobrze Zobaczymy co będzie dalej, ale płytka chodzi jak burza na razie
    Ważne, żeby zawartość wody w tym alko była dość niska - inaczej zacznie się powolna korozja, gdzie tylko będzie w stanie przyatakować.
    "Alfa comes with a great responsibility, 'cause no kid ever grew up with a picture of Passat on his bedroom wall."

Sprzedam: Logo (przód/tył), dekielki, QV
    Polecam: Koce, kocyki, ręcznie robione maskotki

Użytkownik Świeżak Avatar mroku
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 Berlina 2.4jtd

Domyślnie

Czyszczenie zazwyczaj niewiele pomaga, gdyż to nie zabrudzona soczewka jest problemem ale zużywająca się dioda laserowa w czytniku. Z czasem zaczyna ona po prostu słabiej świecić. Rozwiązaniem jest albo zakup nowej głowicy, albo zwiększenie prądu lasera. Należy napęd rozebrać i poszukać na głowicy laserowej małego potencjometru. Należy go MINIMALNIE (jeśli przesadzimy to można upalić całkowicie laser) obrócić małym śrubokrętem (najczęściej w prawo) i sprawdzić czy laser czyta lepiej. Jeśli jest gorzej, to znaczy że kręcimy w złą stronę.

Szukamy czegoś takiego lub podobnego (te dwa srebrne elementy, w tym przypadku jeden od CD drugi od DVD ):

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	99_1173214550.jpg
Wyświetleń:	368
Rozmiar:	329.9 KB
ID:	149958  
    Ostatnio edytowane przez mroku ; 08-11-2014 o 14:12

Użytkownik Romeo Avatar dejon
    Mieszka w
    Warszawa/Bielsk Podlaski
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2,4JTD...wkoncu jest 159 SW 1,9JTD 16V 150KM

Domyślnie

Jak zawsze problem alkoholu albo za dużo albo za mało; ) wyparowal alko i działa tylko czy z odtwarza czy z mechaniora ktory zabral sie za rozbieranie ale ważne ze naprawił. .

Wyslano z Noki 3110

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mroku Zobacz post
    Czyszczenie zazwyczaj niewiele pomaga, gdyż to nie zabrudzona soczewka jest problemem ale zużywająca się dioda laserowa w czytniku. Z czasem zaczyna ona po prostu słabiej świecić. Rozwiązaniem jest albo zakup nowej głowicy, albo zwiększenie prądu lasera. Należy napęd rozebrać i poszukać na głowicy laserowej małego potencjometru. Należy go MINIMALNIE (jeśli przesadzimy to można upalić całkowicie laser) obrócić małym śrubokrętem (najczęściej w prawo) i sprawdzić czy laser czyta lepiej. Jeśli jest gorzej, to znaczy że kręcimy w złą stronę.

Szukamy czegoś takiego lub podobnego (te dwa srebrne elementy, w tym przypadku jeden od CD drugi od DVD ):

ooo tego to nie wiedziałem :O ale jeżeli problem powróci to się temu przyjrzę dokładniej ale powiem Ci że dostęp do soczewki utrudniony był bardzo, a nie chciałem rozbierać na części pierwsze całego układu , na szczęście dojście było (z racji że patyczek do uszu ma parę dobrych cm

Dodano po 5 minutes:

Cytat Napisał dejon Zobacz post
    Jak zawsze problem alkoholu albo za dużo albo za mało; ) wyparowal alko i działa tylko czy z odtwarza czy z mechaniora ktory zabral sie za rozbieranie ale ważne ze naprawił. .

Wyslano z Noki 3110
    Może i z jednego i drugiego

A tak na marginesie do wszystkich co starali się w jakikolwiek sposób pomóc :
    po całej akcji pojechałem kupić płytki cd by ponagrywać co nieco, i kolo w sklepie polecił mi całkowicie czarne (Dj Black vinyl esperanza) mówił że jak jego znajomi itp mieli problem z odtwarzaniem płyt w samochodach to te na 100% rozwiązywały problem, fakt że nie kosztują 0,40zł a 1,20zł i oczywiście nagrywanie jak najwolniej(co zawsze czyniłem) i powiem tak, navi odpala je w piorunowym tempie, przełączanie utworów natychmiastowe )
    Ostatnio edytowane przez emisieq81 ; 09-11-2014 o 11:49 Powód: Dodano

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    AR 159 1.9 JTS Distinctive

Domyślnie

Witam, odgrzebie trochę temat, mianowicie występował u mnie problem CD ERROR gdy wkładałem jakąkolwiek płytę testowałem płyty oryginalne, nagrywane i cały czas dupa, czyszczenie też nic nie dało więc postanowiłem wymienić laser, kumpel laser mi zamówił, wymieniłem z myślą że będę słuchał już nie tylko radia ale i CD, wszystko poskładane podłączam, odpalam wkładam płytę i ... CD ERROR no to wziąłem kolejną i kolejną i cały czas CD ERROR, czy ktoś może coś poradzić? Brakuje mi pomysłów a nie znam dobrego serwisu który się tym zajmie za rozsądną kwotę. POMOCY !!!