Witam,
Potrzebuje swiece do mojej 147. Jakie świece polecacie. myslalem nad jakimis briskami seria racing. Co byscie polecili, najlepiej jak najwyzsza polka. pozdrawiam
Witam,
Potrzebuje swiece do mojej 147. Jakie świece polecacie. myslalem nad jakimis briskami seria racing. Co byscie polecili, najlepiej jak najwyzsza polka. pozdrawiam
Fabrycznie byly platyny ngk w benzynowych...
Po kiego ci świece za w ch.... kasy?? Kup dobre aby starczyły do wymiany. Świece racing hehe i co może 10 KM więcej?? A serio to weź platynę ngk czyli odpowiednie świece do swojego przeznaczenia.
Ostatnio edytowane przez sleyer3 ; 06-11-2014 o 17:12
Ja wymieniłam na DENSO,koszt niecałe 300zl.
Ja założyłem Beru platynowe i jestem mega zadowolony.Silnik pracuje wyrażnie równiej niż do tej pory (miałem zwykłe ngk ) , a cena niższa niż platynowe ngk które uważam za zdecydowanie przereklamowane , a w każdym razie zdecydowanie zbyt drogie.To oczywiście moja opinia i każdy ma prawo do swojej.
Seryjnie były platyny NGK? A nie Denso platynowe? No nie mieli czego wsadzić... Co do NGK, kiedyś była bardzo dobrą firmą, zdążyła sobie zrobić markę, ale teraz trzymam się z daleka od tych świec. Jak i w aucie, tak i w motorze. Tak samo świece Bosch, testowane tylko w motorze, ale według mnie gorsze nawet od NGK. Jak chcesz dobre, to bierz Denso, albo jak mówi Tigre, Beru. A i żadna świeca nie da silnikowi 120 konnemu 130 koni, choć moc podniesie i to nieraz odczuwalnie. A dlaczego? Bo stare świece nie za każdym razem "dają" iskrę na tłoka, przez co mieszanka co któryś obrót nie zapala się, lub zapala się za późno/wcześnie i silnik zamiast 120KM na odczuwalne tylko 110KM. Im starsza świeca, tym zjawisko to jest częstsze, jednak im lepsza, tym zjawisko przez dłuższy okres jest zminimalizowane. Tak więc kolego, nawet najtańsze świece sprawią się świetnie, kwestia tylko jak długo. Czy 10KM, czy 100KKm.
Pozdrowienia dla kolegi motocyklisty
Cieszę się , że ktoś oprócz mnie zauważył że dzisiejsze NGK to już nie ta sama jakość i nie poddał się wszechobecnej , nachalnej reklamie tej firmy.Ja staram się dziś unikać świec tej firmy i jak na razie jestem zadowolony stosując wyroby takich firm jak Beru , Champion , Splitfire czy nawet nasze polskie Iskry ( wbrew obiegowej opinii naprawdę niezłe świece).
W instrukcji obsługi jest wszystko wyoślone. Na stronie NGK jest również wyszukiwarka świec do danego silnika. Proszę zauważyć, że silniki 1.6 mają inne świece zależnie od mocy silnika.
Instrukcja obsługi poleca świece NGK bo ma z tą firmą umowę co nie znaczy , że nie można stosować świec innych firm podobnie jak dopuszczalne jest stosowanie innego oleju niż Selenia pod warunkiem że spełnia określone parametry.Jeśli zaś chodzi o różnice między świecami do silników 1,6 zależnie od mocy , to polegają one w zasadzie na rodzaju materiału z którego wykonane są elektrody - pozostałe parametry są właściwie takie same.
Sugerowałem się tym, co wywnioskowałem w sklepie motoryzacyjnym. Pytał się, czy chcę zamienniki NGK, czy oryginały Denso. Wziąłem NGK, bo były dużo tańsze (najwyżej wcześniej bym wymienił) i okazało się, że świece nie pasują, bo małe muszą być z cienkim gwintem, a dostałem z grubym. Poszedłem do sklepu i powiedzieli, że nie mają zamienników z cienkim gwintem i są tylko oryginały Denso, i czy biorę, czy oddaję. Tak więc chodziło im pewnie o to, czy chcę platynowe, czy nie, a ja to po swojemu zinterpretowałem.