Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Coming home - wersja 2.0

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar michal.115
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    Była Alfa Romeo 147 FL 1.6 TS 120KM 2008r teraz GT 3.2 :)

Domyślnie Coming home - wersja 2.0

Było kilka poradników na ten temat, ale każdy poradnik (jeśli się mylę, poprawcie mnie) tworzył układ, który działa zawsze po otworzeniu samochodu pilotem, albo dodatkowo sterowany jest za pomocą czujnika zmierzchu. Denerwowało mnie to, że układ nie jest w pełni kontrolowany (że włączamy, kiedy chcemy, np. dodatkowym przyciskiem). Myślałem, myślałem i wymyśliłem układ, który możemy włączyć, kiedy tylko chcemy (zupełnie jak za pociągnięciem manetką). Układ jest już na papierze, jednak mam niejasności, które mam nadzieję pomożecie mi rozwiać i wynik zadecyduje, czy projekt nie zostanie przerobiony, lub nie pójdzie do kosza.
    1. Czy po naciśnięciu guzika otwierającego drzwi, sygnał sterujący +12V dochodzący do rygli, zawsze się aktywuje, ile razy pod rząd byśmy nie nacisnęli, czy tylko za pierwszym razem, a potem moduł komfortu odcina napięcie do drzwi?
    2. Czy przy zamykaniu drzwi odwrotny prąd sterujący idzie tym samym kablem, czy innym?
    3. Macie jakiś link do schematu układu scalonego kolegi Emo94? Pytam, ponieważ chciałbym, by była możliwość dokupienia układu sterującego tamtym układem scalonym.

Na razie walczę, wszytko jest na dobrej drodze. Jak sobie nie poradzę, to oddam Wam wyniki mojej pracy, może komuś uda się dojść z tym do ładu.

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

2. Przy zamykaniu drzwi prąd idzie tym samym przewodem..

Też walczę z u siebie z coming/leaving home światłem..

Aktualnie mam u siebie ringi ledowe smd które służą jako DRL ale też mam odpowiedni moduł który pozwala sterować nimi jako coming/leaving home.. podajesz czas jaki mają się świecić i tak też jest potem gasną..

Jednak z podłączeniem jest lipa.. po elearnie 147 doszedłem który kabel jest od pozycyjnych świateł jednak mijania to już zagadka..

Następna sprawa podłączenie coming/leaving home powinno ono dostawać napięcie po otwarciu zamka (czyli przekręceniu kluczyka, naciśnięciu pilota) a wg elearna jedyny kabel który namierzyłem to jest ten sam który dopiero dostaje napięcie jak otworzymy drzwi klamką a na samo otwarcie zamka nie reaguje..

No i ostatnia sprawa u mnie mam ustawione że mają 30 sekund się świecić.. więc jak otworze drzwi po wyjściu z auta zapalają się.. zamykam auto i odchodzę.. ale jeśli stoję przy aucie dłużej 30 sekund.. i dopiero trzasnę drzwiami to zapalą się kolejny raz na 30 sekund ;D i taka głupiego robota..

W każdym razie najistotniejsza kwestia to namierzyć przewód odpowiadający za otwarcia zamka (a nie klamki).. oby nie było tak że to przez ecu się odbywa i nie ma jako takiego przewodu..
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

Mieszka w
    Wadowice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wheelerwasp02 Zobacz post
    Następna sprawa podłączenie coming/leaving home powinno ono dostawać napięcie po otwarciu zamka (czyli przekręceniu kluczyka, naciśnięciu pilota) a wg elearna jedyny kabel który namierzyłem to jest ten sam który dopiero dostaje napięcie jak otworzymy drzwi klamką a na samo otwarcie zamka nie reaguje..

Ten właśnie aspekt najprawdopodobniej rozwiązałem (jeśli tylko moje pierwsze pytanie okaże się prawdą). Teraz tylko zastanawiam się, czy iść na łatwiznę i przerobić układ forumowicza Emo94, z którego parę rzeczy najprawdopodobniej bym uszczuplił(chodzi mi głównie o schematy instalacji, co gdzie podpiął), czy zrobić samemu.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

AD. 1 w 147 przed FL nie ma modułu komfortu o ile wiem nic takowego nie znalazłem rozkopując nieraz to auto.. więc wydaję mi się że za każdym razem jak naciśniesz zadziała.. nie ma co tego odciąć..
    Pozdrawiam Kuba

Mieszka w
    Wadowice
    Auto

Domyślnie

Właśnie mam poliftową, a najpierw musi to u mnie zadziałać, by móc komuś z przekonaniem powiedzieć "bierz, na pewno działa i nie zjara auta", zwłaszcza że punkt 1 jest najważniejszy. Dodatkowo można bezpośrednio z układu poprowadzić zasilanie do świateł mijania. Jest na to sposób omijając całą elektrykę w samochodzie.

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał wheelerwasp02 Zobacz post
    AD. 1 w 147 przed FL nie ma modułu komfortu o ile wiem nic takowego nie znalazłem rozkopując nieraz to auto.. więc wydaję mi się że za każdym razem jak naciśniesz zadziała.. nie ma co tego odciąć..
    coś musi być na rzeczy, skoro jedne miały domykanie i otwieranie szyb, a inne nie miały już tego.
    Czymś na pewno steruje BC
    147 powodów do zadowolenia

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Możliwe że BC steruje samo w sobie.. bo jako takiej skrzyneczki zwanej modułem komfortu jak np. w 156 jest .. to w 147 nie ma.. przed liftem.. tego jestem pewien bo auto rozkopywałem do zera nie raz..
    Pozdrawiam Kuba

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

możliwe, możliwe też że coś jest na rzeczy w przypadku modułu w drzwiach, bo po jego wyjęciu, pare bajerów przestaje działać
    147 powodów do zadowolenia

Mieszka w
    Wadowice
    Auto

Domyślnie

Albo eLearn jest jakiś pomieszany, albo to auto jest robione przez kogoś niezrównoważonego psychicznie. Gdy Patrzę w eLearnie na przednie drzwi kierowcy, to wychodzi, że lusterka, głośnik, rygiel, żarówka podświetlenia i kilka jeszcze rzeczy są zasilane jednym przewodem. Bez sensu. Albo niech piszą, który kabel jest w jakim gnieździe i od czego, albo niech zajmą się sprzedażą obwarzanek, bo ten program nic nie wnosi. Więcej się dowiem po rozebraniu drzwi (co i tak będę musiał zrobić).

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Nie jestem elektrykiem ani elektronikiem, ale według mnie za bardzo kombinujecie. Wheelerwasp skoro masz układ czasowy to może go po prostu podłącz do stałego + i zrób prosty układ przekaźnikowych czyli jeden przekaźnik załączany kierunkowskazem ( pozwoli to na załączanie za każdym naciśnięciem przycisku na pilocie) a drugi przekaźnik będzie rozłączał pierwszy aby światła nie załączały się podczas jazdy. Niech mnie ktoś poprawi jeśli źle rozumuję.