witam pad mi aku w alfa 147 1.6 ts elektryka pełna szyby lusterka klima 2 strefowa komp i inne... seryjnie mam 60 aku czy moge wsadzic wiekszy 74 ah 680 A ??
witam pad mi aku w alfa 147 1.6 ts elektryka pełna szyby lusterka klima 2 strefowa komp i inne... seryjnie mam 60 aku czy moge wsadzic wiekszy 74 ah 680 A ??
Możesz ale po co?! Nie widzę żadnej potrzeby takiego aku w Twoim przypadku. Wsadzisz 74 i będzie ciężko ją doładować alternatorem z 1,6 TS'a, szczególnie na krótkich odcinkach.
jeszeli bd dobry aku to okej dziennie robie około 30 km podzielic na dwa pytam bo mam okazje kupic centre roczna ze szrotu za 90 dyszek.a stary mi padł całkowicie'
Od początku 2010r jeździ w mojej 1,6TS aku 64Ah (centra), fabrycznie był jeśli dobrze pamiętam 45Ah. Ten większy ma się świetnie, auto bardzo często na krótkich miejskich odcinkach jeździ. Jeśli fizycznie się zmieści i masz sprawny alternator, to pewnie że tak.
Bardzo ważne jest dobre fizyczne zamocowanie do podstawy, żeby nie podskakiwał bo to źle na płyty Pb działa.
Alternator w 147 ma zazwyczaj 85-90 Ah. Jeśli będzie miał doładować 74 Ah aku i do tego dojdą jeszcze straty na instalacji oraz inne odbiorniki to słabo widzę taki duet. Ty masz Andrzej 64Ah a to jednak różnica. Ja bym nie kombinował powyżej 62-64.
Alternator nie ma Ah lecz jedynie samo A. Zeby ubić alternator należałoby obciążać go w 100% przez długi okres. Latami bym powiedział. Przeciętne zuzycie pradu w aucie to powiedzmy 20-30A. Zostaje ci na ładowanie jakieś 50-60A. Ciekawi mnie łańcuch p-s prowadzący do ciagłego ładowania aku prądem 50A w okresie wielu m-cy.
No nie wiem, ja to obrazowo tak rozumiem, że akku to jak akwarium z wodą. Odpływ mamy stałej ilości wody czy to z dużego czy z małego. Dopływ tak samo jakiejś stałej ilości. To małe akwarium ma większą szansę na osiągnięcie dna przy niezrównoważeniu odpływ/dopływ, a stanu nienaładowania akkumulatory Pb nie lubią bardzo. Zakładając początkowe pełne naładowanie tego dużego i powiedzmy co jakiś czas w trasie myślę, że nie powinno być problemów. Jeszcze w tej cenie 90zł jeśli nie był długo nienaładowany to brać. Ale jak stał długo niedoładowany to pewnie długo nie pociągnie ale nie z powodu swej pojemności.
Napisałem Ah z rozpędu. Oczywiście chodzi o Amper'y ale jak sam piszesz natężenie wynosi około 20-30 ( zimą przy ogrzewaniu tylnej szyby, lusterek, światłach, dmuchawie itp może jeszcze wyższe) i przy tak dużym aku bał bym się o jego odpowiednie doładowanie. Nie od dziś wiadomo, że regulatory (w alfach i nie tylko) lubią szwankować i założenie takiego aku jest obarczone dużo większym ryzykiem niedoładowania.
Inna sprawa, że najpierw trzeba by zbadać jakie jest ładowanie w tej alfie.
Hmm, mozna sprawę załatwić empiryczniepoki alternator daje rade wypuścić te 14v, póty jest okej
![]()
Jeśli kolega jeździ dłuższe odcinki mozna dać pojemniejszy aku, na szarpanie w mieście dałbym nominalny lub troche mniejszy.
Problem z niedoładowaniem akumulatora to występował w Fiacie 126 na prądnicy.W Alfie 164 3.0 v6 pełna opcja wyposażenia, standardowy akumulator miał 60Ah alternator 90A używałem akumulatora 100Ah przewidziany do diesla 2.4 VM. Żadnych problemów z doładowaniem 13,8V na klemach, akumulator Centry działał bezproblemowo przez 10 lat.Przy sprawnym alternatorze akumulator o większej pojemności jest mniej obciążony i ma dłuższa żywotność od stosowanego fabrycznie przez producenta.