Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Urwany gwint czujnika obecności cieszy w filtrze paliwa - gdzie kupić lub naprawić ?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Białogard
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTDM

Thumbs down Urwany gwint czujnika obecności cieszy w filtrze paliwa - gdzie kupić lub naprawić ?

Witam
    Podczas wymiany filtra w warsztacie mechanik źle zamontował filtr. Pod wpływem zimna (mróz) , uszczelka się odkształciła i silnik się zapowietrzył. Wykręciłem filtr, wszystko zrobiłem, jednak stare uszczelki nie dawały mi spokoju. Kupiłem nowy filt i podczas naprawy ukręciłem gwint od czujnika obecności cieczy w filtrze. Na szczęście do filtru dołączona była zaślepka i samochód działa bez tego czujnika. Jednak skro tam był to bym chciał go zamontować. Jeżeli ktoś wie jak sklepić urwany gwint lub gdzie kupić tani używany to czekam na info. Czekam też na wszystkie uwagi odnośnie mojej usterki.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1.9 JTD 8v 2002

Domyślnie

Na czym polegała zła wymiana filtra? Jaki to mechanik,że tak banalna i prosta czynność jak zakręcenie filtra na gwint można spartolić... Takiej rzeczy raczej nie naprawisz, a nawet gdybyś obwinął taśmą teflonową to pewnie będzie ciekło jak to z ropą bywa. Myślę,że musisz szukać używki,chyba najłatwiej na allegro.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Białogard
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTDM

Domyślnie

Nie zrozumieliśmy się. Filtr ciekł. Wymieniłem go ale przy wymianie w tej dolnej części wkręcą się czujnik o którym piszę. Zwykły plastikowy gwint zakończony czujką a na końcu jest wtyczka. O to mi chodzi, skąd to wziąć? Czy będzie pasować może od innego auta?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Szukaj takiego czujnika w innych JTD. Używany kupisz tanio a nowy ok 160 zł aktualnie. Aha moment dokręcenie czujnika to 2,5 Nm ... czyli lekko palcami
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Białogard
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTDM

Domyślnie

Kolega chciał pomóc i pyta się , mocno to dokręcałeś a ja tak oczywiście. To on oczywiście mnie posłuchał i trzask , poszło z dymem :/

Użytkownik Świeżak Avatar Robertsite
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    AR 147 1.9 jtd 16v 140 km, Giulietta

Domyślnie

Miałem to samo szukaj pod hasłami podstawa filtra paliwa filtr paliwa, handlarze sprzedają jako całość. Zadzwoń i weź tylko co ci trzeba. Np tu (nie znam sprzedającego to tylko przykład) http://allegro.pl/alfa-romeo-147-1-9...898868190.html
    http://allegro.pl/alfa-romeo-147-gt-...982884733.html

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Białogard
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTDM

Domyślnie

Zamówiłem podstawę, filtr i czujnik za 55 zł. Zobaczymy czy będzie wszystko śmigać Dzięki za dobrą radę !!

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał rynkov Zobacz post
    Zamówiłem podstawę, filtr i czujnik za 55 zł. Zobaczymy czy będzie wszystko śmigać Dzięki za dobrą radę !!
    Ja dwa tygodnie temu zamówiłem taki zestaw za 50 zł. Od razu napisałem sprzedawcy by mi wysłał to co na focie, a nie samą podstawę Popatrzyłem na ceny nowych czujników czy używek - stówka minimum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Białogard
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTDM

Domyślnie

Teraz kwestia siły z jaką go do kręcić ? Może mi ktoś powiedzieć jak to zrobić żeby go znowu nie urwać W ital car tez maja te czujniki w granicach 50 zł. Niestety obecnie na stanie nie mają nic.