Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Migający przebieg oraz świecąca poduszka....

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesoły_Kr
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Lancia Delta III

Question Migający przebieg oraz świecąca poduszka....

Witam ,
    Na wstępie napiszę że są podobne tematy ale mój jest całkiem inny...
    Zacznę od tego że , auto dziś przeszło gruntowne mycie z zewnątrz . Następnie sprzątałem środek auta , odkurzanie przy fotelach ( wiązka kabli: pod. pasażer , kierowca ) Do tego myłem kilka rzeczy pod maską , zbiorniczki , pokrywę silnika itd. Wszystko z umiarem wody , bez użycia " karchera " . Dodam również że auto około godzinki stało na lekkim pochyle ku dołowi w czasie sprzątania wew. Po skończonej robocie i odpaleniu auta ( bez żadnych problemów ) zaczął migać ekranik z przebiegiem oraz nie zgasła poduszka kierowcy ( czerwona kontrolka ) . Po powrocie pod dom , tj. około maks. 2 km . Wyłączyłem silnik i włączyłem . Problem migającego przebiegu zniknął ale pozostała jeszcze ta poduszka. Stąd moje pytania . Po pierwsze , czym to było spowodowane że ekranik zaczął mrugać i zgasną ( pierwszy raz coś takiego mi się przytrafiło , również to dotyczy poduszki ) a po drugie czy moje sprzątanie ma związek z tą poduszką ? Chciałbym również wiedzieć jak temu zaradzić . Proszę o konkretne odpowiedzi . Dziękuje i pozdrawiam .

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar bucho144
    Mieszka w
    Złotoryja
    Auto
    Alfa Romeo 147 Black Line 2007

Domyślnie

Co do sprzątania w środku to mogłeś kostkę pod siedzeniem poruszać i rozpięła się kostka albo nastąpiło przerwanie obwodu przez chwile ale komp załapał błąd , ta kontrolka przy wymianie kierownicy forumowicz zapomniał zdjąć klemę z akumulatora i tez kontrolka mu się świeciła, posprawdzaj pod przednimi siedzeniami połaczenia, potem podepnij pod kompa i usuń błędy

Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Lancia Delta III

Domyślnie

bucho144 ok dzięki tak zrobię , jutro wymieniam klocki także odrazu na to popatrzymy...męczy mnie jeszcze ten " migający przebieg "....

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1.9 JTD 8v 2002

Domyślnie

Migający przebieg to wykrycie przez kompa auta jakiegoś nowego sprzętu. Jeżeli wypiąłeś kostkę pod fotelem przy sprzątaniu popraw ją błąd powinien usunąć się sam. Jeżeli zostanie to znaczy,że błąd jest gdzieś dalej.

Być może w momencie wypięcia komp nie widzi AIR-BAGU i świeci licznikiem (chociaż nie słyszałem o tym) a może to objaw słabo naładowanego aku przy odpalaniu. Raz mi się zdarzyło tak w JTD własnie.

Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Lancia Delta III

Domyślnie

Dzięki Cin za sugestię , zobaczymy co z tego będzie . Co do słabego akumulatora powiem Ci że jakby te ostatnie największe mrozy nie było problemu z odpalaniem . Ale wiem że aku jest różnie.... Jutro będę coś więcej wiedział także napiszę...

Użytkownik Romeo Avatar czosnek1802
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.9TD Alfa Romeo 147 1.9jtdm 16v

Domyślnie

Poduszka święci raczej na pewno przez poruszenie kabli/kostki pod siedzeniem. U mnie to norma. Scisnij mocno kostkę pod siedzeniem kierowcy i pasażera. Czasem sama znika kontrolka, a czasem muszę podpiac komputer. Jeszcze podczas regulacji wysokości siedziska jest ten sam problem. Co do migania, znajomy w aucie tak miał jak mu alternator padał i miał skoki ładowania.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

To tylko sugestia z tym aku, sprawdź sobie ile masz na zimnym silniku napięcie na aku (powinno być ok 12v) a ile na włączonym aucie i włączonych światłach (powinno być ok 14v) Może słuchałeś długo radia i aku sie wyładowało a odpalenie go dokończyło. Podładuj i daj znać czy miga dalej. Rozumiem,że nic z aucie nie wymieniałeś ostatnio, tzn nie ingerowałeś z elektryke ?

Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Lancia Delta III

Domyślnie

Właśnie byłem na chwilę w samochodzie , tak zobaczyć czy wszystko ok i właśnie nie wszystko okej...
    Mianowicie , przekręciłem kluczyk , zgasły kontrolki ( oprócz poduszki ) i zacząłem kręcić...Nie minęła sekunda i zegary zgasły....I nic...Wyjąłem kluczyk ze stacyjki , po chwili jeszcze raz to zrobiłem ale gdy tylko zauważyłem że kontrolki zaświeciły się a zegary zaczęły migać wyjąłem ze stacyjki i juz nic nie próbowałem robić... Pomóżcie , bo nie zasnę :/

Dodano po 5 minutes:

Nie słucham w ogóle muzyki na wyłączonym silniku ani nie ingerowałem nic w elektryke...

Dodano po 2 minutes:

Nie posiadam czegoś takiego jak prostownik ani nie mam urządzonka do sprawdzenia napięcia . Jestem " lewy " w tych sprawach...Jeszcze jakbym był w Krakowie to na pewno któryś przyjaciel by mi pomógł ale obecnie mieszkam 30 km za Krakowem....
    Ostatnio edytowane przez Wesoły_Kr ; 13-01-2015 o 23:41 Powód: Dodano

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

To zostaje Ci tylko nic innego jak terapia szokowa tzn odpięcie aku na 10 min. Odpinasz jedną klemę, a najlepiej dwie, odczekasz 10 min, zakładasz klemę i sprawdzasz co się dzieje. Skoro i tak nie śpisz to godzina o której Ci odpisuje nie ma znaczenia

Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Lancia Delta III

Domyślnie

Cin , już spałem , ponad 30 km busem do pracy...ehhh
    Dziś będę działał z prostownikiem i sprawdzeniem napięcia. Ale wg Was zamawiać już akumulator ? Jak go oglądałem wczoraj w nocy nie wyglądał na nowy....
    Jaki polecacie ? Centra ( Exide ) ,Varta ? 70 , 74 ,77 Ah ?