Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: WYPADEK - Co dalej?

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie WYPADEK - Co dalej?

Niestety 17.02.2015 jakiś bandyta wjechał w mieście na skrzyżowaniu na czerwonym świetle w prawy bok mojej AR GT z prędkością jak szacują świadkowie ok 120 km/h.

Jak się domyślacie z auta niewiele zostało. W aucie jechałem z mamą, która jest teraz w szpitalu (ma krwotok podczaszkowy).

Mnie po obserwacji wypisali. (Przy okazji, pół dnia na intensywnej terapii, rzecz niezapomniana. Ale i tak mamy szczęście, że w ogóle żyjemy)

Boli mnie strasznie głowa, mam ograniczoną ruchomość szyi, słyszę pisk w uchu. Byłem badany na bieżąco, robili mi TK, RTG, EKG i td. Objawów neurologicznych brak, ale mam się zgłaszać na obserwację do neurologów. Nie mogę do końca pozbierać myśli.

Co mam zrobić? Zgłaszać się do ubezpieczyciela? Jak dalej załatwiać tą sprawę? Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Trochę trudno mi pozbierać myśli.

Tak przy okazji: są świadkowie, jeden ma nagrany film, jak bandzior wjeżdża z gazem w podłodze na czerwonym i td...

Zdjęć auta na razie nie mam, nie dałem rady wysiąść z auta sam. Sanitariusze zawinęli mnie w kaftany, w karetce dostałem kroplówki, tlen, etc...
    Z tego co wiem auto dostało na wysokości tylnego prawego koła. Które jest teraz w środku bagażnika. A nawet z lewej strony jest karoseria pokrzywiona.

Jeśli któreś z Was, Koledzy i Koleżanki, miało nieprzyjemność być w podobnej sytuacji, to napiszcie co powinienem teraz zrobić. Dzięki.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    ar 155

Domyślnie

może załóż ten temat w jakimś dziale gdzie więcej ludzi go przegląda a nie w tematyce GT, co do procedur są takie same dla każdego auta...

zdrówka życzę !

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Racja. Wrzuciłem do Forum Ogólnego.
    Dziękuję.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150KM

Domyślnie

Sprawca nieznany jeszcze?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    GT

Domyślnie

przy wypadkach zawsze szyja w kaftan dłuższe l4 i większe odszkodowanie z NNW ;]

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    z za kierownicy
    Auto
    AR 3.2 Q4

Domyślnie

Jeśli jest sprawca znany, lub chociaż nr rej, masz film i świadków,zapewne była tez policja, by odciążyć głowę w tej trudnej sytuacji możesz zgłosić się do jakiejś sprawdzonej firmy, która zajmuje się sprawami odszkodowania po wypadkach komunikacyjnych, onio cenia możliwości uzyskania odszkodowania, rekompensaty za rehabilitacje, a tym samym niezdolność do pracy Twoja jak i mamy,oczywiscie w ostateczności pokierują sprawę do sądu – to niestety trwa i wymaga masy dokumentów medycznych.

Z tego Co napisałeś mama jest w dość poważnym stanie, a u Ciebie mogą się pojawić objawy nawet po kilku dobach. Ponieważ na razie stłuczenie i obrzęk tkanek miękkich może utrudniać obraz TK lub MRi, możliwe jest że na tym etapie nie są widoczne jeszcze wypukliny z dysków kręgowych i uciski które mogą powodować. Mam nadzieje że wypościli Cie w kołnierzu - jeśli nie to pożycz lub zakup i noś około 4-6 tygodni + leki przeciwzapalne/przeciwbólowe, ponieważ ograniczenie ruchomości szyi na pewno będzie sie pogłębiać, sztywnieć w zależności w jaki sposób doszło do skrętu/zgięcia i uderzenia głową( poduszki, szyba, fotel itd), piski w uszach mogąbyć wywołane wstrząśnieniem, a do tego może pojawić się bolesność barków i pleców( w zależności od tego jak mocno szarpnęło pasem i jak bardzo się napiołeś w momencie uderzenia,może dojść nawet do wybicia barku), drętwienia palców, mrowienia, mogą pojawić się zawroty głowy, zaburzenia wzrokowo-słuchowe(piski, szumy w uszach, zaburzenia pola widzenia), ból stawów skroniowo-żuchwowych, światłowstręt- reakcja nawet na słabe oswietlenie), zmęczenie, zaburzenia poznawcze. Mam nadzieje że choć trochę pomogłam i szybkiego powrotu do zdrowia życzę.
    Ostatnio edytowane przez 1234mjm ; 19-02-2015 o 23:21

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150KM

Domyślnie

Jeśli znajdą sprawcę to z jego OC, ze swojego NW, jakiegoś ubezpieczenia z pracy itp. oczywiście uzyskasz bardzo spore środki. Ważne żeby, tak jak napisała koleżanka, iść do firmy, która za jakiś tam % odszkodowania poprowadzi sprawę. Poszukałbym tej firmy już, bo istotna jest dokumentacja jaką musisz gromadzić. Powiem Ci na moim przykładzie: żona stała w korku, w tył wjechał jej jakiś student. Uderzyła się głową w zagłówek i bolał ją kark. Znajomy pracował w takiej firmie właśnie i poszliśmy z tym do niego. Jakieś wypisy z rehabilitacji, prześwietlenia itp. i po drugiej ugodzie dostaliśmy jakieś 7 tys. PLN tylko dlatego, ze żona uderzyła się w głowę i bolał ją kark. Do tego naprawa auta - od razu waliłbym do ASO. Dadzą Ci auto zastępcze, mają swoich prawników, załatwią wszystko za Ciebie, będziesz tylko podpisywał pełnomocnictwa. Będziesz miał auto na oryginalnych częściach, proste, zrobione zgodnie ze sztuką. Do tego nie wiem czy wiesz, ale z racji takiej kolizji przysługuje Ci również z OC sprawcy odszkodowanie za obniżenie wartości auta, bo już nie jest bezwypadkowe. Np. znajoma z tego tytułu dostała za swoją Kię Ceed 1500 zł. Powodzenia.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar boney
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 166 2.4 JTD 136HP

Domyślnie

Ja miałem podobne doświadczenie 2 lata temu, pozwolę sobie napisać swoją opinię.

Przede wszystkich masz do zgłoszenia 2 szkody. Szkodę na pojeździe , oraz szkodę na osobie (osobach w tym przypadku). Zgłaszasz to do firmy, w której sprawca miał OC. Zacznij od samochodu, bo z tym masz już jasność.
    Jeśli uszkodził Ci się telefon, laptop, coś co miałeś w aucie również to możesz zgłosić.

Zgłaszanie pojazdu: podasz wszystkie dane, przyjedzie rzeczoznawca, wyceni, potem pewnie wyślą Ci jakiś kosztorys, przeleją kasę od razu na konto. Odwołaj się potem, może coś ugrasz. Jeśli uznasz, że kwota jest śmiesznie niska idź do firmy która zajmuje się odzyskiwaniem odszkodowań. Jest ich pełno, ale sam już nie ugrasz nic, oni sobie pobiorą np. 20% ale tej kwoty którą dodatkowo ugrają.

Zgłaszania osoby: musisz zaczekać aż zakończysz leczenie. Najpierw Ty, potem mama. To dwie oddzielne szkody. Robisz podobnie jak w przypadku samochodu, zgłaszasz szkodę na sobie, załączasz jak najwięcej informacji co Ci było, pewnie wyślą Cię na komisję lekarską która orzeknie jaki jest uszczerbek na zdrowiu. Najpierw działaj sam, kasę Ci jakąś wyślą. Potem napisz odwołanie. Na końcu idź do firmy odzyskującej odszkodowania (idź mam na myśli skontaktuj się mailowo i opisz sprawę).

Mam nadzieję , że pomogłem. Pisz śmiało w razie czego.

Powodzenia, wracaj do zdrowia i nie daj się wydymać ubezpieczalni.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Cytat Napisał MastaMari Zobacz post
    przy wypadkach zawsze szyja w kaftan dłuższe l4 i większe odszkodowanie z NNW ;]
    a potem płacz, że OC drożeje..
    że, karetka do umierających nie dojeżdża na czas itd.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

A doczytales ze tu napisano o NNW a nie o oc sprawcy ??