Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: AR 156 2.0TS problem z mocą

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0

Angry AR 156 2.0TS problem z mocą

Silnik odpala normalnie,od 1000rpm do 3000rpm jest wielkim mułem gaz do dechy i powoli się rozpędza po osiągnięciu 3000rpm alfa rusza z kopyta, są dni ze auto szarpie jakby się dusiło. Pierwsza wizyta u mechanika : wywnioskował ze padnięta sonda lambda. Wymieniłem ja na Boscha (300zl) wyczyściłem od razu przepustnice niestety nic to nie dało, wymieniłem wszystkie świece (NGK) dalej to samo wymieniłem wszystkie filtry razem z olejem (Motul 10W40),a także przepływomierz auto dalej jest mulaste do 3000rpm na każdym biegu . Pojechałem wiec do drugiego mechanika który stwierdził ze to dziury przed sonda, dokładnie sprawdziłem nie ma żadnej dziury. Nie mam pojęcia co się dzieje z moja AR bardzo proszę o pomoc

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

Cytat Napisał Bronek Zobacz post
    Silnik odpala normalnie,od 1000rpm do 3000rpm jest wielkim mułem gaz do dechy i powoli się rozpędza po osiągnięciu 3000rpm alfa rusza z kopyta, są dni ze auto szarpie jakby się dusiło. Pierwsza wizyta u mechanika : wywnioskował ze padnięta sonda lambda. Wymieniłem ja na Boscha (300zl) wyczyściłem od razu przepustnice niestety nic to nie dało, wymieniłem wszystkie świece (NGK) dalej to samo wymieniłem wszystkie filtry razem z olejem (Motul 10W40),a także przepływomierz auto dalej jest mulaste do 3000rpm na każdym biegu . Pojechałem wiec do drugiego mechanika który stwierdził ze to dziury przed sonda, dokładnie sprawdziłem nie ma żadnej dziury. Nie mam pojęcia co się dzieje z moja AR bardzo proszę o pomoc
    Miałem bardzo podobne objawy a winowajcą okazał się zatkany katalizator.

Pzdr

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Donik
    Mieszka w
    Okolice Kielc [TKI]
    Auto
    ALFA 156 1.8 TS 140 KM 03' Grigio Africa

Domyślnie

Dokladnie. U mnie w 1.8 bylo to samo. Jeden z katalizarorow tutaj przy silniki pękł w środku na pół i zatkal wylot przez co alfa byla mułem i do dokumentym
    Sprawdz to

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Pomorskie
    Auto
    156

Domyślnie

ja już kilka TS przerabiałem na swojej skórze, to, że pokazuje w kompie problemy z sondą, nie oznacza wcale że ona jest problemem, w dwóch TS, 2.0 155KM i 1.8 TS miałem właśnie uwalony przepływomierz, stąd brak mocy, złe odczyty i wszystko wskazywało na sondę...
    Mało tego w tej 1.8 wymieniałem 3 przepływomierze używane, w tym jeden "niefabryczny" i tylko 1 na 3 dopiero załatwił sprawę.

Przede wszytkim odczyt rzeczywisty parametrów przez FES i bedzie widać gdzie ma problem i z czym.

W 2.0 TS jest też wariator zmiennych faz rozrządu, on właśnie przy +/- 3000obr zmienia fazy, jeżeli będzie pierdykniety to albo własnie do 3 tys bedzie muł -najczęściej-albo powyżej 3tys nie bedzie czym jechać. Warto sprawdzić.
    Ostatnio edytowane przez Arturro ; 01-04-2015 o 08:14

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0

Domyślnie

Dzieki za podpowiedzi do konca tygodnia przejze autko i poinformuje co odkrylem

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0

Domyślnie

rozebralem dzisiaj wydech katalizatora nie ma nawet o tym nie wiedzialem . Wiec wyglada na to ze to wariator. Czy jest mozliwosc regeneracji go? czy koniecznie musze kupic nowy ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Donik
    Mieszka w
    Okolice Kielc [TKI]
    Auto
    ALFA 156 1.8 TS 140 KM 03' Grigio Africa

Domyślnie

A klekocze Ci wariator? Ja regenerowalem tym zestawem naprawczym ale to ch... warte. Chyba ze oddasz do naszego kolegi z forum ktory podobno robi jak nalezy za nie duze pieniądze. Ja osobiście kupilem nowy i mam spokoj pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar yarecky
    Mieszka w
    krakow wieliczka bochnia
    Auto
    AR145 1.6 boxer:), AR145 1.7 16V boxer:)

Domyślnie

Nie wyglada ze to wariator. Wariator do tego nic nie ma. Mozna sprawdzic napewno tez ustawienie rozrzadu czy sie zgadza.
    Jesli masz TSa 155KM to pewnie masz tam jedna sonde lambda. Katalizator w tym aucie jest niepotrzebny. Przeplywomierz u siebie w 2.0TS(M1.5.5) diagnozowalem tak ze odpialem wtyczke i samochod przechodzil w tryb awaryjny i wtedy zobaczyc jak jedzie.
    Sprawdz tez rurke gumowa kolo przeplywmierza przy dolocie.
    Cytat Napisał Bronek Zobacz post
    rozebralem dzisiaj wydech katalizatora nie ma nawet o tym nie wiedzialem . Wiec wyglada na to ze to wariator. Czy jest mozliwosc regeneracji go? czy koniecznie musze kupic nowy ?
    Ostatnio edytowane przez yarecky ; 03-04-2015 o 22:19 Powód: Dodano

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0

Domyślnie

Dzis postaram sie sprawdzic przeplywomierz , rury wymienienialem przy nim bo byly dziury jak kupilem AR. Wydaje mi sie tez ze silnik wlasnie chodzi jak diesel ale tego w 100% nie jestem pewien bo mam lekka dziure na zlaczu elastycznym zaraz za sonda lambda i w tlumiku koncowym, ale jak slucham silnika to prawie klekocze jak ojca chrysler 2,5 w diesel'u . Tak mam TS'a 155KM

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0

Domyślnie

odlaczylem przeplywomierz obroty troche falowaly ale to chyba normalne lecz auto mialo w koncu moc bez problemu na niskich obrotach auto jechalo ruszalo z kopyta wiec do wymiany przeplywomierz ?