Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Problem z ASR , klakson, spryskiwacze.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie Problem z ASR , klakson, spryskiwacze.

Witam Potrzebuję małej pomocy, być może ktoś się z tym spotkał. Moja 147ka 1.9 115KM boryka się z kilkoma problemami. Mianowicie jakiś czas temu pojawił się jak dla mnie największy problem z ASR. Jadąc prostą drogą jak dodaję gazu, przyśpieszam to tak jakby blokuje mi któreś koło i na zegarach miga ta kontrolka od ASRu. Dodam że gdy wyłączam przyciskiem ASR to normalnie jeżdżę. Może ktoś miał podobny problem?

Kolejnym problemem są niedziałające spryskiwacze. Nie ma żadnej reakcji na próbę spryskania zarówno z tyłu jak i z przodu. I tu jak dla mnie totalna abstrakcja , nie sądziłem że tak się da, myślałem że silniczek jakiś czy coś podobnego jest padnięte ALE gdy któregoś dnia próbowałem użyć klaksonu ten nie zadziałał, pod domem chciałem sprawdzić o co chodzi więc probowałem zatrąbić. Klakson nie działał za to słychać było działający silniczek spryskiwacza

Ostatnim mankamentem jest niedziałająca regulacja góra dół świateł. Żadne światła się nie podnoszą. gdyby jedno się nie podnosiło to wymieniłbym silniczek i tyle ale tu obawiam się że gdzie indziej może leżeć problem skoro żaden nie działa.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc, ewentualnie ktoś może poleci mi dobrego elektryka z Lublina i okolic? Pozdrawiam Kamil

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Tylny spryskiwacz być może wyleciał z gniazda w tylnej klapie. Jeśli przy zamkniętej klapie po pryskaniu leci Ci płyn "od środka" po tylnym zderzaku to problem właśnie w tym. Z przodu z kolei mogło się zapchać. Z drugiej strony jeśli włącza się silniczek spryskiwaczy przy klaksonie to obstawiam zwarcie w kablach gdzieś przy manetce.

Przy światłach sprawdź czy silniczki działają. Jeśli ich nie słychać lub słychać je cały czas to coś jest z nimi nie tak. Szczególnie jeśli miałeś zaparowane reflektory bo to znaczy że była w nich woda i silniczki zamokły

Wyryte rantem felgi

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Dzięki za pomoc, tak jak myślałem winowajcą niedziałających spryskiwaczy jest tak jak mówiłeś jakieś zwarcie. A co do świateł zaraz biorę się do roboty

A co z tym ASRem?

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Jak Ci któreś koło przychamowuje to znaczy że ABS się załącza bo jedno koło kręci się szybciej. Sprawdź hamulce czy klocki w którymś kole nie trą o tarcze. Ręczny tez sprawdź

Wyryte rantem felgi