Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Odcięcie zapłonu przy gwałtownym przyśpieszaniu JTD

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 156 2.4Jtd 2000r 136KM

Domyślnie Odcięcie zapłonu przy gwałtownym przyśpieszaniu JTD

Witam! 2.4JTD 136KM Na forum spotykam się z odcinaniem (mocy) przy 3,5 tys. itp u mnie sprawa wygląda następująco: przy gwałtownym dodaniu gazu od około 3000 obrotów auto odcina zapłon całkowicie gaśnie,po chwili bez problemu odpala ,początkowo wyskakiwał błąd czujnika rozrządu i za dużego ciśnienia paliwa, 2 mechaników wymieniło mi: pompę CR,wszystkie wtryski,czujnik położenia rozrządu,nowy czujnik ciśnienia na pompie CR,czujnik ciśnienia na listwie CR,filtr paliwa koszty około 2000zł i bez efektu,gdy gaz dodaje powoli wszystko jest ok jadące auto z podpiętym kompie w momencie odcięcia wyskakuje błąd zbyt wysokiego ciśnienia paliwa nie znam kodów bazuje na tym co mówi mechanik...proszę o pomoc

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kalwaria Zebrzydowska
    Auto
    Giulia Veloce MY' 2019 2.0 280KM

Domyślnie

a regulator Ciśnienia Paliwa ? został stary czy nowy bo objawy wskazują na regulator albo czujnik Ciśnienia paliwa jest uszkodzony jezeli był zamontowany uzywany mogł byc uszkodzony jak i pompa i regulator , przydały by sie logi ciśnień paliwa

lub uszkodzony Potencjometr czy pedale gazu. ale to moja sugestia

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Ile jeszcze wydasz niepotrzebnie pieniędzy zanim będziesz miał sprawne auto? Najpierw trzeba było zasięgnąć wiedzy na forum i ewentualnie poprosić kogoś obeznanego z Twojej okolicy (choć ciężko zgadywać skąd jesteś, bo nie uzupełniłeś profilu...), żeby to porządnie zdiagnozował.

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

regulator ciśnienia paliwa nowy oryginalny,jestem z okolic Leszno-Głógów auto robione u gościa specjalizującego się w alfach w Lesznie i u znajomego elektryka dodam że komputer też zmieniony i nie ma pomysłów już

Użytkownik Rowerzysta Avatar Competizione
    Mieszka w
    Wołczyn
    Auto
    166 2.4 jtd 10v

Domyślnie

Cytat Napisał alfamx Zobacz post
    Witam! 2.4JTD 136KM Na forum spotykam się z odcinaniem (mocy) przy 3,5 tys. itp u mnie sprawa wygląda następująco: przy gwałtownym dodaniu gazu od około 3000 obrotów auto odcina zapłon całkowicie gaśnie,po chwili bez problemu odpala ,początkowo wyskakiwał błąd czujnika rozrządu i za dużego ciśnienia paliwa, 2 mechaników wymieniło mi: pompę CR,wszystkie wtryski,czujnik położenia rozrządu,nowy czujnik ciśnienia na pompie CR,czujnik ciśnienia na listwie CR,filtr paliwa koszty około 2000zł i bez efektu,gdy gaz dodaje powoli wszystko jest ok jadące auto z podpiętym kompie w momencie odcięcia wyskakuje błąd zbyt wysokiego ciśnienia paliwa nie znam kodów bazuje na tym co mówi mechanik...proszę o pomoc
    A mechanik jest pewien że to ciśnienie paliwa ? Dla mnie to idealny przykład zajechanej turbiny. Identyczne objawy miał znajomy też w 136 PS tyle że w 166. Przy drastycznym deptaniu samochód dostawał buta i szarpał i słabł- okazało się że wąż podciśnienia dziurawy, więc wymienił. Po wymianie węża samochód chodził dobrze przez chwilę i było to samo tyle że samochód słabł bardzo mocno właśnie przy 3500 rpm i gasł. Też cudów szukali i okazało się że zajechane turbo się odłączało i silnik gasł. Poszukaj w tym przyczyn.

P.S. Współczuję Ci takich problemów, całe szczęście że ja takich nie mam ani u siebie ani u ojca w 166 140PS.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kalwaria Zebrzydowska
    Auto
    Giulia Veloce MY' 2019 2.0 280KM

Domyślnie

a może to błąd zbyt wysokiego Ciśnienia Powietrza? a mechanik źle odczytuje błąd ?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Proponuję wkleić screen błędów lub logi. Bez konkretnych danych o błędach możemy wróżyć z fusów.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa 156 2.4 jtd 136 KM 98r.

Domyślnie

Mialem tak samo lub bardzo podobnie..i była to zapieczona geometria kierownic turbiny..poprostu nazbierala sie tam sadza,nagar..mozna to zrobić samemu lub dac mechanikowi albo do profesjonalnej regeneracji..ja zrobilem sam i jest ok.

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

dzięki za podpowiedzi...w przyszłym tygodniu jeszcze raz prze diagnozuje kompem i napiszę o dokładnych codach błędów itp, jeżeli chodzi o turbinę to powinien wyskakiwać błąd przeładowania (a nie wyskakuje) ,no i auto powinno stracić moc i przejść w tryb awaryjny a ono po prostu gaśnie dla tego turbiny jeszcze nie ruszałem,w układzie paliwowym zostaje jeszcze tylko pompa w baku ale ona raczej nie powodowała by zbyt wysokiego ciśnienia w układzie

Użytkownik Rowerzysta Avatar Competizione
    Mieszka w
    Wołczyn
    Auto
    166 2.4 jtd 10v

Domyślnie

Cytat Napisał alfamx Zobacz post
    dzięki za podpowiedzi...w przyszłym tygodniu jeszcze raz prze diagnozuje kompem i napiszę o dokładnych codach błędów itp, jeżeli chodzi o turbinę to powinien wyskakiwać błąd przeładowania (a nie wyskakuje) ,no i auto powinno stracić moc i przejść w tryb awaryjny a ono po prostu gaśnie dla tego turbiny jeszcze nie ruszałem,w układzie paliwowym zostaje jeszcze tylko pompa w baku ale ona raczej nie powodowała by zbyt wysokiego ciśnienia w układzie

I tu ci zrobię zagwózdkę bo u kumpla nie wyskakiwał żaden błąd, nawet check engine na czerwono przy pełnym bucie tak jak to często bywa przy przeładowaniu. Tak jak pisał kolega wyżej zapieczone kierownice geometrii mogą być przyczyną, akurat u kumpla było coś z wirnikiem. Ja nadal bym sugerował problem z turbiną.