Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Prośba o radę - Alfa Romeo 159 1,9 JTD, 1999

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159, 2.0 170 KM, 2011

Domyślnie Prośba o radę - Alfa Romeo 156 1,9 JTD, 1999

Alfoholicy!

Mam rozterkę. Jeździłem moją kochaną Alfką ponad 2,5 roku. Jeździła niezawodnie! Przeglądy nie wykazywały żadnych potrzeb naprawczych. Wymieniałem tylko filtry i płyny. Nagle od jakiegoś czasu zaczęła się pewna reakcja łańcuchowa - wydawała dziwne dźwięki, z okolicy kół, później coś z układy kierowniczego.

Oddałem do mechanika i oto lista napraw:

górne wahacze -
    Dolne wahacze
    Łącznik tył
    Łącznik przód -
    Końcówki drążków kierowniczych
    osłony przegubów
    Tarcze tył
    Tarcze przód -
    Klocki przód
    Klocki tył
    Linki
    Filtr oleju
    Filt powietrza

Wtedy stwierdziłem, żeby jeszcze doliczył mi rozrząd bo 200 000 strzeliło i filtry powietrza i oleju.

Dostałem wycenę: 3850.
    Mam problem, bo nie wiem czy opłaca się inwestować w 15 letnią alfkę tyle gotówki, szczególnie, że zauważyłem, ze przy łączeniu progów pojawiła się rdza.

Kocham moją Alfkę, ale nie jestem bogaczem, dlatego zastanawiam się czy opłaca się wydać 4k na to.

Mogę prosić Was o opinię. Sprzedać alfkę po najmniejszej linii oporu - wówczas dołożyć i kupić inną. Czy naprawiać - i mieć nadzieję, że nie nastał jej czas..

Proszę o radę
    Ostatnio edytowane przez Luis10rm ; 20-04-2015 o 15:14

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Świebodzin
    Auto
    Alfa 156 2.4 przed FL

Domyślnie

Hej kolego,ja też mam trochę do wymiany lecz ja robię sobie wszystko sam napiszę ci mniej więcej ile części kosztują może znajdziesz jakiegoś znajomego mechanika i zrobi ci to taniej
    Komplet zawieszenia przód czyli dolny górny wahacz drążki stabilizatora przód 480 zł
    Koszt zawieszenia tył 500zł
    Klocki przód tył 250zł
    Tarcze 500zł
    Filtr oleju 70 zł
    Powietrza 70 zł
    Końcówki drążków 150 zł
    Rozrząd kompletny 500zł
    Nie wiem jakie linki linka ręcznego ?
    Razem w zaokrągleniu 2900 zl czyli mechanik kasuję ciebie gruubo ponad 1000zł bo ja tutaj podaję cenę części wysokiej lub średniej jakości
    I radził bym ci ją naprawić będziesz wiedział na czym siedzisz a tak kupisz i też będziesz musiał w nią włożyć

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Luis10rm Zobacz post
    Alfoholicy!

Mam rozterkę. Jeździłem moją kochaną Alfką ponad 2,5 roku. Jeździła niezawodnie! Przeglądy nie wykazywały żadnych potrzeb naprawczych. Wymieniałem tylko filtry i płyny. Nagle od jakiegoś czasu zaczęła się pewna reakcja łańcuchowa - wydawała dziwne dźwięki, z okolicy kół, później coś z układy kierowniczego.

Oddałem do mechanika i oto lista napraw:

górne wahacze -
    Dolne wahacze
    Łącznik tył
    Łącznik przód -
    Końcówki drążków kierowniczych
    osłony przegubów
    Tarcze tył
    Tarcze przód -
    Klocki przód
    Klocki tył
    Linki
    Filtr oleju
    Filt powietrza

Wtedy stwierdziłem, żeby jeszcze doliczył mi rozrząd bo 200 000 strzeliło i filtry powietrza i oleju.

Dostałem wycenę: 3850.
    Mam problem, bo nie wiem czy opłaca się inwestować w 15 letnią alfkę tyle gotówki, szczególnie, że zauważyłem, ze przy łączeniu progów pojawiła się rdza.

Kocham moją Alfkę, ale nie jestem bogaczem, dlatego zastanawiam się czy opłaca się wydać 4k na to.

Mogę prosić Was o opinię. Sprzedać alfkę po najmniejszej linii oporu - wówczas dołożyć i kupić inną. Czy naprawiać - i mieć nadzieję, że nie nastał jej czas..

Proszę o radę
    No to dolicz sobie jeszcze zbieżność po wymianie elementów zawieszenia i blacharza z lakiernikiem na tą rdzę.
    Jak nic nie robiłeś przez 2.5 roku no to się nazbierało.
    A odnośnie pytania - zawsze się może zdarzyć że kupisz padakę, którą jakiś koleś jeżdził np. 5 lat nic nie robiąc tyle tylko , że obcą i nie będziesz wiedział czy nie jest w sumie gorsza niż obecna Twoja.

No ale wybór należy do Ciebie, zawsze można kupić Korsę, tańsza w eksploatacji.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Świebodzin
    Auto
    Alfa 156 2.4 przed FL

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    No ale wybór należy do Ciebie, zawsze można kupić Korsę, tańsza w eksploatacji.
    I mózg rozjeb...

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Filtry,olej,klocki,tarcze a nawet górne wahacze ,łączniki i końcówki drążków można zrobić samemu .Jak masz garaż i żabę.Z tym ,że widze że własciwie całe przednie zawieszenie masz do wymiany .Mnie by sie nie chciało dolnego wahacza samemu wyciągać.Ja bym pojechał tylko z rozrządem,dolnym wahaczem(może) i osłonami przegubów ale też bym sie wahał czy samemu nie rozkręcać.No i zbieżność na to wszystko.A ceny,no cóż po taniości cały przód za "pinset" a po drogości to jak kolega wyżej napisał.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Świebodzin
    Auto
    Alfa 156 2.4 przed FL

Domyślnie

Cytat Napisał Alfi Zobacz post
    po taniości cały przód za "pinset" a po drogości to jak kolega wyżej napisał.
    Po taniości to bardziej za 300 by miał.Na allegro jest całe zawieszenie fasta za 480 zł .

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Kup ode mnie 1,9 jtd 105 KM 2001 r przywieziona z Włoch 4 lata temu.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krzyzie
    Mieszka w
    Wągrowiec/Rabowice
    Auto
    Alfa Giulia 2,0 280KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Alfi Zobacz post
    Mnie by sie nie chciało dolnego wahacza samemu wyciągać
    Czemu by ci się nie chciało - według mnie dolny wymienia się łatwiej niż górny jeden sworzeń, cztery śruby do sanek przykręcane - chyba że o czymś zapomniałem jak wymieniałem u siebie łącznie z amorami.
    Druga sprawa jeżeli ktoś wcześniej przekładał już śrubę od górnego wtedy górny to 15 minut i wtedy jest łatwiej.

pozdro
    krzyzie
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
    Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maciaba
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 110KM 2000

Domyślnie

Z tą ceną to trochę popłynął.

Napisz do autosklep24.pl koledzy Ci na pewno dobiorą dobre części, doradzą, i dadzą dobrą cenę przy takiej ilości gratów. Mechanicy często mają swój narzut na gratach i chcą Cię naciągnąć. Za 3850 to byś kupił dwie dwumasy i dwa komplety sprzęgła.

Mówię, podbij do chłopaków z AS24 niech Ci skompletują zestaw gratów (mają z pewnych źródeł) i na pewno dadzą Ci dobrą cenę na hasło alfaholicy XD. Wtedy zaopatrz się w graty i powoli wymieniaj.

Zresztą tak jak chłopaki piszą, kupisz kolejne za 10k i będzie to samo do wymiany.
    Ostatnio edytowane przez maciaba ; 23-04-2015 o 19:41