Witam,
Jestem posiadaczem Alfy Romeo 147 2.0 Selespeed od 1 roku. Wiem , że Selespeed nie jest zbytnio polecany, ale niestety potrzebuje automatycznej skrzyni biegów. Lubie grzebać w silnikach (głównie w starych motocyklach). Na początku miałem sporo problemów z tą skrzynią. Często się zawieszała, poczytałem trochę, po majstrowałem wymieniłem przekaźniki i od tamtej pory jeździ mi się na prawdę nieźle (co prawda dalej potrafi się zaciąć , ale to już bardzo rzadko i nie mam z tym większego stresu).
Polubiłem Alfę (myślałem o kupieniu czegoś innego , ale po dłuższym namyślę stwierdziłem , że podoba mi się ta Bella i nie chce jej wymieniać na nic innego). Teraz zaczęły się drobne schody, tego lata postanowiłem poważnie wziąć się za mechanicznie jak i wizualnie.
Pierwszym problemem są błędy jakie wywala mi wywala (załączam screena z błędami) . Mogli byście pomóc mi rozszyfrować te błędy? Wiem , że któryś z nich odpowiedzialny jest za to, iż mam podłączony gaz ( roczny sekwencja) .
Kolejną sprawą jest płyn w skrzyni biegów. Zauważyłem ubytek w płynie (stan minimum), czy polecacie wymianę płynu, czy jego dolanie (słyszałem , że nie trzeba go wymieniać, ale chciał bym dowiedzieć się dokładnie). I co zrobić, aby skrzynia nie miał problemów w przyszłości, jak odpowiednio o nią dbać?
To są pierwsze rzeczy jakie chciał bym zrobić. Koleją będzie wymiana amortyzatorów, bądź samych sprężyn w amortyzatorach (aby założyć 17") Ale to nie teraz , najpierw mechanika.