Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Pomoc . Doprowadzenie do ładu. (błędy itd..)

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Pasniko
    Mieszka w
    Józefów
    Auto
    Alfa 147 2.0 TS Selespeed 2001r.

Domyślnie Pomoc . Doprowadzenie do ładu. (błędy itd..)

Witam,
    Jestem posiadaczem Alfy Romeo 147 2.0 Selespeed od 1 roku. Wiem , że Selespeed nie jest zbytnio polecany, ale niestety potrzebuje automatycznej skrzyni biegów. Lubie grzebać w silnikach (głównie w starych motocyklach). Na początku miałem sporo problemów z tą skrzynią. Często się zawieszała, poczytałem trochę, po majstrowałem wymieniłem przekaźniki i od tamtej pory jeździ mi się na prawdę nieźle (co prawda dalej potrafi się zaciąć , ale to już bardzo rzadko i nie mam z tym większego stresu).
    Polubiłem Alfę (myślałem o kupieniu czegoś innego , ale po dłuższym namyślę stwierdziłem , że podoba mi się ta Bella i nie chce jej wymieniać na nic innego). Teraz zaczęły się drobne schody, tego lata postanowiłem poważnie wziąć się za mechanicznie jak i wizualnie.

Pierwszym problemem są błędy jakie wywala mi wywala (załączam screena z błędami) . Mogli byście pomóc mi rozszyfrować te błędy? Wiem , że któryś z nich odpowiedzialny jest za to, iż mam podłączony gaz ( roczny sekwencja) .
    Kolejną sprawą jest płyn w skrzyni biegów. Zauważyłem ubytek w płynie (stan minimum), czy polecacie wymianę płynu, czy jego dolanie (słyszałem , że nie trzeba go wymieniać, ale chciał bym dowiedzieć się dokładnie). I co zrobić, aby skrzynia nie miał problemów w przyszłości, jak odpowiednio o nią dbać?

To są pierwsze rzeczy jakie chciał bym zrobić. Koleją będzie wymiana amortyzatorów, bądź samych sprężyn w amortyzatorach (aby założyć 17") Ale to nie teraz , najpierw mechanika.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot_2015-04-27-20-34-22.jpg
Wyświetleń:	120
Rozmiar:	59.0 KB
ID:	164958  

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Pasniko
    Mieszka w
    Józefów
    Auto
    Alfa 147 2.0 TS Selespeed 2001r.

Domyślnie

Był by ktoś w stanie jakoś mi pomóc . Teraz głównie chciał bym zająć się skrzynią biegów. Co prawda nie mam z nią wielkich problemów, lecz stan oleju selespeed jest na minimum. Czy należało by ten olej wymienić, czy wystarczy dolać (ponadto nie wiem, jaki olej jest zalany)?

Co do błędów, też chciał bym je usunąć, więc jeśli ktoś mógł by podać jakieś wskazówki , był bym wdzięczny.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    156 SW, kappa coupe 2.0 turbo i inne takie :)

Domyślnie

skąd jesteś?
    jeśli z okolic moich - śląsk, gliwice, to pomogę, mam interfejs, troche wiedzy o selespeed.

Olej selespeed możesz dolać, możesz też wymienić, albo zrobić coś pośredniego czyli odessać ile się da od góry i dolać. o poziom oleju warto dbać i w skrzyni i w układzie sterowania.