Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Dwie zagadki

mmaciej_h
    Gość

Domyślnie Dwie zagadki

Witam ponownie,

mój problem opiszę możliwie krótko pierwsza sprawa, podczas jazdy za autobusem nadarzył się moment, aby go wyprzedzić . . . kierunek, but w podłogę i nagłe urwanie mocy a także komunikat "motor control system failure", następnie ciągły brak mocy, dopiero po wyłączeniu i włączeniu silnika problem ustąpił, jednak cały czas świeciła się żółta kontrolka (jeszcze przez jakieś 200 - 250 km, gdzie po tankowaniu i ponownym odpaleniu zgasła),
    druga sprawa to zauważyłem pewien odgłos, jakby to nazwać "trzepotania" (wydaje mi się, że dochodzi z tyłu auta), podczas jazdy na biegu bez dodawania gazu . . . czy to dwumas? a może jakiś problem z kołami po zmianie opon?
    Drodzy Forumowicze, proszę o porady, mieliście może podobne problemy? (dodam, że moje autko to AF147, 1.9JTD 150KM)

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Na pierwsze pytanie masz odpowiedz w głównym dziale: http://www.forum.alfaholicy.org/147_..._zrobiae_.html U mnie to były nieszczelne przewody, kiepsko pomimo czyszczenia działający overboost, a w szczególności zapieczona zmienna geometria. U mnie kontrolka MCSF gasła po wyłączeniu zapłonu. W ogóle niebezpieczna sytuacja wchodzenie w tryb awaryjny silnika podczas wyprzedzania.

mmaciej_h
    Gość

Domyślnie

dodam jeszcze jedną trochę dziwną przypadłość, czasami zauważam, że turbina włącza się przy 2tys obrotów i tak długo się rozpędza (nie wiem jak to ująć inaczej)

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6 benzyna, 2006

Domyślnie

Cytat Napisał mmaciej_h Zobacz post
    druga sprawa to zauważyłem pewien odgłos, jakby to nazwać "trzepotania" (wydaje mi się, że dochodzi z tyłu auta), podczas jazdy na biegu bez dodawania gazu . . . czy to dwumas? a może jakiś problem z kołami po zmianie opon?
    Drodzy Forumowicze, proszę o porady, mieliście może podobne problemy? (dodam, że moje autko to AF147, 1.9JTD 150KM)
    Mi ostatnio zaczęło pukać coś w prawym przednim kole przy skręcaniu w prawo, później już prawie cały czas i potem pukanie przeniosło się na lewe koło. W końcu pukało w obu kołach podczas normalnej jazdy i nasilało się jak puszczałem gaz. Wszystko stało się w przeciągu 50 km. Myślałem, że coś mi się podziało z przegubami ale okazało się, że po wymianie opon (2 tygodnie wcześniej) miałem niedokręcone koło, co ciekawe, lewe

Może to głupi zabrzmi ale jeśli wymieniałeś opony sprawdź czy masz dokręcone koła

mmaciej_h
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał spider Zobacz post
    Może to głupi zabrzmi ale jeśli wymieniałeś opony sprawdź czy masz dokręcone koła
    Dokładnie o tym samym pomyślałem i przy pierwszym postoju to zrobiłem, koła były dokręcone

a co do reszty ktoś ma może jeszcze jakieś rady?

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

A w jakim stanie masz te opony??

mmaciej_h
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sleyer3 Zobacz post
    A w jakim stanie masz te opony??
    opony drugi sezon są jeżdżone, poza tym, dziwny odgłos pojawił się po przejechaniu około 400 km na wymienionych gumach . . . .

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6 benzyna, 2006

Domyślnie

Cytat Napisał mmaciej_h Zobacz post
    opony drugi sezon są jeżdżone, poza tym, dziwny odgłos pojawił się po przejechaniu około 400 km na wymienionych gumach . . . .
    A może ciężarek od wyważania odpadł z koła i nie są dobrze wyważone?

Użytkownik Romeo Avatar SebaM
    Mieszka w
    BTM
    Auto
    GT 3.2

Domyślnie

Może pompa paliwa? Jak po tankowaniu się uspokoiło, to może właśnie ona szwankuje, ewentualnie filtr paliwa zawalony.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

U mnie ten komunikat się pokazał w podobnej sytuacji, Skoda 120 , bucik , łeeeee , i wstyd

Sytuacja powtórzyła się kilkukrotnie. Przyczyną był zawór na pompie wysokiego ciśnienia.
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>