Witam
Mam problem z tempomatem ponieważ nagle przestał działać. Nie zaświeca się nawet kontrolka zielona. Jak rozpoznać że np czujnik pod pedałem uszkodzony? Lub gdzie indziej szukać przyczyny?
Witam
Mam problem z tempomatem ponieważ nagle przestał działać. Nie zaświeca się nawet kontrolka zielona. Jak rozpoznać że np czujnik pod pedałem uszkodzony? Lub gdzie indziej szukać przyczyny?
Najprościej podpiąć kompa, co do czujnika to jeżeli on coś szwankuje( przynajmniej tak było u mnie ) to rozłącza tempomat ale po zgaszeniu silnika i odpaleniu znów działał.
Zepsuty czujnik sprzęgła nigdy nie załączy tempomatu. Podłącz komputer i tam sprawdzisz działanie czujnika sprzęgła oraz hamulca. A jak nie masz to schyl się do pedałów, zauważysz czujniki i zobacz czy pracują.
TRUE - jak jest błąd czujnika to tempomat nawet się nie zaświeci
Popatrzenie raczej nie pomoże. Te czujniki mają w sobie osobne styki dla załączania świateł stopu i osobne dla informacji do komputera.
Częsta przypadłość to, że światła działają OK a i tak błąd czujnika wywala.
A wzrokowo wszystko wygląda na dobrze bo czujnik się normalnie rusza.
Winne są styki w środku, te od informacji do kompa.
Ja obstawiam czujknik na pedale hamulca.
I radzę podpiąć i zdiagnozować kompem. Lub zaryzykować paręnaście czy dwadzieścia parę złotych i wymienić ale to opcja niedroga
lecz niekoniecznie właściwa![]()
Możecie jeszcze mi przypomnieć w której opcji w FESie sprawdza sie czujnik tempomatu? Bo dawno z niego nie korzystałem
Na oko to chłop w szpitalu umarł jak to mówią wiec wole to sprawdzić dokładnie poprzez kabel aby mieć pewność
Tak z ciekawości zapytamZa jakie światła czujnik odpowiada? Bo gdy naciskamy pedał hamulca to automatycznie się wyłącza
![]()
Ktoś może zna numer części tempomatu? Nie potrafią go w sklepie znaleźć
ale co dokładnie masz na myśli jako "części tempomatu" ?
http://allegro.pl/listing/listing.ph...1-default-0113
W sklepie nowy ma kosmiczną cenę.
Nadymione z komórki.