Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: "Charczące" radio na oryginalnych CD

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Domo
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD m-jet 16v 140 km - dzwon :( / Alfa Romeo GT 1.9 JTD m-jet 16v 150 km Q2 :)

Domyślnie "Charczące" radio na oryginalnych CD

Witam Panowie,

Jak w temacie - mam problem z wyraźnie charczącym radiem na oryginalnych płytach... Ktoś miał ten problem, znalazł rozwiązanie? Co ciekawe - nie na wszystkich płytach się to dzieje...

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Co dokładnie rozumiesz przez "charczące"? Najlepiej nagraj ten dźwięk i wrzuć filmik

Wyryte rantem felgi

Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD m-jet 16v 140 km - dzwon :( / Alfa Romeo GT 1.9 JTD m-jet 16v 150 km Q2 :)

Domyślnie

Ok, jutro nagram i wrzucę linka. Ogólnie chodzi o to że muzyka z płyty leci razem z takim charczeniem w tle wyraźnym, troche jak np. w przypadku słabo złapanej stacji radiowej... Ciężko to opisać werbalnie ale mega denerwuje.

Mieszka w
    Kielce
    Auto

Domyślnie

Powyżej widać różnice między odtwarzaniem radia a CD. Nie wiem o co tu chodzi - płyty nowe wyjęte z opakowania, kupione w empiku więc to nie kwestia ich oryginalności czy zniszczenia...

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Na czym ten filmik leży? bo nie chce mi go na telefonie odtworzyć

Wyryte rantem felgi

Mieszka w
    Kielce
    Auto

Domyślnie

http://patrz.pl/filmy/problem-z-radiem-alfa-romeo-147

Próbowałem przez youtube ale mogą być problemy z blokowaniem przez prawa autorskie. Powyżej przez patrz.pl

Użytkownik Świeżak Avatar szejker
    Mieszka w
    Strumień
    Auto
    Alfa Romeo 147 TI 1,6 120KM

Domyślnie

Żadne prawa autorskie tylko ustawiłeś film jako prywatny. A charczenie spowodowane laserem, tak samo gra gdy u znajomego zepsuty laser próbowałem jeszcze podkręcić, żeby mieć pewność, czy to na 100% laser, czy silnik od napędu płyty. Więc po podkręceniu zużytego lasera zaczęły płyty działać, ale był właśnie taki dźwięk.
    Może to być spowodowane też lataniem płyty, np. krzywo siedzi, coś mogło się przykleić na talerzyk albo górny docisk. Należy sprawdzić.
    Jeśli tam wszystko jest OK i płyta wydaje się obracać dobrze to pozostaje wymiana lasera albo zakup innego radia. Ja osobiście wziąłbym się za naprawę, ale pod warunkiem, że w sklepie elektronicznym dostałbym oryginalny laser lub możliwość zwrotu (kiedyś trafiłem na zamiennik na którym działały tylko oryginalne). Bo kupno używanego radia może wiązać się z ryzykiem, że za jakiś czas stanie się to samo.
    I nagrywaj filmiki na głośności max 40.
    Ostatnio edytowane przez szejker ; 14-05-2015 o 13:19

Mieszka w
    Strumień
    Auto

Domyślnie

Ale wątpię, że płyta krzywo siedzi, bardziej obstawiam laser. Patrz jak u siebie w starym discmanie dałem płytę i działa bez najmniejszego charczenia, nawet brak przeskoków.
    http://dziala.nawet.gdzy.krzywa.patrz.pl

Mieszka w
    Kielce
    Auto

Domyślnie

Płyta nie przeskakuje - w zasadzie idzie wszystko normalnie poza tym "charczeniem" idącym równolegle do odtwarzanej piosenki.

W przypadku wymiany lasera - gdzie można go dostać, za jakie pieniądze i jak skomplikowana jest wymiana? Wole włożyć nowy laser niż kupić używkę z jego niewiadomym stanem.

A może czyszczenie lasera pomoże?
    Ostatnio edytowane przez Domo ; 14-05-2015 o 14:18

Mieszka w
    Strumień
    Auto

Domyślnie

Aaa, jak kolega nie czyścił, to najpierw czyszczenie ;-) Patyczkiem z suchym wacikiem, albo izopropanolem. ŻADNEGO innego alkoholu, gdyż soczewka jest plastikowa i może zmatowieć. Izopropanol nie matowieje plastików i nie psuje elektroniki.
    W tym radiu nie robiłem lasera, ale pewnie będzie ciasno ze wszystkim... Tylko w sprzęcie domowym wymieniałem, model podany jest na laserze, koszt przeważnie zamiennik 20-30zl, oryginał (albo to po prostu tylko lepszy zamiennik) 50-70zl