Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Selespeed problem

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0TS Selespeed

Domyślnie Selespeed problem

Nie mam sily juz do Alfy Romeo. Tym bardziej modelu na jaki trafilem... Zakladam kolejny temat poniewaz nie moge nic znalezc o moim problemie. Sytuacja zaczela sie okolo 3-mcy temu. Kiedy to jechalem i przy redukcji zaczela swiecic kontrolka skrzyni no nic. Pojezdzilem sytuacja wystepowala kilka razy. Sytuacja powtorzyla sie wczoraj jade sobie 4-rka 2.5 tysiaca obrotow, nagle zaczyna swiecic kontrolka skrzyni brak mozliwosci zmiany biegu na wyzszy lub nizszy pomryga pokrzyczy i sie wylacza ? Biegi wracaja do normy. Wrazenie mam ze wystepuje to na dolkach. Kolejny objaw to biegi 1,2 gdy planuje wyhamowac z 2 do 0 skrzynia tak jakby nie chciala wysprzeglic ja mu hamulec a samochod wio do przodu i gibanie calym autem wstyd na calej ulicy... dodatkowo gdy nie mam zamiaru wyhamowac do 0 to samochod albo sie toczy caly czas na 2 bez trzymania gazu albo wysprzegli i obroty podskakuja z 1tys do 2 tys. Jedziemy dalej kangurki na 1 i R. Ja troche gazu puszcze samochod sobie sam dodaje... Natomiast na luzie samochod trzyma 900 moze 1000 obrotow. Niestety komputer jakim moj mechanik dysponuje nie za bardzo nadaje sie pozatym ze moge sobie sprawdzic jakie mam bledy? Z tego co pamietam to chyba nic nie bylo? WIEM ZE ZARAZ POLECA ODPOWIEDZI W STYLU KRETYNIE KUP KABEL ODCZYTAJ PARAMETRY I NAPISZ LECZ KABEL DOPIERO BEDE MIAL ZA TYDZIEN . Nie mam juz sily do tej skrzyni dodam ze olej w selespidzie sprawdzony. Przekazniki posprawdzalem poczyscilem. Mam jeszcze kilka pytan. Otoz czy udaloby mi sie wymienic olej w selespeedzie bez uzycia komputera(chodzi o cisnienie). Czy w skrzyni nie mowie o selespeedzie sie wymienia olej, nie mowie o dolewaniu tylko o wymianie. Mechanik stwierdzil zeby w takiej skrzyni lepiej nie wymieniac moze to spowodowac problemy ze skrzynia ? Prosze o odpowiedz nie mam sily wy nie pomagacie a bryczce jest coraz gorzej...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Mechanika masz kretyna to fakt już stwierdzony.

A jak świeci błąd to trzeba było od razu działać. A nie dopiero jak się zepsuło całkiem.

Nadymione z komórki.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Ogier Avatar dStan
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5V6 LPG

Domyślnie

Uparty jesteś, pisałem Ci w innym temacie co zrobić. Jeśli twój mechanik potrafi tylko usunąć błędy to trzeba zmienić mechanika. Jak będziesz miał kabelek to do skrzyni łączysz się bez problemu w domu i odczytujesz wszystko co potrzebne.
    Po pierwsze, przez chwilę jeździłem Selespeedem w 156. To znaczy wiele nie jeździłem, więcej grzebałem ale przez ten czas trochę tą skrzynię poznałem. U mnie problem był ten sam, tzn jadę normalnie np. na 3 w pewnym momencie wyskakiwała ikona kontrolka skrzyni i wtedy przy zatrzymywaniu się nie redukowało biegu, kangurek do zatrzymania i później trzeba było kombinować bo auto na biegu i odpalić nie chce. Okazało się, że pompa wymaga regeneracji bądź wymiany, a szybsze jej zużycie było spowodowane uszkodzoną gruchą, która nie trzymała ciśnienia i pompa pompowała cały czas (co ~2 sekundy się włączała). Poszukaj sobie mojego tematu gdzieś na forum. U Ciebie może być to samo, może być co innego, fakt jest taki, że bez komputera nie stwierdzisz co to jest (ja dopiero po kupnie kabelka i oglądnięciu wykresu ciśnienia w układzie byłem w stanie stwierdzić co jest nie tak).
    W skrzyni olej wymienić można, jak każdy olej, po czasie się zużywa. Skrzynia wtedy będzie lżej chodzić a co za tym idzie układ Selespeed ma również łatwiej.
    Trzeba skontrolować stan oleju hydraulicznego w układzie Selespeed, może być tak, że jest go mało. Może być też układ zapowietrzony (chodź u mnie wtedy nie chciała skrzynia zasprzęglić, mimo skalibrowanego sprzęgła).

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0TS Selespeed

Domyślnie

Okej to tak : co do mechanika to wiem lecz niestety nikogo lepszego w mojej okolicy nie ma ! A gdy polecono mi mechanika podobno specjaliste od alf (moze nie bede mowil gdzie i co ) NIE MOGL SIE POLACZYC Z KOMPUTEREM ? Wkoncu po 1.5 godziny metod prob i bledow polaczyl sie i powiedzial mi ze wszystko jest okej ? No poprostu jak wszedzie tacy specjalisci od alf to ja podziekuje. Stan oleju w selespeedzie sprawdzam caly czas. Uklad zapowietrzony: moglbys mi przyblizyc temat jak to zrobic ?