Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: terkotanie po puszczeniu gazu

Użytkownik Rowerzysta Avatar Hesus88
    Mieszka w
    Praga( ta czeska)
    Auto
    Daewoo Nubira II była, Alfa 159 1.9 JTDm16v jest

Domyślnie terkotanie po puszczeniu gazu

Pacjent - 159 1.9 16v.

Dzisiaj zauważyłem że coś mi dziwnie klekocze/terkocze jak puszczam gaz, tak mniej więcej w zakresie obrotów 1500-2500. Jest to słyszalne tak na postoju jak i jeździe(jak się ściągnie noge z gazu i zwłaszcza jak auto jedzie z górki przy hamowaniu silnikiem) przy czym dźwięk nie jest jakiś mocny. Przy prędkościach powyżej 80=90 w ogóle nie słychać bo szum powietrza go zagłusza. Generalnie sam dźwięk przypomina mi bardziej terkoczący wiatrak czy coś podobnego. Dodam jeszcze że coś mi ostatnio skoczyło spalanie o około 0.8l na 100km. Jakieś koncepcje? Z góry dzięki.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Lisu
    Auto
    159 SW 1,9 JTDM 150 KM

Domyślnie

Spróbuj jak terkocze wyłączyć klimę. Jak przestanie terkotać to witaj w klubie.
    Jak znajdziesz rozwiązanie to stawiam flachę!

Mieszka w
    Praga( ta czeska)
    Auto

Domyślnie

kurde no właśnie dźwięk jest podbny jak do tego cykania od klimy i też próbowałem ten patent ale jak się okazało to nie to. na wyłączonej klimie jest ten sam dźwięk ;/ cyka jak odejmuje gazu ;/

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moyset
    Mieszka w
    Lutcza, między Rzeszowem a Sanokiem
    Auto
    AR 155 2.0 TS 8V, AR Mito 1.4 TB 120KM

Domyślnie

Z tego co ludzie piszą to może być zarówno pompa vacuum jak i dwu masa. Współalfaholikowi Czapel terkotała co prawda w innych okolicznościach, każdy przypadek jest inny. U mnie z kolei terkotał pasowe. Zacznij od sprawdzenia tych rzeczy. Nie rozumiem tylko jednego. Napisałeś że terkocze w zakresie 1500 - 2500 obrotów. Podczas jazdy ok. Ale na postoju te obroty? O co dokładnie chodzi?

Mieszka w
    Praga( ta czeska)
    Auto

Domyślnie

dwumas jest prawie nówka(roczny valeo, przejechane 20 tys.), kolo pasowe i rozrzad to z kolei 7 miesiecy i 10 tys km. alternator jakies 1tys km. i jest to takie ciche dzwonienie po spuszczaniu gazu, słyszalne zwłaszcza przy hamowaniu silnikiem ale ponizej 1500 obrtów już nie dzwoni. Generalnie to jest tak że jade np. trzeci bieg, jakies 60 km/h i puszczam gaz zeby spokojnie zwolnic do 50k/h i wtedy zaczyna się dźwięk(jak już pisałem podobny rzeczywiście do dźwięku klimy, wentylatora ale jedno i drugie wyłączone) normalnie czarna magia

edit:
    jak mam wciśnięte sprzęgło i przygazuje a auto shodzi z obrotów to też słychać, ino krótko oczywiście
    Ostatnio edytowane przez Hesus88 ; 08-06-2015 o 21:42

Mieszka w
    Praga( ta czeska)
    Auto

Domyślnie

Ktoś ? coś ?

właśnie robiłem testy - dźwięk słyszalny rzeczywiscie przy schodzeniu z obrotow, i absulutnie adekwatny do nich - im wyzsze tym wieksza czestotliwosc, najbardziej slyszalny zwlaszcza na jedynce. poniżej 1500 obrotów absolutna cisza. Mógłby ktoś zerknąć jak będzie jechał to czy jak zdejmie noge z gazu przy 2000 obrotow na nizkim biegu i zejdzie do ponizej 1500 obrotow to bedzie inny dzwiek silnika ? bede wdzieczny

p.s. na zewnatrz chyba jest z lekkka slyszalny od strony lewego kola ale ne dam se uciac glowy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Hesus88 Zobacz post
    Ktoś ? coś ?

właśnie robiłem testy - dźwięk słyszalny rzeczywiscie przy schodzeniu z obrotow, i absulutnie adekwatny do nich - im wyzsze tym wieksza czestotliwosc, najbardziej slyszalny zwlaszcza na jedynce. poniżej 1500 obrotów absolutna cisza. Mógłby ktoś zerknąć jak będzie jechał to czy jak zdejmie noge z gazu przy 2000 obrotow na nizkim biegu i zejdzie do ponizej 1500 obrotow to bedzie inny dzwiek silnika ? bede wdzieczny

p.s. na zewnatrz chyba jest z lekkka slyszalny od strony lewego kola ale ne dam se uciac glowy
    Jakieś postępy w temacie? U mnie pojawiło sie niemal dokładnie to samo i nie wiem czy mam nowego silnika szukać

Mieszka w
    Praga( ta czeska)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Randall Zobacz post
    Jakieś postępy w temacie? U mnie pojawiło sie niemal dokładnie to samo i nie wiem czy mam nowego silnika szukać
    nic nie robiłem bo jestem za granicą. Za tydzień się do mechanika umówiłem na piatek i zobaczymy.

Też tego wcześniej nie miałeś czy nie zwracałeś uwagi ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

U mnie tego nie było albo było dużo cichsze, przy czym w moim przypadku zaczyna się to i cichnie wcześniej, już kolo 2tys obrotów jest cisza.

Mieszka w
    Praga( ta czeska)
    Auto

Domyślnie

kurde przyznam się że jest to mega zagadka co to może być..... jedyna rzecz z "typowych dislowskich pierdół" która nie była ruszana a może nie grać w aucie to wtryski ale nie wydaje mi się logiczne żeby wtrysk klepał po puszczaniu gazu..... przebieg mam obecnie 220tys(oryginalny)