Witam,
Od zakupu Alfy 147 rocznik 2006, 105 km, benzyna 1,6 tzn od 09.2014 r. Mam z nią "mały" problem.... Na rozgrzanym silniku, przy zmianie biegów, ruszaniu z miejsca czy cofaniu, pojawi się dziwny "klekot". Początkowo problem był mało zauważalny, niestety zaczął się nasilać i w chwili obecnej nawet w trakcie ciągłej jazdy bez zatrzymywania się każda zmiana biegów wiąże się właśnie z tym dźwiękiem. Oczywiście odwiedziłam już dwa warsztaty zajmujące się alfami, w jednym zostały wymienione świece, jak się okazało niepotrzebnie, bo nie dość że problem został, to okazało się również, że "stare" były jeszcze spokojnie na użytku... W drugim warsztacie został wymieniony kompletny rozrząd (co i tak musiało zostać zrobione) niestety problem dalej pozostał... Pomału zaczynam się denerwować i martwić bo już sporo pieniędzy włożyłam w znalezienie przyczyny, jednak na chwilę obecną nikt nie jest w stanie mi pomóc.... W środę ponownie odstawiam auto do mechanika gdzie był wymieniany rozrząd, Panowie dalej będą poszukiwać "winowajcy". Ja natomiast postanowiłam zapytać Was, i poprosić o pomoc w diagnozie. Może ktoś z Was miał już taki problem i wie co jest powodem? Będę wdzięczna za każdą pomoc.
Z góry przepraszam, że piszę tutaj ale nie byłam wstanie znaleźć nigdzie podobnego problemu.
Dla ułatwienia wrzucam filmik, który nagrałam.
https://www.youtube.com/watch?v=OtNYBJHVuEs