Da sie do niego dotrzeć w garażu ? prosiłbym o jakąś fotkę gdzie to to jest....
aha..
I od czego jest czujnik impulsu zapłonowego ? Jeżeli by był strzelony - czym by się objawiała usterka ?
Da sie do niego dotrzeć w garażu ? prosiłbym o jakąś fotkę gdzie to to jest....
aha..
I od czego jest czujnik impulsu zapłonowego ? Jeżeli by był strzelony - czym by się objawiała usterka ?
kolego a co się dzieje u ciebie??
Miło że zapytałeś... Chociaż ktoś
na jałowym silnik przerywa i prycha z rury... aż czuć nierówną pracę na kierownicy i siedzeniach... obroty na obrotomierzu stabilne lecz silnik na jałowym kuleje... Gdy się rozgrzeje czuć znacznie mocniej... Co 300 - 400km wyskakuje błąd katalizatora... Tak jak by mieszanka zła i paliwo dostawało się do kata.
Co już wymieniłem w celu sprawdzenia:
Świece
Cewki
Wtryski łącznie z listwą i czujnikami
Ustawienie rozrządu
Ciśnienie w komorach (wynik: 1 - 14,8/ 2- 15,1/ 3- 14,6/ 4-13,3)
Sondy podmienione - na inne używane
Wymieniony katalizator
Wymieniony cały układ wydechowy na nowy
Szarpanie na jałowym nadal takie samo...
W poniedziałek podmieniam przepływomierz powietrza mimo iż według komputera jest sprawny.
No i zastanawiam się nad czujnikiem położenia wałka rozrządu, czujnik wału korbowego.
Walczę z tym problemem już jakieś pół roku - zrobione ok. 10 tyś km... Problem ani nie ustępuje ani się nie nasila...
Lecz cholernie wkur*ia gdy stoje na światłach i telepie całą budą..... milion mechaników wszyscy rozkładają ręce - jak już komputer im nie powie co jest to nie potrafią nic zrobić.
Więc zostałem z tym sam i działam dalej... Tylko powoli brak mi już pomysłów.
Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 26-06-2015 o 23:38
kurde widze ze powazna sprawa ja jeszcze nie miałem takich objawow sprawdz przeplywke filtr powietrza i dolot polozenie walu raczej odpada bo by na wysokich szwankował a czy przypadkiem nie jest pomylone podłączenie wtrysków jak to ci się zaczelo dziac po jakiejś naprawie ? a jak wchodzi na obroty to jest ok? ja miałem przerywanie jak się wkrecal na obroty i pokazywal blod na cylindze wymieniłem wtrysk i jest ok
- - - Updated - - -
albo kolego cos z instalacją się dzieje od wtryskow
- - - Updated - - -
ja bym szukal w instalacji jak już tyle sprawdziles i wymieniles
Czujnik wału daje inne objawy (gaśnie na ciepłym, jak ostygnie to odpala, ale bywa też, że nie chce odpalać na zimnym), chociaż różne cuda się zdarzają.
A sprawdzałeś dolot pod kątem lewego powietrza?
Co z silniczkiem krokowym?
Sprawdzałeś odmę, czy szczelna i nie zawalona?
Sprawdzałeś czystość przepustnicy?
No i słynny zaworek zwrotny w na kolektorze dolotowym - nie wiem, czy jest on w JTS, ale wTS też potrafi zamieszać.
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 27-06-2015 o 13:39
JTS ma jedną wiąche kabli do ewek i calego osprzetu - i wchodzi to to do komputera... Problem jest taki że moja alfa jest z grudnia 2005 roku... Jedna z ostatnich sztuk jakie wyszły z taśmy i zmienili w niej wtyczki ... Nie mogę dostać nigdzie tych kabli by sprawdzić... Wszędzie sa od tych starszych JTSów.
Dolot ? mówimy o czarnej rurze która idzie od filtra do przepustnicy. na której jest przepływomierz powietrza ? Jeżeli tak to wydaje się szczelny.
Nie sprawdzałem bo nawet nie wiem jak się do niego dostać... Ale sądzę że gdy jest silnik krokowy uszkodzony - falują obroty... A u mnie stoją jak beton, tylko rwie silnik.
Wydaje się że jest szczelna, nigdzie ta harmonijka nie jest pęknięta, Ale czy zawalona ? Jutro będę się do niej dobierał gdy będę wymieniał przepływomierz powietrza.
Również jak wyżej, jutro będę się do tego dobierał.
o, o.... nie słyszałem o tym, możesz pokazać jak to wygląda i jak to sprawdzić czy jest ok ?
Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 28-06-2015 o 19:42
Ja mogę się odnieść tylko do silnika TS, gdzie odma jest wykonana w postaci 2 przewodów wychodzących z pokrywy zaworów.
To dość ważna sprawa w tych silnikach, bo odma stanowi jednocześnie doprowadzenie tzw. powietrza dodatkowego.
Nie wiem jak jest w jts, ale w TS zaworek zwrotny jest na wyjściu odmy do kolektora ssącego.
Poszukaj na forum - jest dużo o tym zaworku.
Szczelność dolotu to ważna sprawa. Dolot to nie tylko rura dostarczająca powietrze do silnika, ale też cały kolektor ssący oraz to co do niego jest podłączone, np. pod spodem doprowadzenie par paliwa.
To wszystko trzeba sprawdzić pod kątem szczelności.
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 29-06-2015 o 07:02
Czujnik wału jest obok rozrusznika, widać tak z dołu. Po zdemontowaniu rury z plecionką jest dostępny całkowicie. Chcesz może go wymienić?
Odmy. Można spróbować odłączyć odmy, a też może otworzyć wlew oleju, albo raz tak, a raz tak. I patrzeć czy zmieni się praca silnika. Możesz patrzeć czy jest olej na zaworku odmy i w odmie. Chyba jak jest, to drożnie jest? Tylko, że w sumie wszelkie nieszczelności odgórne może powinny stłamsić przepływ?
Wszystkie węże dolotu sprawdziłem - nie widać by były nieszczelne, zdemontowałem przepustnice w celu wyczyszczenia, lecz po zdjęciu zobaczyłem w tej czarnej obudowie która jest przy silniku (do której trzyma się przepustnica) wszystko jest tłuste od oleju.... tak jak by pokryte taką mgiełką oleju... Gdy dotknąłem paluchem mazało się - jest tłuste... To normalne ?
Normalne - wygląda na to, że odma działa i silnik zasysa trochę par oleju ze skrzyni korbowej.
Sprawdź jeszcze pod kolektorem ssącym (najlepiej przy pomocy jakiegoś lusterka), czy tam jest wszystko w porządku na doprowadzeniu par paliwa.
Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 02-07-2015 o 18:30