Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: drgania przy dużej prędkości

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 JTDm 2008r.

Domyślnie drgania przy dużej prędkości

Witam

Od pewnego czasu w mojej alfie pojawiły się drgania przy prędkościach powyżej 120-130km/h. Dotychczas na zimowych oponach uważałem to za dość normalne, ale po zmianie na letnie drgania nie ustąpiły zupełnie. Na kierownicy mocno ich nie czuć i samochód nadal świetnie się prowadzi, natomiast pasażer zwrócił uwagę na drgania gdy oparł głowę na zagłówku, które faktycznie bardzo mocno drgają. Dodam, że intensywność drgań nie jest zależna od obrotów, lecz wyłącznie od prędkości. Stawiam, że coś z kołami lub zawieszeniem, które nie było remontowane od nowości. Być może jest to związane z tym, że od roku mam taki efekt dźwiękowy w lewym przednim kole po przejechaniu co najmniej 100-200 km jakbym najeżdżał na linie na drodze. Niestety mechanik się na to wypiął ,gdyż nie miałem jak mu tego zaprezentować. Po wciśnięciu hamulca dźwięk znika na jakiś czas.
    Co radzicie, jakie mogą być przyczyny? Znacie jakiegoś mechanika, który zdiagnozuje drgania i za niewygórowaną cenę naprawi w Krakowie lub okolicy?

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

skoro podejrzewasz kola to ja bym w pierwszej kolejnosci pozyczyl komplecik od kolegi ktory nie ma takiego klopotu komplecik i zrovil jazde probna

potem szukac dalej - czy to opony czy felgi

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

a w krk zglos sie do np deftautka ( tomekkrk - nick z forum ) na pewno ma jakis kpl kolek do podmianki i testu

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 JTDm 2008r.

Domyślnie

ok dzięki

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

podjedź na wyważanie kół na samochodzie, mi od razu zdiagnozowali które koło drży. Na zwykłej wyważarce tego nie było widać mimo że 2x wyważałem w różnych zakładach.

Użytkownik Świeżak Avatar Damianosl
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    Giulietta QV Rosso Competizione

Domyślnie

a jak puścisz gaz to drgania ustają?

jak tak to przeguby wewnętrzne mogą być

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kędzierzyn/Wrocław
    Auto
    159 2.0JTDM

Domyślnie

U mnie niewielkie drgania zaczynały się już przy 80km/h (ledwo wyczuwalne), później cisza, przy 140 znowu ale mocniej i później od 160 już tak mocno że kierownicę ciężko było utrzymać W serwisie gościu szybciutko sprawdził - niedoważenie 30g na kole (odpadł z felgi ciężarek) + niewielkie skrzywienie - może 1-2mm. Wyważenie + prostowanie i jest ok

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał AchryPadusi Zobacz post
    Witam

Od pewnego czasu w mojej alfie pojawiły się drgania przy prędkościach powyżej 120-130km/h. Dotychczas na zimowych oponach uważałem to za dość normalne, ale po zmianie na letnie drgania nie ustąpiły zupełnie. Na kierownicy mocno ich nie czuć i samochód nadal świetnie się prowadzi, natomiast pasażer zwrócił uwagę na drgania gdy oparł głowę na zagłówku, które faktycznie bardzo mocno drgają. Dodam, że intensywność drgań nie jest zależna od obrotów, lecz wyłącznie od prędkości. Stawiam, że coś z kołami lub zawieszeniem, które nie było remontowane od nowości. Być może jest to związane z tym, że od roku mam taki efekt dźwiękowy w lewym przednim kole po przejechaniu co najmniej 100-200 km jakbym najeżdżał na linie na drodze. Niestety mechanik się na to wypiął ,gdyż nie miałem jak mu tego zaprezentować. Po wciśnięciu hamulca dźwięk znika na jakiś czas.
    Co radzicie, jakie mogą być przyczyny? Znacie jakiegoś mechanika, który zdiagnozuje drgania i za niewygórowaną cenę naprawi w Krakowie lub okolicy?
    Czytam piąty raz i nie wiem o co kaman - co chwilę inny motyw. Napisz jeszcze raz chronologicznie objawy. Co ma przejechanie 100 czy 200 km z poczuciem przejeżdania przez linę ? Sorry nie rozumiem albo drży cały czas albo w pewnych okolicznościach. .... ?

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 JTDm 2008r.

Domyślnie

- - - Updated - - -

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Czytam piąty raz i nie wiem o co kaman - co chwilę inny motyw. Napisz jeszcze raz chronologicznie objawy. Co ma przejechanie 100 czy 200 km z poczuciem przejeżdania przez linę ? Sorry nie rozumiem albo drży cały czas albo w pewnych okolicznościach. .... ?
    1. Drgania przy prędkości powyżej 120-130km/h na godzine, lekko zauważalne na kierownicy lecz mocno np. na zagłówkach. Występują od kilku miesięcy.
    2. Dźwięk w lewym przednim kole przypominający dźwięk najeżdżania na pas drogi, który ustępuję chwilowo po wciśnięciu hamulca. Efekty występuję od co najmniej roku, lecz był zignorowany przez mechanikach, gdyż nie pojawia się od razu tylko po przejechaniu w trasie co najmniej 100-200 km (chodzi o odcinek nie prędkość)

Niepokoją mnie drgania (pkt. 1), lecz przytoczyłem pkt.2, gdyż może jedno z drugim ma związek.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał AchryPadusi Zobacz post
    - - - Updated - - -

1. Drgania przy prędkości powyżej 120-130km/h na godzine, lekko zauważalne na kierownicy lecz mocno np. na zagłówkach. Występują od kilku miesięcy.
    2. Dźwięk w lewym przednim kole przypominający dźwięk najeżdżania na pas drogi, który ustępuję chwilowo po wciśnięciu hamulca. Efekty występuję od co najmniej roku, lecz był zignorowany przez mechanikach, gdyż nie pojawia się od razu tylko po przejechaniu w trasie co najmniej 100-200 km (chodzi o odcinek nie prędkość)

Niepokoją mnie drgania (pkt. 1), lecz przytoczyłem pkt.2, gdyż może jedno z drugim ma związek.
    Przeczytaj taki temat :

http://autokult.pl/23838,lozyska-i-p...ycia-i-wymiana